Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1

.doc
Скачиваний:
163
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
632.32 Кб
Скачать

А) Епілептичний напад

*В) Істеричний невроз

С) Транзиторна ішемічна атака

Д) Син копальний стан

Е) Вегетативно-судинний пароксизм

  1. Хворий Я., 35 років, вчитель школи. З дитинства відрізнявся сором`язливістю, невпевненістю в собі, в школі вчився добре, але ніколи не проявляв ініціативи, дуже переживав з приводу поганих оцінок, постійно аналізував свої вчинки, мав талісман, без якого ніколи не ходив на відповідальні заходи. Важко пристосовувався до студентського життя, мав невелике коло приятелів, хоча йому подобались гамірні вечірки, але почувався на них незручно. Своєю роботою задоволений, хоча часто по кілька днів переживає, чи вірно він побудував заняття, оцінив знання учнів, ретельно готується до кожного уроку. Звернувся за психологічною консультацією з приводу складнощів в стосунках с протилежною статтю. Яка тактика щодо пацієнта є доцільною?

*А) Психотерапія психоаналітичного спрямування

В) Психостимулятори

С) Стаціонарне психіатричне лікування.

Д) Гіпносугестивна психотерапія.

Е) Наркопсихотерапі

  1. Вкажіть спадкові захворювання з ураженням координаційної системи.

А) Параплегія Штрюмпеля

В) Міопатія

*С) Атаксія П’єра-Марі

Д) Хорея Гентінгтона

Е) Міастенія

Варіант № 13

  1. Хвора 38 років звернулася до лікарні із скаргами на зниження слуху на обидва вуха, шум у вухах. Ці симптоми з’явилися після терапії стрептоміцином у зв’язку з пневмонією. Дані аудіомітричного дослідження по типу нарушення звукосприяття. Поставте діагноз.

А) Отсклероз

В) Вегето-судинна дістонія

С) Сальпінгоотіт

Д) Середній отіт

*Е) Кохлеоневрит

  1. Який із препаратів використовується для профілактики виникнення повторних минущих ішемічних атак?

А) Фенобарбитал

В) Пірацетам

С) Реланіум

*Д) Аспірін

Е) Ацикловір

  1. Що з переліченого доцільно використовувати для лікування грипозного енцефаліту?

А) Гама-глобулін

В) Дегідратаційна терапія

*С) Усе перелічене

Д) Преднізолон

Е) Вітаміни

  1. Хвора на розсіяний склероз після двохрічної неповної ремісії почала скаржитись на швидке зростання слабкості у ногах, підвищену втомлюваність у них, двоїння при погляді в лівий бік, що було розцінено, як загострення захворювання. Які препарати і у яких дозах найдоцільніше призначати у такому випадку?

*А) Пульс-терапія кортикостероїдними препаратами

В) Кортикостероїдні препарати у малих дозах

С) Копаксон по 20 мг щоденно

Д) Вазоактивні препарати у великих дозах

Е) Бетаферон по 8 млн МО через день

  1. Вкажіть, які з перелічених симптомів характерні для травматичного субарахноїдального крововиливу?

А) Психомоторне збудження

*В) Усе перелічене

С) Епілептичні напади

Д) Менінгеальні симптоми

Е) Втрата свідомості

  1. У молодої жінки 35 років без будь яких причин зникли місячні Через деякий час з'явилось зниження зору та випали наружні поля зору. Була призначена краніографія. Було виявлено збільшення полості турецького сідла, руйнування його спинки. Нейроофтальмолог виявив атрофію дисків зорових нервів та бітемпоральну геміанопсію. Сформуйте попередній діагноз захворювання.

А) Пухлина шишкуватої залози

В) Пухлина III шлуночка

С) Пухлина зорового нерву

*Д) Пухлина гіпофізу

Е) Пухлина мозолистого тіла

  1. Хвора Ч., 26 років, лікар-паталогоанатом. Скаржиться на поганий сон, дратівливість, нестійкий настрій, головний біль, нав’язливі жахи у вигляді секційної кімнати, ножів, внутрішніх органів і т. п. В дитинстві була розбещеною, плаксивою, вразливою.Об’єктивно: соматичний статус у нормі. Неврологічний статус: зниження рефлексів глоткового та кон’юктивального, пожвавлення сухожилкових рефлексів, вазомоторна лабільність. Психічний стату: свідомість не втрачена, вразлива, капризна, егоцентрична; нав’язливі явища носять нестійкий характер, часто хвора забуває про них. Імовірний діагноз.

