Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проект БССВчІІІ.doc
Скачиваний:
2186
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
8.52 Mб
Скачать

4.5. Механізований (танковий) взвод у бойовій охороні

140. Взвод в обороні при відсутності безпосереднього зіткнення з противником може призначатися в бойову охорону з метою недопущення несподіваного нападу противника на батальйон, ведення ним наземної розвідки, завдати ураження, а також ввести його в оману щодо накреслення переднього краю. У бойову охорону, як правило, призначається механізований взвод.

Взводу, який призначений у бойову охорону, можуть бути додані танк (механізоване відділення), підрозділ мінометів і протитанкових засобів, вогнеметів, а також інженерний підрозділ.

141. Оборона взводу в бойовій охороні, як правило, будується на основі позицій відділень, які перехоплюють можливі напрямки дій противника, особливо танків, бронемашин, а також мотопіхоти і забезпечують прикриття флангів і проміжків. Для цього бойові позиції відділень повинні бути до 100 м по фронту. Вогневі позиції бойових машин піхоти (бронетранспортерів, танків) повинні забезпечити швидкий маневр до позицій відділень, ведення вогню на максимальну відстань і прикриття вогнем позицій відділень і флангів, тому вони розміщуються за відділеннями не ближче 100–150 м переважно на їх флангах і в проміжках.

У бойовій охороні взвод обороняє позицію до 500 м по фронту з проміжками між позиціями відділень на відстані 2 км від переднього краю оборони батальйону.

На позиції обладнуються основні і запасні позиції для відділень, вогневі позиції для бойових машин піхоти (бронетранспортерів, танків) і доданих вогневих засобів, командно-спостережний пункт, вогневі позиції для кочуючих вогневих засобів і бліндаж на взвод.

Під час обладнання позиції бойової охорони позиції відділень у залежності від обстановки суцільною траншеєю можуть не з'єднуватися і ходи сполучення не обладнуватися.

Доданий танк займає вогневу позицію на танконебезпечному напрямку в місці, що дозволяє вести вогонь на граничну відстань. Механізоване відділення, яке додане танковому взводу, розташовується на позиції попереду танкового взводу на віддаленні до 200 м.

Додане механізованому взводу протитанкове (гранатометне, вогнеметне) відділення розташовується на позиції одного із механізованих відділень, в проміжку між ними, або на одному з флангів взводу. Для спостереження за проміжками, сусідами і прихованими підступами до позиції командир взводу висилає секрети і дозорних.

Система вогню будується з таким розрахунком, щоб взвод міг уражати противника з найбільшої відстані, а також підтримувати вогневий зв'язок з сусідньою бойовою охороною вогнем бойових машин піхоти, бронетранспортерів і танків.

Розвідка противника в інтересах дій бойової охорони може здійснюватися спостережною засідкою, що виділяється від взводу.

Командир підтримуючого артилерійського (мінометного) підрозділу повинен знаходитися на командно-спостережному пункті взводу.

142. Перед позицією взводу і на флангах обладнуються загородження. Бій бойової охорони підтримують виділені танки, протитанкові засоби і мінометна батарея батальйону, а також чергові вогневі засоби та артилерія старшого командира. Для перешкоджання обходу противником позиції бойової охорони на ймовірних шляхах обходу можуть улаштовуватися вогневі засідки підрозділами рот першого ешелону.

143. Отримавши завдання на дії в бойовій охороні, командир механізованого (танкового) взводу повинен з’ясувати одержане завдання, оцінити обстановку, прийняти рішення по карті і доповісти його командиру батальйону, зорієнтувати взвод про отримання завдання і здійснити підготовку особового складу, озброєння і техніки до виконання бойового завдання, вивести взвод на зазначену позицію або укрите місце на підступах до неї, приховано розмістити його та організувати безпосередню охорону, провести рекогносцировку, вибрати позиції для відділень, бойових машин піхоти (бронетранспортерів), танків, віддати бойовий наказ, організувати взаємодію, управління, систему вогню та інженерне обладнання позиції, а також віддати вказівки щодо бойового забезпечення дій.

Після цього командир взводу здійснює зайняття вогневої позиції, організовує спостереження та інженерне обладнання бойової позиції і у встановлений час доповідає командиру батальйону про готовність до виконання завдання.

