Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1

.doc
Скачиваний:
163
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
632.32 Кб
Скачать

*А) Лікування в період формування статичних та локомоторних функцій

  1. Потерпілому Н., 30 років, бригадою швидкої медичної допомоги проводяться реанімаційні заходи після ураження електричним струмом: відновлені і стабілізовані центральна гемодинаміка і ефективне самостійне дихання, свідомість відсутня. Який найбільш ефективний метод протиішемічного захисту потрібно провести потерпілому?

*Е) Дроперідол внутрішньовено

  1. Хлопчик 11 років, в анамнезі 3 ЧМТ з утратою свідомості. Лікувався в невропатолога (дегідратаційна, загальзміцнюча, симптоматична терапія), у школу пішов з 7 років, учився посередньо, гірше всього засвоював арифметику. З 4 класу успішність знизилася, став неуважним, швидко втомлювався, погіршала пам'ять. Став повільним. Погано розумів пояснення вчителя. Погіршилися почерк, здатність до лічення. З'явилася патологічна уразливість, дратівливість. Які засоби необхідно було призначати дитині при лікуванні травматичної хвороби для профілактики психоорганічного синдрому.

*Е) Ноотропи

  1. Який з препаратів не застосовується під час лікування епілептичного статусу?

*В) Камфора

  1. Хвора, 39 років, страждає хронічним соматичним захворюванням. Під час загострення соматичного захворювання виникла підвищена дратівливість, виснажуваність, стомлюваність, в'ялість, вразливість, знижений настрій. Зазначені розлади зникають при покращенні соматичного стану. Встановити діагноз.

*С) Неврозоподібний стан.

Варіант № 5

  1. Хворий М., 27 років, який тривало перебував на холоді, після сну звернув увагу на неможливість закрити ліве око, сльозотечу з нього, гіперакузію, порушення смаку на передніх 2/3 язика. При обстеженні виявлено згладженість лівої носогубної складки, опущення лівого кута рота, відсутність лівого корнеального рефлексу, симптом „паруса” зліва. Ваш діагноз:

*В) Неврит правого лицьового нерва

  1. У хворого 38 років, раптово виник головний біль, що супроводжувався нудотою і блювотою, втратою свідомості. Об’єктивно: АТ 190/30 мм.рт.ст., Р-94 за 1 хвилину, напружений; шкіра гіперемована. Свідомість частково втрачена. На запитання відповідає односкладно. З боку черепно-мозкової інервації патології немає, розладів руху і координації немає. Позитивні менінгеальні знаки (ригідність м’язів потилиці, симптоми Керніга, Брудзинського). Ліквор кровянистий. Встановіть первинний діагноз

*А) Субарахноїдальний крововилив

  1. Дитина 2 років захворіла гостро: гіпертермія, інтоксикація, судоми, блювання, мілкокрапковий геморагічний висип на шкірі живота і сідниць, ригідність потиличнмх м’язів, запрокидування голівки. Який діагноз найбільш імовірний?

*С) Менінгококцемія

  1. Хворий г., 27 років, з 17-річного віку хворіє на ревматизм, стоїть на обліку, неодноразово лікувався у кардіоревматолога. В 22-річному віці розвинулося порушення серцевого ритму. У вечері на передодні приймав гарячу ванну. Прокинувся наступного дня і помітив що праві кінцівки нерухомі, втрачено мову. Об'єктивно: АТ – 115/60 мм. рт. ст., брадіаритмія. Неврологічний статус: розлади мімічних м'язів по центральному типу праворуч, відхилення кінчика язика вліво. Інші черепно-мозкові нерви без патології. Хворий при свідомості. Геміплегія правих кінцівок, патологічний рефлекс Бабінського на ступні справа. Правобічна гемігіпалгезія, моторна афазія. Люмбальна пункція – ліквор чистий прозорий, клітинний склад без змін. Встановіть первинний діагноз.

*Д) Ішемічний кардіо емболічний інсульт

  1. У хворого 23 років важка травма хребта та спинного мозку, компресійно-осколочний перелам шостого шийного хребця. Хворого було прооперовано, усунена компресія спинного мозку, встановлена фіксуюча система. 3-й день після операції. Профілактику яких ускладнень необхідно проводити у даного хворого?

