Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1

.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
632.32 Кб
Скачать

Варіант № 1

  1. До лікаря звернувся хворий, у якого два дні тому з”явився приступоподібний біль у лівій половині грудної клітки, загальна слабкість, лихоманка і головний біль. Сьогодні вранці помітив висипання на шкірі гррудей. При огляді хворого зліва по ходу 4-5 міжреберій на ерітематозно-набряклому тілі множинні згруповані пухирці з набряклими покришками, заповнені прозорою ріданою, розміром 2-4 мм у діаметрі. Для якого захворювання характерна вказана вище симптоматика?

*В) Оперізуючий герпес.

  1. Після переохолодження через кілька днів у хворої розвинувся біль у попереку, стали обмеженими рухи у правому кульшовому суглобі (приведення стегна до живота). Встановлено розлади всіх видів чутливості за сегментарним типом на передній поверхні правого стегна; відсутній правий колінний рефлекс. Для якого рівня ураження корінців характерна така симптоматика?

*А) L2 – L3

  1. Хворий 13 років, захворів гостро: t – 37,3 С0, плямо-папульозна, потім везикулярна висипка, що розташована на тілі, кінцівках, волосистої частини голови. На 6й день стан погіршився: t – 39 С0 , млявість, головний біль, запаморочення, хиткість ходи, нестійкість у позі Ромб ерга. Ваш діагноз?

*С) Вітряний енцефаліт

  1. У дитини за 3 дні розвинувся асиметричний в’ялий параліч нижніх кінцівок. У цереброспинальній рідині значна клітинно-білкова дисоціація. У крові та сечі змін немає. За два тижні збільшення титру антитіл до вірусу поліомієліту ІІ типу в 3 рази. Поставте діагноз.

*Д) Поліомієліт

  1. Чоловік 30 років звернувся у відділення нейрохірургії із таким анамнезом: за два дні до звернення відбулося падіння по сходах з короткочасною втратою свідомості, галюцинаціями. Наступного дня болі локалізувались в ділянці носу, почали наростати явища крововиливу навколо очей (симптом «окулярів»). Нудоти, блювання, кровотечі з носу або вух не спостерігалось. Який метод дослідження є максимально інформативним для постановки діагнозу?

*Е) Комп’ютерна томографія

  1. Було помічено, що 7 річний школяр під час уроків по кілька разів ставав неуважним. Вчитель звернув увагу на «відсутність» погляду дитини, причмокувания губами. Падіння та судом у цей час не спостерігадось. Під час короткої «відсутності» він не відгукувався на своє ім'я. Мати помічала такі ж явища і раніше, але не надавала їм значення, вважаючи, що дитина замислилась. Визначте тип епілептичного припадку, відповідно до прийнятої класифікації.

*А) Абсанс

  1. Хворий К., 35 років. За характером тривожно-помисливий. На протязі місяця відчував важкість у зв’язку з переходом на нову роботу. Наросли втома, дратливість, змореність, з'явився головний біль, безсоння. Сомато-неврологічно – без патології. У психостатусі: орієнтований вірно. Мислення у повільному темпі. Швидко втомлюється, прохає дозволу на відпочинок. Скаржиться, що дратують звичайні звуки, світло. Вважає себе важко хворим, прохає на допомогу. Попередній діагноз:

*Д) Неврастенія

  1. Вкажіть характерні симптоми міастенії

*С) М’язова слабкість при повторенні рухів

  1. Жінка 30 років скаржиться на напади сильного пульсуючого головного болю, що починається частіше в ночі, охоплює спочатку праві скроневу і лобову ділянки, а потім розповсюджується по всій голові. Під час нападу виникає нудота і кількаразова блювота, хвора не переносить різкого світла та звуків, є майже непрацездатною. Тривалість головного болю від двох до трьох діб, напади повторюються кілька разів на місяць, останнім часом почастішали. Хворіє 6 років. Вживання розповсюджених аналгетиків полегшення не приносить. При неврологічному обстеженні вогнищевих снмптомів не знайдено. З'ясовано, що подібними головними болями страждала мати хворої у молодому віці. Який генез хронічних головних болей є найбільш вірогідним?

*Е) Проста мігрень без аури.