У рішеннікомандир взводу визначає порядок і способи знищення розвідки і відбиття атаки підрозділу прикриття і головних сил противника; знищення противника, який обійшов або увірвався на позицію; дії під час відходу і шикування взводу, завдання відділенням (танкам), секрету, дозорним патрульним, якщо вони виділяються, доданим вогневим засобам і організацію управління.

У бойовому наказікомандир взводу вказує:

у першому пункті – орієнтири, склад, положення і можливий характер дій противника;

у другому пункті – завдання батальйону, взводу (позицію, смугу вогню і додатковий сектор обстрілу) і сусідніх підрозділів охорони;

у третьому пункті – після слова „наказую” ставить бойові завдання підлеглим підрозділам, вогневим засобам, безпосередньо підлеглому особовому складу, створюваним групам, секрету, дозорним патрульним;

у четвертому пункті – час зайняття оборони, готовності системи вогню, черговість і терміни інженерного обладнання позиції, сигнали оповіщення, управління, взаємодії і порядок дії за ними

у п'ятому пункті – місце командно-спостережного пункту і заступника.

Під час постановки завдань підлеглим:

командир механізованого взводувказує: відділенням – їх завдання, позиції, смуги вогню і додаткові сектори обстрілу, місця відділень в ділянці зосередженого вогню взводу, якими вогневими засобами забезпечити проміжки із сусідами і фланги; бойовим машинам піхоти (бронетранспортерам) – основні і запасні (тимчасові, фальшиві) вогневі позиції, їх основні і додаткові сектори обстрілу з кожної позиції; снайперу – завдання, його основну і запасну вогневу позиції, порядок спостереження і ведення вогню; стрільцю-санітару – завдання, місце перебування і порядок надання медичної допомоги пораненим, місця збору, порядок їхнього винесення (вивезення) під час відходу; доданим вогневим засобам – завдання, їх основні і запасні (тимчасові) вогневі позиції, основні і додаткові сектори обстрілу з кожної позиції, а гранатометному, крім того, – ділянки зосередженого і рубежі загороджувального вогню; секрету – склад, завдання, місце, порядок несення служби, порядок організації зв'язку, дії під час виявлення противника, а також порядок зміни і пропуск; дозорним – склад і хто старший, завдання щодо ведення спостереження, маршрут руху (напрямок руху) і проміжні пункти, порядок підтримки зв'язку і сигнали, дії під час виявлення противника, порядок доповідей результатів розвідки; патрульним – склад і хто старший, завдання, маршрут руху, порядок несення служби і підтримки зв'язку, дії під час виявлення противника, порядок зміни і пропуск;

командир танкового взводу– танкам – завдання, основні і додаткові сектори обстрілу з кожної позиції.

Під час організації взаємодіїкомандир бойової охорони крім звичайних питань визначає порядок дій взводу у разі відходу.

Після організації оборони з початком фортифікаційного обладнання бойової позиції командир взводу з командирами відділень (танків) і доданих засобів проводить розвідку можливих шляхів відходу і рубежів дій у разі відходу, і встановлює порядок дій при отриманні наказу на відхід.

144. Дрібні групи противника бойова охорона захоплює в полон або знищує раптовим вогнем.

При підході переважних сил противника бойова охорона уражає його вогнем, починаючи з граничної дальності. Командир взводу особистим спостереженням визначає сили і напрямок дій противника, доповідає про це командиру батальйону і продовжує вести бій.

Взвод може залишити займану позицію і відійти тільки за наказом командира батальйону. Отримавши команду (сигнал) на відхід, командир взводу підсилює вогонь і починає відхід. Відхід може здійснюватися перекатами з використанням складок місцевості, загороджень і аерозолів (димів) або одночасно, як правило, під прикриттям вогню артилерії, мінометів і бойових машин піхоти (бронетранспортерів), послідовно вести бій з противником на визначених рубежах.

Під час відходу поранені та вбиті повинні бути винесені (вивезені) разом з їх зброєю.

Якщо взводу вдалося відірватися від противника, він швидко проводить посадку на бойові машини піхоти (бронетранспортери) і висувається в заздалегідь підготовлений опорний пункт в другому ешелоні батальйону або виходить у зазначений район, де командир взводу після цього доповідає про виконання завдання, організовує поповнення запасів ракет, боєприпасів, дозаправлення пально-мастильними матеріалами і підготовку взводу до подальших дій.

У доповіді командир взводу, як правило, вказує, як виконано бойове завдання, про завдані втрати в особовому складі, озброєнні і техніці.