*В) Гострого мієліту, ТЕЛА, пролежнів, запальних змін у легенях, органах сечовидільної системи

  1. У хворого М., 10 років, раптово обличчя побагровіло, з рота виділилась кров’яниста піна, з’явились клонічні і тонічні судоми. Доставлений в клініку без свідомості. Зіниці широкі, на світло не реагують. Вищеописані приступи безперервно повторюються на фоні коматозного стану. Очне дно без змін. Пульс 62 уд. за 1 хв., ритмічний. АТ – 115/70 мм. рт. ст. ЕЕГ – одиночні гострі хвилі в обох півкулях. Ваш діагноз?

*А) Епілептичний статус

  1. Лариса Д., 16 років, учениця ліцею. За вдачею честолюбна, сумлінна, в усьому прагне досконалості. При зрості 158 см важить 32 кг. Ще два роки тому мала дещо надмірну вагу (58кг). Вирішила схуднути, тому що з неї кепкували однокласники. Притримувалась суворої дієти, годинами виконувала гімнастичні вправи, останнім часом за день з`їдає шматочок дієтичного хліба або 200г знежиреного йогурту. За цей час змінилась поведінка: менше уваги приділяє друзям, навчанню, думки зосереджені навколо дієти, ваги і фігури. Стала гірше вчитись, не може довго зосереджуватись. Втратила відчуття голоду та ситості. Своїм зовнішнім виглядом не занепокоєна, каже, що стала схожа на Кейт Мосс. Який розлад спостерігається у пацієнтки?

*В) Нервова анорексія

  1. Вкажіть патогенетичні механізми розвитку гепато-церебелярної дистрофії

*Д) Блок синтезу церулоплазміну

  1. Дитина 11 років скаржиться на нападоподібний головний біль, на висоті якого виникає блювання. При огляді: емоційна лабільність, пітливість, ціаноз кистей і ступнів, поширений червоний дермографізм. АТ 110/70 – 135/90 мм.рт.ст., нестійке. На РЕГ – дистонія, підвищення тонусу у вертебро-базілярній системі, порушення венозного відтоку. Очне дно: помірне звуження артерій, розширення вен. Діагноз «Вегето-судинна дистонія». Що з переліченого нижче доцільно використовувати у лікуванні цього хворого?

А) Екстракт валеріани

В) Дібазол

С) Панангін

Д) Діакарб

*Е) Усе перелічене

  1. При базальному арахноїдіті пошкоджується

*С) Оптико-хіазмальна зона

  1. Що з переліченого відносять до основних клінічних проявів спинної сухотки?

*А) Усе перелічене

В) Стріляючі болі, парастезії

С) Сенситивна атаксія

Д) Відсутність колінних та ахілових рефлексів

Е) Синдром Аргайла-Робертсона

  1. Кистозний спинальний арахноїдіт слід диференціювати з

*В) Пухлиною спинного мозку

  1. Для гормональної спонділопатії з вторинним корінцево-больовим синдромом найбільш притаманно:

*Д) Остеопороз тіл хребців, «риб'ячі хребці»

  1. При наявності неврологічної патології у рамках синдрому Арнольда-Кіарі найбільш показаним є

*Е) Декомпресія задної черепної ямки та верхньошийного відділу хребта

  1. Які групи препаратів необхідно призначати дитині з ДЦП з спастичною діплегією?

*А) Усе перелічене

В) Що покращують метаболізм нервової системи

С) Які знижують м'язовий тонус

Д) Які покращують нервово-м'язове перепровадження

Е) Розсмоктуючі засоби

  1. Який з перелічених синдромів виникає при вібраційній хворобі?

*С) Астенічний

  1. Вкажіть симптоми натягування сідничного нерва:

*В) Ласега

  1. Чоловік 45 років страждає на миготливу аритмію на протязі 3 останніх років, постійно знаходиться під наглядом кардіолога. АТ – 140/90 мм.рт.ст. Що необхідно рекомендувати пацієнту для первинної профілактиці інсульту?

*С) Антиагреганти

  1. Відмітьте, у яких відділах нервової системи переважають зміни при летаргічному енцефаліті

*В) Чорна субстанція

  1. В якому віці найчастіше з’являються ознаки розсіяного склерозу?

*А) у 20-40 років

Варіант № 6

  1. Після ножового поранення передньої області передпліччя спостерігається атрофія м’язів тенара великого пальця з уплощенням долоні („мавп’яча кисть»), гіпалгезія та гіперпатія в області долонної поверхні І-ІІІ пальців і відповідної їм частини долоні. Який нерв пошкоджено?