  1. Нездужання, головний біль, шум у вусі, однобічний кохлеарний неврит, ністагм характерні для

*С) Арахноїдіту мосто-мозочкового кута

  1. Для прогресивного паралічу характерна наявність

*Д) Бульбарного синдрому

  1. Ехінококоз найчастіще проявляється клінічною картиною

*Е) Пухлини головного мозку

  1. При тромбозі корінцевої артерії виникає пошкодження

А) Відповідного корінця

В) Сегменту спинного мозку

С) Декількох сегментів спинного мозку

Д) Передніх рогів

Е) Бічних рогів

  1. Хворий скаржиться на спровокований різким поштовховим рухом тупий біль у глибині плечового суглобу, у над- та підостних м’язах, що ірадіює у плече та передліччя. Назвіть (найбільш вирогідно) пошкоджений нерв

*Д) Підкрильцевий

  1. Який механізм виникнення «пози фехтувальника» при дитячему церебральному паралічі

*Д) Вплив асиметричного шийного тонічного рефлексу

  1. Хворий 45 років, багато років зловживає алкоголем, похмеляється, толерантність досягла 1,5 літра горілки. Останні 3 роки пив щодня, для сп'яніння було потрібно 50,0-70,0 мл горілки. Уживає спиртне кілька разів на добу. Дружина залишила його, продав квартиру, усі коштовні речі. Останній рік був бомжем. В анамнезі часті травми черепа і простудні захворювання. Батько страждав алкоголізмом. У лікарню надійшов у зв'язку з глибокими порушеннями пам'яті. Зовсім нічого не може запам'ятати, багато подій з минулого життя амнезував. На питання про те, де був учора, відповів: «Їздив засідати в парламент». тНе може запам'ятати місце розташування своєї палати. При неврологічному обстеженні виявлені поліневрит, соматичному – міокардіодістрофія, цироз печінки. Чим обумовлеі грубі розлади пам'яті хворого?

*А) Токсична енцефалопатія

  1. У пацієнтки 25 років, що тиждень тому перенесла гостру респіраторну вірусну інфекцію, з"явився неврит лицьового нерва ліворуч зі всіма відповід-ними руховими та чутливими подразненнями. Рухові порушення типу параліча. В комплексному лікуванні пацієнтці призначені засоби фізичної реабілітації. Які елементи лікування положенням слід призначити цій хворій?

*В) За допомогою лейкопластиру перетягнути мімічні м"язи зліва вправо, не чіпаючи очну щілину

  1. У хворої С. 68 років загальний і церебральний атеросклероз, артеріальна гіпотонія. Прокинулася вранці, звернула увагу, що в неї відсутні рухи в лівих кінцівках і порушена чутливість в лівій половині тіла. Об’єктивно: шкіра бліда, вкрита мілким холодним потом. АТ 100/65 мм. рт. ст., Р- 60 на хвилину, слабкого наповнення. Дихання послаблене. Розгладжена ліва носо-губна складка. Активні рухи в лівих кінцівках відсутні. Сухожильні рефлекси зліва вищі, ніж праворуч. Симптом Бабінського ліворуч. Лівобічна гемігіпалгезія. Менінгеальні знаки відсутні. Встановіть первинний діагноз.

*С) Ішемічний інсульт

  1. У жінки, 42 років, з’явилися порушення рухів у лівій руці, загальна скутість. Терапевт, у якого жінка лікувалась від псоріатичного поліартриту, запідозрив неврологічне захворювання. Неврологічне обстеження виявило: гіпомімію, брадикінезію, флексорну позу, екстрапірамідний гіпертонус. Була призначена патогенетична терапія. Який із препаратів найбільш усього показаний у данному випадку:

*Д) Циклодол

  1. Хвора К., 22 років скаржиться на значне зниження гостроти зору на праве око. В неврологічному статусі: глибокі рефлекси справа вище, викликаються патологічні стопні рефлекси Бабінського, Пусепа справа, відсутні шкірні черевні рефлекси, знижена вібраційна чутливість на нижніх кінцівках, адіадохокінез в лівих кінцівках, в позі Ромберга падає вліво. При огляді очного дна виявлено поблідніння скроневих половин дисків зорових нервів. Про яке із захворювань можна подумати в першу чергу?

*В) Розсіяний склероз

Варіант № 2

  1. У хворої, 67 років, гостро підвищилась температура до 38,7 С0, з'явився головний біль. Незабаром розвився пекучий біль в області попереку. При об'єктивному обстеженні виявлено: в поперековій ділянці зліва шкіра гіперемірована, набрякла, болісна при пальпації. Гіперемія у формі доріжці розповсюджується на ліву сідницю. На ураженій ділянці дрібний везикулярний висип. Попередній діагноз:

*А) Herpes zoster

  1. Вкажіть лікувальні засоби, що використовуються при вертеброгенному радикуліті?