А) Вегетосудинна дистонія

В) Істерія

С) Невростенія

Д) Руховий невроз

*Е) Невроз нав’язливих станів

  1. Вкажіть характерні для бічного аміотрофічного склероза зміни електроміограми

*А) Фібриляції

В) Уповільнення швидкості проведення імпульсу по нерву

С) Порушення сомато-сенсорних потенціалів

Д) F-хвилі

Е) Н-рефлекси

  1. Вкажіть нвйбільш характерні симптоми для підгострого склерозуючого паненцефаліту (ПСП)

А) Сенситивна атаксія

*В) Міоклонічні посмикування

С) Периферичні паралічі

Д) Геміанопсія

Е) Розлади мови

  1. До ранніх абсцесів головного мозку відносять такі, які виникли після травми

А) Через 1,5 місяці

В) Через 10 днів

С) Через 3 місяці

Д) Через місяць

Е) Через тиждень

  1. Менінгоенцефаліт новонародженних викликаний токсоплазмою слід диференціювати з

А) Невритом серединного нерва

В) Плечовим плекситом

С) Парестетичною мералгією

*Д) Внутрішньо-черепною пологовою травмою

Е) Полінейропатією

  1. У 34 річного чоловіка, протягом 2 тижнів температура 38,0 0С, на цьому фоні розвинувся оперізуючий біль на рівні сосків, слабкість, парестезія, затерплість ніг та їх параліч. Спостерігалася затримка сечовідділення. Під час огляду температура 37,7 0С, АТ 120/80 мм.рт.ст., пульс 84 уд/хв. Активні рухи у ногах відсутні. Поверхнева чутливість порушена з рівня D6 за провідниковим типом, глибока чутливість у суглобах ніг відсутня. Колінні і ахілові рефлекси високі, клонуси ступнів. З обох боків позитивні патологічні рефлекси Бабінського, Россолімо, Опенгейма, Жуковського. Оболонкових симптомів немає. Затримка сечовідділення і дефекації. У зоні крижів – початкові прояви пролежня (гіперемія і легка мацерація шкіри). Спиномозкова рідина прозора, білок 0,42%0, цитоз – 228 кл. в 1 мкл. Реакція Панді позитивна. Тиск ліквору 260 мм.вод.ст. Аналіз крові: ШЗЕ – 28 мм/год, лейкицити – 1000 у полі зору, лейкоцитарна формула без змін. Рентгенограма хребта без патології. Поставте діагноз.

А) Епідемічний цереброспинальний менінгіт

В) Гострий енцефаломієліт

С) Стовбуровий енцефаліт

Д) Екстрамедулярна пухлина спинного мозку

*Е) Гострий поперечний мієліт

  1. У 37-річного шахтаря після під’єму важкого грузу виник біль у поперековій ділянці з ірадіацією вліво. Напруження паравертебральних м’язів. Позитивні симптоми Нері, Дежєріна, симптом Ласега зліва з кута 350. Вкажіть необхідні додаткові методи обстеження для уточнення діагнозу.

А) Люмбальна пункція

В) КТ попереково-крижового відділу хребта

С) Сонографія нирок

Д) Нисхідна мієлографія

*Е) Електроміографія

  1. Хвора О., 35 років, скарг на біль у хребті не виказує. При огляді виявлений сколіоз нижньогрудного відділу. Рухливість хребта збережена. На спонділограммі виявлені два метеликоподібних хребця. ваші думки про характер виявлених змін у хребті.

*А) Аномалія розвитку

В) Результат перенесенної травми

С) Результат спондиліту

Д) Сірингомієлія

Е) Синдром Кліппеля-Фейля

  1. У дитини 2-х років під час гострої респіраторної інфекції, яка супроваоджувалася температурою 39,5 0С, відмічались тоніко-клонічні судоми з відключенням свідомості близько хвилини. Після одуження дитину було обстежено невропатологом, проведене електроенцефалографічне дослідження. Патолоігїї не виявлено. Який засіб попередження подальшого виникнення судомних нападів?

