Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проект БССВчІІІ.doc
Скачиваний:
2186
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
8.52 Mб
Скачать

Розділ ііі Санітарні формування і заклади

Стаття 19. Постійні санітарні заклади та pyxoмi санітарні формування медичної служби не можуть за будь-яких обставин піддаватися нападу і будуть завжди користуватися заступництвом i охороною cтopiн, що знаходяться у конфлікті.

Потрапивши до рук супротивної сторони, вони можуть продовжувати функціонувати доти, доки Держава, яка захопила їх, не забезпечить сама необхідного догляду за пораненими i хворими, які перебувають у цих закладах i формуваннях.

Відповідна влада потурбується про те, щоб вищевказані санітарні заклади i формування були розміщені, на скільки можливо, таким чином, щоб вони не підлягали небезпеці у випадку нападу на воєнні об'єкти.

Стаття 20. Госпітальні судна, що перебувають під покровительством Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року про покращення долі поранених, хворих та осіб, що зазнали корабельної аварії зі складу збройних сил на морі, не повинні підлягати нападу з суші.

Стаття 21. Покровительство, на яке мають право постійні заклади i рухомі санітарні формування медичної служби, може припинитися лише у тому випадку, якщо вони будуть використані, крім їх гуманітарних обов'язків, для здійснення дій, що направлені проти противника. Покровительство припиниться тільки після відповідного попередження, у всіх необхідних випадках, що встановлює розумний термін, i після того, як це попередження не дало результатів.

Стаття 22. Не будуть розглядатися як обставини, які позбавляють санітарне формування або заклад покровительства, що забезпечуються статтею 19:

1) якщо особовий склад санітарного формування або закладу озброєний i користується своєю зброєю для самооборони або захисту своїх поранених i хворих;

2) якщо через відсутність озброєних санітарів формування або заклад обороняється пікетом, чатовим або конвоєм;

3) якщо у формуванні або закладі будуть знайдені ручна зброя i бойові припаси, що зняті з поранених i хворих i не здані ще за належністю;

4) якщо у формуванні або закладі знаходиться особовий склад і майно ветеринарної служби, що не є його невід'ємною частиною;

5) якщо гуманітарна діяльність санітарних формувань i закладів або їх персоналу розповсюджується на поранених i хворих цивільних осіб.

Розділ IV Особовий склад

Стаття 24. Санітарний особовий склад, який призначений виключно для розшуку i підбирання, транспортування або лікування поранених i хворих, або для запобігання захворювань, що належить виключно до адміністрації санітарних формувань i закладів, а також священнослужителі, які перебувають при збройних силах, будуть користуватися повагою i покровительством за всіх обставин.

Розділ V Будівлі і майно

Стаття 33. Майно рухомих санітарних формувань збройних сил, які потраплять до рук противника, буде залишене для догляду за пораненими i хворими.

Будівлі, майно i склади постійних санітарних закладів збройних сил залишаться підпорядкованими діям законів війни і не зможуть отримати іншого призначення, доки вони будуть потрібні для поранених i хворих. Проте, командири частин діючої армії можуть розпоряджатися ними у випадку крайньої воєнної необхідності, попередньо забезпечивши долю поранених i хворих, які знаходяться там на лікуванні.

Майно i склади, що вказані в даній статті, не можуть підлягати навмисному знищенню.