*Е) Усе перелічене

  1. Дитина, 6 місяців, доставлена до клініки у крайні важкому стані. Захворіла гостро напередодні вечором з підвищенням температури до 40 С0, повторної блювоти, у 6 годині з'явилася висипка. Об'єктивно на 2 день хвороби: стан крайні важкий, різко млявий, загальний ціаноз шкіри ти слизових оболонок, на тулубі, дистальних відділах кінцівок рясний синюшного кольору зірчатий висип від 0,5 до 1,5 см у діаметрі. Помірно виражена ригідність м'язів потилиці, напруження та пульсація великого тім'ячка. Анурія. Ваш діагноз?

*В) Менінгококова інфекція

  1. Дівчинка 10 років останні 3 роки часто хворіє отитом. Перенесла ревматичний міокардит. Дитина стала розсіяною, швидко втомлюється. Об’єктивно: хвора весь час рухається. Всі несвавільні рухи швидкі, розмашисті, базпрервно змінюють один одного. Ваш діагноз.

*С) Мала хорея

  1. Хвора 48 років під час дорожньотранспортної пригоди отримала удар у бокову частку голови, короткочасно втратила свідомість. Протягом місяця після травми почувала себе задовільно, інколи скаржилась на головний біль. Але в подальшому головний біль став наростати, з’явились розлади мови і слабкість у правих кінцівках. Яка причина таких розладів?

*Д) Хронічна субдуральна гематома над лівою півкулею головного мозку

  1. Хвора скаржиться на періодично виникаючі посіпування в лівій нозі тривалістю кілька хвилин, які переходять у судороги лівої половини тіла без порушення свідомості. Як називаються такі судороги:

*А) Джексонівські припадки

  1. Хвора Ч., 32 років, домогосподарка. Заміжня, має троє дітей шкільного віку. Стосунки в сім`ї до недавнього часу були добрі. Останні 1,5 роки через сімейні обставини змушені переїхати жити до матері чоловіка, якою у хворої завжди були напружені стосунки. Чоловік став приділяти жінці менше уваги, став прискіпливим, в сім`ї почастішали сварки. Під час однієї із сварок хвора відчула, що ноги її не слухаються, стали як «ватяні». Втратила здатність стояти, ходити. Неврологічне обстеження виявило збереженість рефлексів та м`язового тонусу нижніх кінцівок, порушення чутливості за типом “панчіх”. Вкажіть механізм виникнення даного розладу.

*Е) Істеричний.

  1. Що з переліченого відносять до клінічних критеріїв постановки діагнозу міастенії?

*С) Зменьшення рухових розладів при прозериновій пробі

  1. Хвора 19 років скаржиться на напади інтенсивного пульсуючого головного болю у лівій половині голови, які супроводжуються слабкістю правих кінцівок, нудотою, блюванням. Усі симптоми зникають після прийому ерготаміну або суматріптану. Спостерігалося три таких напади. Подібні напади відмічаються у матері хворої. В неврологічному статусі в міжнападний період патологічних змін не виявлено. Який діагноз?

*В) Геміплегічна мігрень

  1. При церебральному арахноїдіті основу невропатологічного синдрома складають

*В) Атактичний синдром

  1. Вкажіть які з перелічених ознак найбільш характерні для спинної сухотки

*А) Табетичні кризи

  1. У спиномозковій рідині при ехінококозі визначається

*В) Помірне збільшення кількості білку

  1. Яка патологія найбільш рідко виникає при остеохондрозі поперекового відділу хребта

*В) Люмбаго

  1. При синдромі периферичного парезу триголового м'язу з парестезіями у ділянці тилу дистального відділу передплеччя, кисті та основи III пальця (тунельно-ішемічного генезу) найбільш ефективним є

*В) Декомпресія променевого нерва у спиральній борозді по задній поверхні плеча

  1. У дитини на першому півріччі життя встановлено діагноз: «Дитячий церебральний параліч». Яка форма ДЦП у дитини, якщо тонус екстензорів підвищений, нижні кінцівки витягнуті, сухожилкові рефлекси підвищені. В руках – легкі моторні розлади.