*Д) Серединний

  1. Хворий М., 52 роки, ввечері після роботи відчув головний біль, впав, втратив свідомість. З анамнезу відомо, що протягом 15 років хворіє на гіпертонічну хворобу. Об’єктивно: АТ 200/100 мм.рт.ст., Р 80 за 1 хв., ритмічний, напружений, t0=37,70. Свідомість відсутня. Розгладжена права носогубна складка. Симптом “вітрила” праворуч. Сухожильні і періостальні рефлекси не викликаються. М’язовий тонус низький. Під час огляду в лівих кінцівках помічени мінімальні рухи, праві кінцівки нерухомі. Права ступня ратована назовні. Менінгеальні знаки відсутні. Встановіть первинний діагноз.

*С) Крововилив у мозок

  1. Які з перелічених ускладнень не характерні для генералізованої форми менінгококової інфекції?

*Е) Синдром Уотерхауз-Фридериксена

  1. Вкажіть, що з препаратів використовують для лікування малої хореї

*А) Усе перелічене

В) Саліцилати

С) Біцілін

Д) Кортикостероїди

Е) Броміди

  1. Хворий знаходиться на лікуванні в клініці з приводу закритої черепно-мозкової травми, перелому скроневої кістки зліва. Через 6 годин після травми стан хворого раптово погіршився, хворий без свідомості, розвилось порушення дихання, періодично виникають тонічні судоми, зіниці широкі, реакція на світло млява, ліва зіниця дещо ширша ніж права. Чим зумовлено погіршення стану хворого?

*В) Виникнення епідуральної гематоми

  1. Що є основним патофізіологічним механізмом епілепсії?

*Е) Гіперсінхронізація діяльності нейронів

  1. Валерія Д., 17 років, скарги на постійний неспокій, переживання, що трапиться щось погане, головні болі, відчуття постійного напруження, загального тремору, нездатність до концентрації, неможливість розслабитись. Боїться вийти ввечері на вулицю, їздити в транспорті. Виказує занепокоєння своїм майбутнім: боїться, що невиліковно захворіє, потрапить під машину. Відмічає часті болі в епігастрії, серцебиття, головокружіння, сухість в роті, пітливість. При бесіді хвилюється, голос тремтить, міміка неспокійна, постійно стискує руки, часто втрачає нитку розмови, легко червоніє та блідне. Відомо, що мати дівчина схильна до постійних переживань з різних дрібних приводів. Яке медикаментозне лікування є доцільним?

*В) Антидепресанти, бензодіазепіни.

  1. Що з переліченого відносять до специфічних ознаків гепато-церебральної дистрофії?

А) Кільце Кайзера-Флейшера

*В) Усе перелічене

С) Ознаки ураження печінки

Д) Гіпокупремія

Е) Зниження вмісту церулоплазміну в крові

  1. Назвіть симптоми холінергічного кризу

А) Фасцикулярні посмикування

В) Діарея, болі в животі

С) Гіперсалівація

*Д) Усе перелічене

Е) Міоз

  1. Які зміни білкових фракцій крові спостерігаються при арахноїдіті?

*В) Кількість загального білку підвищується

  1. Вкажіть ознаки невралгічної стадії спинной сухотки

*С) Корінцеві болі, парастезії

  1. Для гострого мієліту характерне

*Е) Підвищення температури тіла, загальна слабкість, позноблення, парестезії, болі

  1. Для якої з перелічених хвороб, що належать до колагенозів з пошкодженням периферичної нервової системи і суглобів, характерне порушення зору:

*Д) Ревматична поліміалгія

  1. У хворої Н., 18 років, виявлені спастичний тетрапарез, обмеження активних і пасивних рухів головою, шийна радікулалгія, скорочення шиї, низький рівень росту волосся, шкірні складки, що спускаються від вух до плечей, уроджені вада серця і аномалія розвитку нирки. На рентгенограмі сплощення та зрощення між собою шийних хребців. Ваш діагноз.

*Д) Аномалія кліппеля-Фейля

  1. Які лікувально-діагностичні заходи повинен провести лекар-педіатр, який запідозрив дитячий церебральний параліч?

А) Консультація невролога, генетика

В) Дослідження очного дна, стану судинного кровотоку головного мозку, рентгенографія, цитогенетичні методи

*С) Усе перелічене

Д) Проведення диференціального діагнозу з спадковими і соматичними захворюваннями, вадами розвитку та інш.