А) Гіпно-сугестивна психотерапія

В) Фенобарбітал у профілактичних дозах

*С) Попередження гіпертермії

Д) Курс лікування бензодіазепінами

Е) Карбамазепін у підтримуючих дозах

  1. Хворий М., 27 років, який тривало перебував на холоді, після сну звернув увагу на неможливість закрити ліве око, сльозотечу з нього, гіперакузію, порушення смаку на передніх 2/3 язика. При обстеженні виявлено згладженість лівої носогубної складки, опущення лівого кута рота, відсутність лівого корнеального рефлексу, симптом „паруса” зліва. Ваш діагноз:

А) Невралгія лівого трійчастого нерва

В) Неврит правого лицьового нерва

С) Пухлина мосто-мозочкового кута зліва

Д) Пухлина мосто-мозочкового кута справа

*Е) Неврит лівого лицьового нерва

  1. У хворого 38 років, раптово виник головний біль, що супроводжувався нудотою і блювотою, втратою свідомості. Об’єктивно: АТ 190/30 мм.рт.ст., Р-94 за 1 хвилину, напружений; шкіра гіперемована. Свідомість частково втрачена. На запитання відповідає односкладно. З боку черепно-мозкової інервації патології немає, розладів руху і координації немає. Позитивні менінгеальні знаки (ригідність м’язів потилиці, симптоми Керніга, Брудзинського). Ліквор кровянистий. Встановіть первинний діагноз

*А) Субарахноїдальний крововилив

В) Менінгіт

С) Енцефаліт

Д) Емболія судин головного мозук

Е) Ішемічний інсульт

  1. Дитина 2 років захворіла гостро: гіпертермія, інтоксикація, судоми, блювання, мілкокрапковий геморагічний висип на шкірі живота і сідниць, ригідність потиличнмх м’язів, запрокидування голівки. Який діагноз найбільш імовірний?

А) Гіпертензійно гідроцефальний синдром

В) Епілепсія

*С) Менінгококцемія

Д) ГРВІ з менінгеальним синдромом

Е) Фебрильні судоми

  1. Хворий г., 27 років, з 17-річного віку хворіє на ревматизм, стоїть на обліку, неодноразово лікувався у кардіоревматолога. В 22-річному віці розвинулося порушення серцевого ритму. У вечері на передодні приймав гарячу ванну. Прокинувся наступного дня і помітив що праві кінцівки нерухомі, втрачено мову. Об'єктивно: АТ – 115/60 мм. рт. ст., брадіаритмія. Неврологічний статус: розлади мімічних м'язів по центральному типу праворуч, відхилення кінчика язика вліво. Інші черепно-мозкові нерви без патології. Хворий при свідомості. Геміплегія правих кінцівок, патологічний рефлекс Бабінського на ступні справа. Правобічна гемігіпалгезія, моторна афазія. Люмбальна пункція – ліквор чистий прозорий, клітинний склад без змін. Встановіть первинний діагноз.

А) Субарахноїдальний крововилив

В) Вентрикулярний крововилив

С) Минаючий розлад мозкового кровообігу

*Д) Ішемічний кардіо емболічний інсульт

Е) Геморагічний інсульт

  1. У хворого 23 років важка травма хребта та спинного мозку, компресійно-осколочний перелам шостого шийного хребця. Хворого було прооперовано, усунена компресія спинного мозку, встановлена фіксуюча система. 3-й день після операції. Профілактику яких ускладнень необхідно проводити у даного хворого?

А) Остеохондроза шийного відділу хребта

*В) Гострого мієліту, ТЕЛА, пролежнів, запальних змін у легенях, органах сечовидільної системи

С) Дисциту шийного відділу хребта

Д) Гнійного менінгоенцефаліту

Е) Порушення кровообігу у вертебро-базилярному басейну

Варіант № 14

  1. Хворий А., доставлений каретою швидкої допомоги в лікарню з різаною раною передпліччя. При огляді встановлено відсутність усіх видів чутливості на поверхні долоні 1, 2, 3 і променової половини 4 пальця кисті. Активне сгинання 2 і 3 пальців неможливе. Вкажіть вірний діагноз.