*С) Синдром Літла – спастична діплегія

  1. Хворий 25 років постипив зі скаргами на двоїння в очах, зниження зору, утруднене дихання. Захворів гостро 12 годин тому. Напередодні захворювання вживав у їжу гриби домашнього консервування. При об'єктивному обстеженні відзначаються: блідість, широкі зіниці з слабкою реакцією на світло, сухість у роті, порушення ковтання, брадикардія, брадіпное, метеоризм, затримка стулу. М'язова сила різко знижена. Найбільш імовірний діагноз?

*Е) Ботулізм

  1. Хворий отримав черепно-мозкову травму ввечері. Спростерігалась короткочасна втрата свідомості, блювота. Самостійно прийшов додому, скаржився на головний біль. Після прийому знеболюючої таблетки стан покращився, ліг спати. Вранці не прокинувся, була викликана швидка допомога. Хворий без свідомості, має місце вогнещева симптоматика пошкодження правої гемісфери головного мозку. Який попередній діагноз поставите хворому?

*А) Стиснення головного мозку (гематома)

  1. У хворого 30 років раптова втрата свідомості, тоніко-клонічні судороги, АТ – 150/100 мм.рт.ст., ЧСС – 100 уд. у хв.. Перед приступом відчував запаморочення, почуття нереальності дійсності, нез’ясовне почуття страху, про приступ не пам’ятає. Який діагноз найбільш імовірний у хворого?

*В) Епілепсія

  1. Причиною виникнення неврозів є:

*Е) Психотравма

  1. Хвора, 29 років, скаржиться на тремор голови, кінцівок, зниження пам’яті. При огляді: хореітичні гіперкінези, кільце Кайзера-Флейшера, зниження церулоплазміну в крові. Поставте діагноз.

*А) Хвороба Вільсона -Коновалова

Варіант № 3

  1. Хвора С., 36 років скаржиться на різкі болі в області мигдаликів з ірадіацією в ліву завушну область, які підсилюються при ковтанні, порушення смаку на задній третині язика. Ваш діагноз?

*Д) Невралгія язико-глоточного нерва

  1. У 37 річного хворого після переохолодження з'явився сильний біль у нижньо-грудному і попереково-крижовому відділах, зменшився обсяг рухів у поперековому відділу хребта, стали низькими колінні і Ахіллові рефлекси, розвинулась гіпестезія за корінцевим типом у зоні L4 – S2 сегментах з обох боків. У хворого виявляється двобічний симптом Ласега під кутом 400, різко виражений симптом Нері і симптом «посадки». Який діагноз найбільш вірогідний?

*Е) Попереково-крижовий радікулоплексит

  1. Дитина, 5 років, захворіла раптово: підвищилась температура до 39,7 С0, на стегнах і сідницях з'явився геморагічний висип зірчатої форми розміром від 0,5 до 3 см, акроцианоз, кінцівки холодні, ниткоподібний пульс. Лікар «швидкої допомоги» запідозрив менінгококцемію. Який антибіотик необхідно призначити дитині на до госпітальному етапі?

*В) Левоміцетину сукцинат

  1. Дитина, 13 років, через 2 тижні після перенесеної ангіни стала неспокійною, капризною, розсіяню. Батьки помітили «рухливий неспокій». Пізніше приєдналася зміна ходи. Вищевказані симптоми посилювались під час хвилювання. Посмикування м’язів обличчя, рук. Зниження м’язового тонусу. Про яке захворювання в першу чергу слід подумати?

*Е) Мала хорея

  1. У приймальне відділення доставлений хворий М., 54 років, зі скаргами на головний біль, головокружіння, часткову втрату пам’яті на минулі події, диспептичні розлади. Вказані симптоми виникли годину тому після падіння з ударом головою об асфальт Лікарями «швидкої допомоги» констатовано втрату свідомості протягом 30 хвилин. Об’єктивно: гематома в ділянці потилиці, ослаблені рефлекси, парез правої нижньої кінцівки, незначна гіпотонія. Поставте хворому попередній діагноз.

*Д) Забій головного мозку ІІ ступеню важкості

  1. Хворий М., 56 років скаржиться на періодичний ранковий приступоподібний кашель з видаленням невеликої кількості слизистого харкотиння. Під час приступу кашлю виникає короткочасна втрата свідомості. В анамнезі – хронічний бронхіт. Курить протягом 42 років по 20 – 30 цигарок на добу. Який ведучий синдром має місце у хворого?