Е) При підтвердженні діагнозу – проведення адекватних заходів для відновлювального лікування (реабілітація)

  1. Вкажіть симптоми початкової стадії променевої хвороби

*А) Вегетосудинні порушення, астенічний синдром

  1. Які з перелічених симптомів не спостерігаються при забої головного мозку?

*Е) «Світлий» проміжок

  1. Через який проміжок часу допустимо повторне внутрішньовенне введення сібазону при епілептичному статусі?

*Д) 10 хвилин

  1. Хвора 23 років, по характері недовірлива, сентиментальна, не може постояти за себе. Останній рік приходилося багато працювати практично без відпочинку. Удома з чоловіком часті сварки, що дорікає її за недостатню увагу родині. Останні 2-3 місяця стала дратівливою, погано спить, знизився апетит, схудла, з'явилася слабість, стомлюваність, найбільш виражені в другій половині дня. Турбує серцебиття, болі в серці, головний біль. Терапевт не виявляє патології з боку серця. Визначите діагноз хворої.

*Е) Неврастенія

  1. Виберіть одну правильну відповідь про тип успадкування прогресуючої м’язової дистрофії Дюшена

*С) Зчеплений з Х-хромосомою рецесивний тип

Варіант № 7

  1. У пацієнтки 25 років, що тиждень тому перенесла гостру респіраторну вірусну інфекцію, з"явився неврит лицьового нерва ліворуч зі всіма відповід-ними руховими та чутливими подразненнями. Рухові порушення типу параліча. В комплексному лікуванні пацієнтці призначені засоби фізичної реабілітації. Які елементи лікування положенням слід призначити цій хворій?

*С) За допомогою лейкопластиру перетягнути мімічні м"язи зліва вправо, не чіпаючи очну щілину

  1. У хворої С. 68 років загальний і церебральний атеросклероз, артеріальна гіпотонія. Прокинулася вранці, звернула увагу, що в неї відсутні рухи в лівих кінцівках і порушена чутливість в лівій половині тіла. Об’єктивно: шкіра бліда, вкрита мілким холодним потом. АТ 100/65 мм. рт. ст., Р- 60 на хвилину, слабкого наповнення. Дихання послаблене. Розгладжена ліва носо-губна складка. Активні рухи в лівих кінцівках відсутні. Сухожильні рефлекси зліва вищі, ніж праворуч. Симптом Бабінського ліворуч. Лівобічна гемігіпалгезія. Менінгеальні знаки відсутні. Встановіть первинний діагноз.

*С) Ішемічний інсульт

  1. У жінки, 42 років, з’явилися порушення рухів у лівій руці, загальна скутість. Терапевт, у якого жінка лікувалась від псоріатичного поліартриту, запідозрив неврологічне захворювання. Неврологічне обстеження виявило: гіпомімію, брадикінезію, флексорну позу, екстрапірамідний гіпертонус. Була призначена патогенетична терапія. Який із препаратів найбільш усього показаний у данному випадку:

*Д) Циклодол

  1. Хвора К., 22 років скаржиться на значне зниження гостроти зору на праве око. В неврологічному статусі: глибокі рефлекси справа вище, викликаються патологічні стопні рефлекси Бабінського, Пусепа справа, відсутні шкірні черевні рефлекси, знижена вібраційна чутливість на нижніх кінцівках, адіадохокінез в лівих кінцівках, в позі Ромберга падає вліво. При огляді очного дна виявлено поблідніння скроневих половин дисків зорових нервів. Про яке із захворювань можна подумати в першу чергу?

*Е) Розсіяний склероз

  1. Хворий отримав черепно-мозкову травму ввечері. Спростерігалась короткочасна втрата свідомості, блювота. Самостійно прийшов додому, скаржився на головний біль. Після прийому знеболюючої таблетки стан покращився, ліг спати. Вранці не прокинувся, була викликана швидка допомога. Хворий без свідомості, має місце вогнещева симптоматика пошкодження правої гемісфери головного мозку. Який попередній діагноз поставите хворому?

*А) Стиснення головного мозку (гематома)

  1. У хворого 30 років раптова втрата свідомості, тоніко-клонічні судороги, АТ – 150/100 мм.рт.ст., ЧСС – 100 уд. у хв.. Перед приступом відчував запаморочення, почуття нереальності дійсності, нез’ясовне почуття страху, про приступ не пам’ятає. Який діагноз найбільш імовірний у хворого?

*В) Епілепсія

  1. Причиною виникнення неврозів є:

*Е) Психотравма

  1. Хвора, 29 років, скаржиться на тремор голови, кінцівок, зниження пам’яті. При огляді: хореітичні гіперкінези, кільце Кайзера-Флейшера, зниження церулоплазміну в крові. Поставте діагноз.