А) Пошкодження променевого нерва

В) Пошкодження променевого нерва і сухожилок сгиначів 2 і 3 пальців

С) Пошкодження ліктьового нерва і сухожилок сгиначів 2 і 3 пальців

*Д) Пошкодження серединного нерва і сухожилок сгиначів 2 і 3 пальців

Е) Пошкодження сухожилок сгиначів 2 і 3 пальців

  1. Для профілактики ішемії головного мозку при спонтаному субарахноїдальному крововиливі препаратом вибору є:

А) Пірацетам

В) Аспірін

С) Трентал

*Д) Німотоп

Е) Реланіум

  1. Хворий скаржиться на слабкість шиї й верхніх кінцівок. Захворів гостро (позноблення, головний біль, біль у м’язах шиї і рук, висока температура). За 2 тижні до цього його вкусив кліщ. Поставте попередній діагноз.

*А) Кліщовий енцефаліт

В) Епідемічний летаргічний енцефаліт

С) Готрий розсіяний енцефаломієліт

Д) Менінгоенцефаліт

Е) Бічний аміотрофічний склероз

  1. Назвіть клінічні критерії діагностики розсіяного склерозу?

А) Хронічне захворювання з моносимптомним ураженням пірамідних шляхів

*В) Множинність ураження центральної нервової системи, хронічний перебіг

С) Гостре інфекційне захворювання з ураженням всіх відділів нервової системи

Д) Гострий інсультоподібний початок з посту-повим зростанням симптоматики протягом тижня

Е) Ураження периферичної нервової системи, включаючи зорові нерви

  1. Вкажіть, які з перелічених симптомів характерні для забою головного мозку?

А) Головний біль

В) Менінгеальні симптоми

С) Парези кінцівок

Д) Пошкодження черепних нервів

*Е) Усе перелічене

  1. Хворого протягом 4 місяців зранку турбують напади головного болю, запаморочення, блювання. В останні дні головний біль підсилився, особливо при зміні положення голови, погіршився зір. На очному дні – застійні диски зорових нервів. Яке захворювання можна запідозрити?

*А) Пухлина задньої черепної ямки

В) Транзиторна ішемічна атака

С) Стовбуровий енцефаліт

Д) Мігрень

Е) Вертеброгенна цервіко-краніалгія

  1. Хвора 45 років після сварки з дорослим сином, не бажаючим їй підкоритися (одружився проти її волі) відчула «потемніння вочах», злякалася, думала, що втрачає зір; після цього осліпла. Після проведеного психотерапевтичного лікування сліпота пройшла. Найбільш вирогідний діагноз

А) Вегето-судинна дистонія

В) Неврастенія

*С) Істерія

Д) Руховий невроз

Е) Невроз нав’язливих станів

  1. Вкажіть, чим обумовлена виникаюча при хворобі Фрідрайха нейропатія

*А) Пошкодження шляхів Голля і Бурдаха

В) Пошкодження клітин передніх рогів спинного мозку

С) Пошкодження стовпів Кларка Штилінга

Д) Пошкодження спиномозкових гангліїв і задніх корінців

Е) Пошкодження шляху Флексіга

  1. Для прогресуючої мультифокальної лейкоенцефалопатії характерно

А) Пошкодженням сірої речовини великих півкуль

*В) Пошкодження білої речовини великих півкуль мозку, мозочка, стовбура

С) Пошкодженням базальних гангліїв

Д) Пошкодженням ядер черепно-мозкових нервів

Е) Пошкодженням «кінського хвоста»

  1. Хворого К., 25 років, підвищилася температура тіла, виникли сильний головний біль, брадікардія, пролабування мозку у ділянці кісткового дефекту. З мозкової рани нічого не відділяється. Тиждень тому переніс відкриту ЧМТ. НАйбільш імовірний діагноз?

А) Післятравматичний конвекситальний арахноїдіт

В) Пісялтравматичний гіпертензивно-лікворний синдром

С) Післятравматична вегетосудинна дистонія

*Д) Післятравматичний абсцес головного мозку

Е) Крововилив у головний мозок

  1. Які утворення можливо виявити на оглядовому знімку при рентгенологічній діагностиці токсоплазмозу ЦНС

А) Деструкцію турецького сідла

*В) Петріфікати

С) Тріщіну основи черепа

Д) Атрофію лобних ділянок головного мозку

Е) Збільшення великого потиличного отвору

  1. Основною причиною сірингомієлії є

*А) Вада ембріонального розвитку нервової системи

В) Інфекційне пошкодження нервової системи

С) Травма нервової системи

Д) Судинне пошкодження нервової системи

Е) Інтоксикація нервової системи

  1. Скажіть який з перелічених синдромів не виникає при шийному остеохондрозі?