*Е) Синдром Беттолепсії

  1. Студент 2-го курсу гуманітарного інституту звернувся за порадою до психолога. В минулому навчальному році виникли проблеми в навчанні, пов'язані з усними відповідями. Навіть коли був добре підготованим , переживав тривогу, відчував прилив жару до голови, спазми в шлунку, посилене серцебиття. Займався з психотерапевтом, пройшов курс прогресивної м'язової релаксації, став почувати себе набагато впевненіше. Питає поради, як запобігати таким станам в майбутньому. Який метод є найбільш доцільним для профілактики?

*С) Аутогенне тренування за Шульцем

  1. Що з переліченого відносять до основних методів лікування міастенії?

*А) Усе перелічене

  1. Що характерно для соматовегетативної тріади Протопопова?

*В) Тахікардія, мідріаз, закреп.

  1. Що з переліченного не характерно для церебрального арахноїдіту

*Е) Психопатологічні синдроми

  1. Що з переліченного відносять до клінічної форми нейросифілісу у дітей?

*В) Усе перелічене

  1. Діагностичними маркерами при ехінококозі є

*С) Серологічні реакції крові

  1. Синдром Унтерхарншайдта пов’язаний з пошкодженням

*С) Шийного відділу хребта

  1. Пренатальний діагноз спинальної дизрафії встановлюється на основі збільшення в амніотичній рідині на 14-16 тижднях вагітності

*Е) Альфа-фетопротеїна

  1. Які симптоми притаманні гіперкінетичній формі дитячого церебрального паралічу?

*В) Гіпотонія м'язів

  1. Вкажіть найбільш показаний курорт для лікування хворого з вібраційною хворобою II ступеню у формі ангіоспастичного та нейроспастичного синдромів.

*В) Південний берег Криму

  1. У пацієнтки 20 років після травми лівого плеча з"явився неврит променевого нерва з пошкоджен-ням його в середній третині плеча. У хворій відсутні розгинання кисті, основних фаланг пальців, супінація передпліччя, відведення великого пальця, спостерігаються відповідні чутливі порушення. Хворій призначена фізична реабілітація. Які з наведених фізичних вправ сприятимуть профілактиці м"язової дистонії, контрактур, збереженню сили пошкоджених м"язів?

*С) Супінація передпліччя і кисті

  1. Хворий С. 60 років. Гіпертонік, ожиріння. Відчув слабкість у правій нозі. Протягом 30 хв. слабкість зростала, з’явилася слабкість у правій руці, порушилася мова. Напередодні, за два дні до цього спостерігалися короткочасні (по декілька хвилин) мовні розлади. До лікаря не звертався. Об’єктивно: моторна і частково сенсорна афазія. Слабкість мімічних м’зів праворуч, сила мя’зів у правих кінцівках - 2 бала. М’язовий тонус, сухожилкові рефлекси праворуч вищі ніж ліворуч. Симптоми Бабінського, Россолімо викликаються справа. Правобічна гемігіпалгезія. Встановіть первинний діагноз.

*В) Ішемічний інсульт

  1. Під час огляду дитини 1,5 років виявлено, що вона захворіла гостро, підвищилась температура до 39 С, з’явилась блювота до 5 разів. Дослідження нервової системи виявило позитивні симптоми Керніга, Брудзінського. Перераховані симтоми відносяться до:

*Д) Менінгіальних знаків

  1. Хвора К., 25 років скаржиться на значне зниження гостроти зору на праве око. В неврологічному статусі: глибокі рефлекси справа вище, викликаються патологічні стопні рефлекси Бабінського, Пусепа справа, відсутні шкірні черевні рефлекси, знижена вібраційна чутливість на нижніх кінцівках, адіадохокінез в лівих кінцівках, в позі Ромберга падає вліво. При огляді очного дна виявлено поблідніння скроневих половин дисків зорових нервів. Які зміни в спинномозковій рідині можна очікувати при проведенні люмбальної пункції?

*А) Підвищення Ig G

Варіант № 4

  1. У хворого В., 35 років, після захворювання, яке супроводжувалося лихоманкою та болями в горлі, виникли дисфагія, дизартрія, слабкість та порушення рухів в кистях та стопах, гіпорефлексія, порушення чутливості в кінцівках за поліневритичним типом. Про яке захворювання слід подумати в першу чергу?

*Д) Дифтерійна полінейропатія

  1. Які методи лікування найдоцільніше використовувати при невриті лицьового нерва?