*А) Хвороба Вільсона -Коновалова

  1. Нарколепсія це захворювання пов’язане з

*В) Пошкодженням формації гіпокампа

  1. Хворий М., 25 років, скаржиться на давлячий головний біль у лобово-тім'яній зоні, напади з втратою свідомості. Захворів місяць тому, коли після грипу вперше розвинувся вищевказаний напад, який тривав 5-7 хвилин. Через місяць напад повторився, але судоми локалізувалися в лівих кінцівках і не було втрати свідомості. Об'єктивно: АТ 115/70 мм.рт.ст., внутрішні органи без патології, слабкість конвергенції, асиметрія сухожилкових рефлексів, симптом Бабінського позитивний зліва, позитивні вегетативні стигми. Очне дно без патології. ПЕГ підтвердила розширення шлуночків мозку, та конвекситального субарахноїдільного простору. Поставте діагноз.

*С) Післягрипозний конвекситальний церебральний арахноїдіт. Джексонівська епілепсія

  1. Хворий Ф., 47 років. Привернув до себе увагу дивною поведінкою: відбирав морозиво у дітей, зачіпав жінок, випорожнювався посеред вулиці. На зауваження сміявся. При огляді: всім задоволений, байдужий до перебування в відділку міліції, питає, чи дадуть їсти. Мова дизартрична, називає свої паспортні дані. Де живе – не пам'ятає. Мислення непродуктивне, відсутні елементарні знання; арифметичні дії в межах першого десятка виконує з грубими помилками. Емоції сплощені, інтереси обмежені задоволенням біологічних потреб. При неврологічному огляді: анізокорія, симптом Аргайль-Робертсона, порушення координації, тремор язика, повік, пальців рук, порушення периферійної яутливості кінцівок. Лабораторна діагностика показала позитивні реакції Васермана в крові та лікворі, РІФ та РІБТ, «паралітичну криву» реакції Ланге. Якрї природи деменція у данного хворого?

*В) Сифілітичної

  1. Для мієлітів шийного відділу хребта характерне

*Д) Нижня параплегія

  1. Хворий 55 років, скаржиться на непостійний біль, що посилюється при ході, у холодну погоду, при переносі важких речей, біль після тривалого спокою, найбільш виражений на початку ходи. При дослідженні виявлена анталгічна постава відводячих м’язів, що згинають стегно, яка обмежує рухи у лівому кульшовому суглобі. Рентгенологічно: ледь помітне звуження суглобової щілини лівого кульшового суглоба. Поставте попередній діагноз.

*С) Люмбоішіалгія

  1. Назвіть найбільш інформативний метод діагностики аномалії Арнольда-Кіарі

*Д) Магнітнорезонансна томографія

  1. Які причини можуть викликати моторні порушення у дітей

А) Ураження нервової системи

*В) Усе перелічене

С) Ураження м'язової системи

Д) Ураження опорно-рухового апарату

Е) Больові синдроми

  1. Який механізм клінічної смерті при ураженні електричним струмом?

*С) Фібриляція шлуночків серця, тетанічний спазм дихальних м'язів, пригнічення функцій довгастого мозку

  1. Для центрального паралічу лицьового нерва характерно?

*А) Ушкодження мімічних м’язів нижньої половини обличчя

  1. Хвора Н. 48 років, страждає на гіпертонічну хворобу. Вночі прокинулась від різкого запоморочення що супроводжувалося головним болем, нудотою, блюванням. Об’єктивно: АТ 180/100 мм.рт.ст., Р- 84 за 1 хв. , ритмічний. Горизонтальний, велокорозбіжний ністагм в обидва боки. Девіація кінчика язика вправо. Сухожилкові рефлекси пожвавлені з обох боків. М’язова сила дифузно знижена. М’язовий тонус без змін. Патологічних рефлексів немає. При виконанні пальце-носової проби інтенційний тремор з двох боків. Менінгеальні знаки відсутні. У якому судинному басейні порушився мозковий кровообіг

*В) Розлади в системі вертебро-базілярних артерій

  1. Відмітьте, який з синдромів характерний для хронічної стадії кліщового енцефаліту?