А) Корінцевий

В) Вертебробазилярної недостатності

*С) Геміплегія

Д) Задній шийний симпатичний

Е) Спинальний

  1. Який з варіантів відповідей правильний у перебізі хвороби при наявності шийних ребер. Виберить варіант відповіді.

А) З клінікою брахіоплекситу

В) З клінікою стелліту

С) З синдромом Барре-Льеу

Д) З прозопалгією

*Е) Безсимптомний перебіг

  1. В клініку поступив хворий з цукровим діабетом I типу, важкої форми в стадії компенсації, ускладненим нефропатією, міокардіодистрофією і застійною серцевою недостатністю II Б ст. Препарат якої групи доцільно включити в комплексну терапію хворого для профілактики тромбозів?

А) Низькомолекулярні гепарини

В) Фібринолітики

С) Активатори плазміногену

Д) Нестероїдні протизапальні

*Е) Непрямі антикоагулянти

  1. У хворого М., 10 років, раптово обличчя побагровіло, з рота виділилась кров’яниста піна, з’явились клонічні і тонічні судоми. Доставлений в клініку без свідомості. Зіниці широкі, на світло не реагують. Вищеописані приступи безперервно повторюються на фоні коматозного стану. Очне дно без змін. Пульс 62 уд. за 1 хв., ритмічний. АТ – 115/70 мм. рт. ст. ЕЕГ – одиночні гострі хвилі в обох півкулях. Ваш діагноз?

*А) Епілептичний статус

В) Приступ Морганьї-Адамса-Стокса

С) Симпато-адреналовий криз

Д) Ваго-інсулярний криз

Е) Істеричний припадок

  1. Лариса Д., 16 років, учениця ліцею. За вдачею честолюбна, сумлінна, в усьому прагне досконалості. При зрості 158 см важить 32 кг. Ще два роки тому мала дещо надмірну вагу (58кг). Вирішила схуднути, тому що з неї кепкували однокласники. Притримувалась суворої дієти, годинами виконувала гімнастичні вправи, останнім часом за день з`їдає шматочок дієтичного хліба або 200г знежиреного йогурту. За цей час змінилась поведінка: менше уваги приділяє друзям, навчанню, думки зосереджені навколо дієти, ваги і фігури. Стала гірше вчитись, не може довго зосереджуватись. Втратила відчуття голоду та ситості. Своїм зовнішнім виглядом не занепокоєна, каже, що стала схожа на Кейт Мосс. Який розлад спостерігається у пацієнтки?

А) Параноїчний розлад.

*В) Нервова анорексія

С) Параноїдна шизофренія

Д) Неврастенія.

Е) Істеричний реактивний психоз.

  1. Вкажіть патогенетичні механізми розвитку гепато-церебелярної дистрофії

А) Підвищенн активності холінестерази

В) Порушення синтезу ацетилхоліну

С) Порушення обміну кальцію

*Д) Блок синтезу церулоплазміну

Е) Порушення обміну калію

  1. Дитина 11 років скаржиться на нападоподібний головний біль, на висоті якого виникає блювання. При огляді: емоційна лабільність, пітливість, ціаноз кистей і ступнів, поширений червоний дермографізм. АТ 110/70 – 135/90 мм.рт.ст., нестійке. На РЕГ – дистонія, підвищення тонусу у вертебро-базілярній системі, порушення венозного відтоку. Очне дно: помірне звуження артерій, розширення вен. Діагноз «Вегето-судинна дистонія». Що з переліченого нижче доцільно використовувати у лікуванні цього хворого?

А) Екстракт валеріани

В) Дібазол

С) Панангін

Д) Діакарб

*Е) Усе перелічене

  1. При базальному арахноїдіті пошкоджується

А) Лобна доля

В) Скронева доля

*С) Оптико-хіазмальна зона

Д) Зона центральних звилин

Е) Велика цистерна мозку

Варіант № 15

  1. У хворого має місце різана рана нижньої третини лівого плеча. Після поранення звисла ліва кисть. Хворий не може розігнути кисть, відвести великий палець, розігнути пальці. Який нерв пошкоджений у хворого?