*Е) Усе перелічене

  1. Дитина, 6 років, захворіла гостро: підвищилась температура до 39,50С, з”явився сильний головний біль, нудота, блювання.при огляді дитина млява. Виражена ригідність потиличних м”язів, позитивні симптоми Керніга, Брудзинського. Ліквор каламутний, цитоз 1450 кл/мкл (90 % нейтрофіли), білок – 1,8 г/л, реакція Панді +++. Який антибіотик слід призначити для стартової терапії?

*А) Пеніцилін

  1. У хворого, 13 років після перенесеної фолікулярної ангіни тривалий час зберігалися субфібрилітет, загальна слабкість, головний біль. На 12 день захворювання розвинулася слабкість у правій руці та нозі. Вранці несподівано з’явились судоми правой руки та ноги,які перейшли у загальний судомний напад який тривав 7 хвилин. Об’єктивно: незначне підвищення тонусу м’язів правої руки та ноги, підвищення сухожилкових рефлексів справа, симптом Бабінського справа. Окуліст - набряк диску зорового нерву зліва. У спиномо-зковій рідині без патології. Огляд терапевта – ревмокардит. Ваш діагноз.

*С) Ревматичне ураження судин головного мозку

  1. Хворий 29 років, був побитий невідомими. Бригадою швидкої медичної допомоги доставлений до прийомного покою. Діагностовано черепно-мозкова травма, струс головного мозку, забита рана лівої скроньо-тім'яної області. Профілактику яких станів необхідно проводити?

*В) Гнійно-запальних ускладнень, асептичного менінгіту, арахноїдиту головного мозка

  1. У молодої жінки 19 років, емоційно лабільної, у задушному приміщенні розвинувся стан із різкою слабкістю, запамороченням, потемнінням в очах, нудотою і втратою свідомості без судом. Об'єктивно: непритомна, шкірні покрови бліді, спітнілі, кінцівки холодні. Артеріальний тиск 90/60 мм. рт. ст., пульс 96 уд. в хв., зниженого наповнення, дихання поверхневе. Зіничні та сухожильні рефлекси збережені. Патологічних знаків немає. Який діагноз?

*В) Істеричний невроз

  1. Хворий Я., 35 років, вчитель школи. З дитинства відрізнявся сором`язливістю, невпевненістю в собі, в школі вчився добре, але ніколи не проявляв ініціативи, дуже переживав з приводу поганих оцінок, постійно аналізував свої вчинки, мав талісман, без якого ніколи не ходив на відповідальні заходи. Важко пристосовувався до студентського життя, мав невелике коло приятелів, хоча йому подобались гамірні вечірки, але почувався на них незручно. Своєю роботою задоволений, хоча часто по кілька днів переживає, чи вірно він побудував заняття, оцінив знання учнів, ретельно готується до кожного уроку. Звернувся за психологічною консультацією з приводу складнощів в стосунках с протилежною статтю. Яка тактика щодо пацієнта є доцільною?

*А) Психотерапія психоаналітичного спрямування

  1. Вкажіть спадкові захворювання з ураженням координаційної системи.

*С) Атаксія П’єра-Марі

  1. Хвора Б., 15 років скаржиться на сильний пульсуючий біль в правій половині голови, якому передувала поява райдужних кілець в правих полях зору. Приступ тривав біля 3 годин, супроводжувався нудотою. Після приступу хвора заснула. З анамнезу відомо, що подібними нападами страждає мати хворої. АТ 110/70 мм рт. ст, пульс 60 уд. за 1 хв. РЕГ - ознаки зниження еластичності судин. Ваш діагноз?

*Д) Приступ мігрені

  1. Основу терапевтичної тактики при церебральному арахноїдіті становлять

*А) Протинабрякові та розсмоктуючі засоби

  1. Дитина сонлива, плаче. У неї часте блювання, виявляються менінгеальні знаки, позитивний симптом Аргайла_робертсона. Яке захворювання у першу чергу слід припустити?

*В) Сифілітичний менінгіт

  1. Вкажіть симптоми, характерні для спинального арахноїдіту

*С) Парези, порушення чутливості, корінцеві болі

  1. При корінцевому синдромі найбільш ранні зміни у хребті на рентгенограмі це

*Е) Клиноподібна деформація хребця

  1. Найбільш інформативним методом діагностики діастематомієлії є:

*А) Комп'ютерна томографія

  1. Яка тактика лікування дитини хворої на дитячий церебральний параліч, з подвійною геміплегією?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]