Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проект БССВчІІІ.doc
Скачиваний:
2186
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
8.52 Mб
Скачать

5.7.5. Наступ у лісі

299. Ліс сам по собі є перешкодою для підрозділів, що наступають. Наявність у лісі боліт, озер, річок і інших важкодоступних ділянок, обмеженість і поганий стан доріг, великий сніговий покрив і низькі температури взимку значно ускладнюють дії взводу.

У лісі ускладнюється спостереження, цілевказання, корегування вогню, управління взводом і підтримання безперервної взаємодії. Обмеженість спостереження і обстрілу заважають своєчасному виявленню і знищенню (придушенню) цілей противника, маневрування і розгортання у бойовий порядок, збільшується небезпека ураження бойових машин засобами ближнього бою і підривання на мінах, а також вибору позицій для вогневих засобів. Закритий характер місцевості, обмеженість доріг і інших доступних напрямків для дій бойових машин піхоти (бронетранспортерів) вимушує застосовувати їх уздовж доріг, просік, рідколісся, безпосередньо в бойовому порядку механізованого взводу або за ним.

Ліс дозволяє противнику створювати на дорогах і інших доступних для наступу напрямках завали у поєднанні з мінно-вибуховими й іншими загородженнями, що значно знижує темп наступу, обмежує маневр підрозділами і вимагає проведення цілого комплексу заходів щодо їх подолання.

Весняне бездоріжжя і дощова осінь погіршують прохідність лісових доріг, а заболочені ділянки взагалі роблять їх непрохідними.

Разом із тим ліс створює сприятливі умови для маскування, прихованого підходу і несподіваної атаки противника, просочування взводу в глибину оборони противника та атаки його у фланг і тил. Бій у лісі ведеться на близьких відстанях, а обмеженість маневру, труднощі дій на суцільному фронті підвищують значення самостійних дій взводу (відділень) і тактичних груп. Відділення, як правило, діє тактичними групами.

300. Механізований взвод діє, як правило, в пішому порядку, інтервали між солдатами і відділеннями (групами) скорочуються. Командир взводу просувається в бойовому порядку напрямного відділення або за ним на незначній відстані.

Танки діють на доступній для них місцевості уздовж доріг, просік або за вказаним азимутом, як правило, у бойовому порядку механізованих взводів або за ними і підтримують їх атаку своїм вогнем. Особовий склад механізованих підрозділів вказує танкам цілі, знищує протитанкові засоби противника і забезпечує просування танків. Для своєчасного виявлення засідок противника від механізованих підрозділів висилаються дозорні, які діють попереду танків і на флангах. Для покращення взаємодії за танком, як правило, закріплюється механізований підрозділ з саперами, які діють із танком і ведуть разом із ним бій. Бойові машини піхоти (бронетранспортери) в цьому випадку наступають за танками і вогнем своєї зброї знищують цілі противника, що перешкоджають просуванню особового складу і танків.

Під час наступу у взводі (відділенні, танку) ведеться кругове спостереження, при цьому особлива увага звертається на виявлення і знищення в першу чергу протитанкових засобів противника і безпосередню охорону підрозділу. Противник, що веде вогонь з дерев, знищується снайперами, кулеметниками і стрільцями, які спеціально для цього призначаються. Для здійснення безпосередньої охорони взводу командир взводу призначає дозорних. Взвод (відділення) просувається в лісі, уникаючи галявин і просік. Особовий склад веде вогонь із-за товстих стовбурів дерев із будь-якого положення, а якщо ліс молодий (стовбури дерев тонкі) – з положення лежачи. Вогонь по повітряних цілях може вестися з використанням дерев в якості упора. Під час раптового зіткнення з противником взвод закидає його гранатами і рішучою атакою знищує в рукопашному бою.

Лісові завали й інші загородження взвод (відділення, танк), як правило, обходить, при неможливості обходу – долає проходами, що проробляються. При підході до завалів і загороджень необхідно заздалегідь їх обстріляти і розвідати (на наявність мін), а потім розтащити танками або бойовими машинами піхоти (бронетранспортерами). Під час наступу скупчення особового складу і машин на дорогах, просіках, галявинах і інших відкритих ділянках місцевості не допускається.

Під час знищення вогневих засобів противника необхідно уникати наїзду танками на бліндажі та інші споруди, тому що вони можуть бути замінованими або танк може провалитись у бліндаж чи приховану яму (пастку). Опорні пункти противника, що прикривають дороги, просіки, галявини, вирубки і міжозерні дефіле, обходяться й атакуються у фланг і тил. Вихід у тил навіть невеликих груп може створити у противника враження оточення, викликати паніку і тим самим послабити його опір.

Дії механізованих і танкових підрозділів у лісі можуть мати успіх лише за умови ретельного вивчення місцевості і противника, чіткої й обдуманої підготовки наступу, безперервної взаємодії танків з механізованими підрозділами і саперами. Перед виходом взводу з лісу командир взводу висилає дозорне відділення (дозорних) для огляду місцевості попереду і, не затримуючись на узліссі, продовжує наступ.