*Д) Кожевніковська епілепсія

  1. У хворого 22 років спостерігалося порушення зору на ліве око. Через рік з’явилася слабкість правої ступні. Об’єктивно: виявлено горизонтальний ністагм, збліднення вискової половини диску лівого зорового нерва, відсутність черевних рефлексів, гіперрефлексія на кінцівках, клонус правої ступні, симптоми Бабінського з обох боків. Який попередній діагноз?

*Е) Розсіяний склероз

Варіант № 8

  1. У пацієнтки 20 років після травми лівого плеча з"явився неврит променевого нерва з пошкоджен-ням його в середній третині плеча. У хворій відсутні розгинання кисті, основних фаланг пальців, супінація передпліччя, відведення великого пальця, спостерігаються відповідні чутливі порушення. Хворій призначена фізична реабілітація. Які з наведених фізичних вправ сприятимуть профілактиці м"язової дистонії, контрактур, збереженню сили пошкоджених м"язів?

*С) Супінація передпліччя і кисті

  1. Хворий С. 60 років. Гіпертонік, ожиріння. Відчув слабкість у правій нозі. Протягом 30 хв. слабкість зростала, з’явилася слабкість у правій руці, порушилася мова. Напередодні, за два дні до цього спостерігалися короткочасні (по декілька хвилин) мовні розлади. До лікаря не звертався. Об’єктивно: моторна і частково сенсорна афазія. Слабкість мімічних м’зів праворуч, сила мя’зів у правих кінцівках - 2 бала. М’язовий тонус, сухожилкові рефлекси праворуч вищі ніж ліворуч. Симптоми Бабінського, Россолімо викликаються справа. Правобічна гемігіпалгезія. Встановіть первинний діагноз.

*В) Ішемічний інсульт

  1. Під час огляду дитини 1,5 років виявлено, що вона захворіла гостро, підвищилась температура до 39 С, з’явилась блювота до 5 разів. Дослідження нервової системи виявило позитивні симптоми Керніга, Брудзінського. Перераховані симтоми відносяться до:

*Д) Менінгіальних знаків

  1. Хвора К., 25 років скаржиться на значне зниження гостроти зору на праве око. В неврологічному статусі: глибокі рефлекси справа вище, викликаються патологічні стопні рефлекси Бабінського, Пусепа справа, відсутні шкірні черевні рефлекси, знижена вібраційна чутливість на нижніх кінцівках, адіадохокінез в лівих кінцівках, в позі Ромберга падає вліво. При огляді очного дна виявлено поблідніння скроневих половин дисків зорових нервів. Які зміни в спинномозковій рідині можна очікувати при проведенні люмбальної пункції?

*А) Підвищення Ig G

  1. Хлопчик 11 років, в анамнезі 3 ЧМТ з утратою свідомості. Лікувався в невропатолога (дегідратаційна, загальзміцнюча, симптоматична терапія), у школу пішов з 7 років, учився посередньо, гірше всього засвоював арифметику. З 4 класу успішність знизилася, став неуважним, швидко втомлювався, погіршала пам'ять. Став повільним. Погано розумів пояснення вчителя. Погіршилися почерк, здатність до лічення. З'явилася патологічна уразливість, дратівливість. Які засоби необхідно було призначати дитині при лікуванні травматичної хвороби для профілактики психоорганічного синдрому.

*Е) Ноотропи

  1. Який з препаратів не застосовується під час лікування епілептичного статусу?

*В) Камфора

  1. Хвора, 39 років, страждає хронічним соматичним захворюванням. Під час загострення соматичного захворювання виникла підвищена дратівливість, виснажуваність, стомлюваність, в'ялість, вразливість, знижений настрій. Зазначені розлади зникають при покращенні соматичного стану. Встановити діагноз.

*С) Неврозоподібний стан.

  1. Вкажіть каріотипи при синдромі Шерешевського-Тернера

*Д) 44 а X0

  1. Апноє у сні (АВС-синдром) пов’язане з

*А) Захворюваннням глотки та горлянки

  1. Хвора К., 22 роки, через два тижня після перенесенного гаймориту відмітила погіршення зору, головний біль. Об'єктивно: АТ 110/75 мм.рт.ст., зниження гостроти зору на обидва ока, девіація язика вліво, гіпестезія у зоні інервації I і II гілок правого трійчастого нерва, порушень у рефлекторній і координаційній сферах немає. Краніограма, Ехо-ЕГ у межах норми. Офтальмолог: зниження гостроти зору до 0,4 на обидва ока, не піддається корекції. Концентричне звуження зору, у межах 20 – 40 0, виявлена двобічна центральна скотома. Поставте діагноз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]