*А) Променевий нерв

В) Серединний нерв

С) Ліктьовий нерв

Д) Плечеве сплетіння

Е) Підпахвовий нерв

  1. Чоловік 46 років, курець, страждає на на гіпертонічну хворобу II стадії з помірною артеріальною гіпертензією. Які з перелічених низче факторів риску розвитку атеросклерозу присутні у данного хворого?

А) Возраст

В) Чоловічий пол

С) Артеріальна гіпертензія

Д) Ніщо з переліченого

*Е) Усе перелічене

  1. У неврологічному статусі 23-річного хворого – скутість, тремор рук, які розвинулися поступово, через рік після тяжкої ГРВІ. Об’єктивно: сальність, маскоподібність обличчя, згасаюча мова, гіперсалівація, човгаюча хода. Поставте діагноз

А) Хвороба Вільсона - Коновалова

В) Хорея Гентінгтона

*С) Постенцефалітичний паркінсонізм

Д) Конвексітальний арахноідіт

Е) Арахноїдіт задньої черепної ямки

  1. Які симптоми характерні для бокового аміотрофічного склерозу?

А) Скандована мова

В) Ністагм

С) Синдром Броун-Секара

Д) Розлади вібра-ційної чутливості

*Е) Атрофія м’язів

  1. Вкажіть, які з перелічених симптомів можуть спостерігатися при субдуральній гематомі.

*А) Усе перелічене

В) Анізокорія

С) Менінгеальні симптоми

Д) Патологічні пірамідні рефлекси

Е) «Світлий» проміжок

  1. У хворого є симптоматика ураження спинного мозку на рівні Th4 хребця. Для уточнення характеру процесу хворому проведено люмбальну пункцію та ліквородинамічні проби, при яких виявлено ліквородинамічний блок, при дослідженні ліквору — білково-клітинну дісоціацію (зростання кількості білка). Який попередній діагноз можна поставити хворому:

А) Остеохондроз

*В) Пухлина спинного мозку

С) Розсіяний склероз

Д) Арахноміеліт

Е) Сірінгоміелія

  1. Хворий М., 12 років, скаржиться на хиткість при ході, тремор рук, який з’являється при наближенні руки до обличчя, порушення почерку. Захворю-вання виникло поступово, протягом останніх 5 років. Встановлено, що подіб-ним захворюванням страждають далекі родичі по материнській лінії. При огляді звертає на себе увагу деформація ступнів (з високим підйомом, гіпер-екстензією основних фаланг та флексією кінцевих фаланг) та кіфосколіоз. В неврологічному статусі: мілкорозбіжний горизонтальний ністагм, слабкість конвергенції з обох сторін, зниження сухожилкових рефлексів на ногах, інте-нційне тремтіння рук, адіадохокінез, позитивний симптом Стюарт-Холмса. Мова скандована. Ваш діагноз?

А) Фунікулярний мієлоз

В) Боковий аміотрофічний склероз

С) Розсіяний склероз

Д) Атаксія П’єра Марі

*Е) Атаксія Фрідрайха

  1. До хромосомних захворювань не відносять:

А) Хвороба Дауна

*В) Хвороба Такаясу

С) Хвороба Едвардса

Д) Хвороба Патау

Е) Хвороба Тернера

  1. Для дифузної лейкоенцефалопатії характерно

А) Прогресуюче порушення смаку

В) Прогресуюче порушення слуху

С) Прогресуюче порушення нюху

Д) Прогресуюче порушення зору

*Е) Прогресуюче порушення глибокої чутливості

  1. Хворого С. через 2 місяці після проникаючої травми голови, через2 місяці на ЕхоЕГ виявлено змішення М-еха, ознаки внутрішньої гідроцефалії. Застій на очному дні. На КТ – зона зниженної щільності, оточена полосою підвищеної щільності. Встановіть попередній діагноз.

*А) Абсцес головного мозку

В) Забій головного мозку

С) Хронічна внутрішньомозкова гематома

Д) Пухлини головного мозку

Е) Субарахноїдальний крововилив

  1. Остаточний володар токсоплазми – це:

А) Кріль

В) Собака

*С) Кішка

Д) Вівця

Е) Птахи

  1. Випадіння яких видів чутливості характерне для сірингомієлії?

А) Вібраційної

В) Глубокої

С) Відчуття тиску та ваги

*Д) Больової і температурної

Е) Тактильної

  1. Хворий Н., 45 років скаржиться на головний біль, який розпочигнається з задньошийної ділянки, потилиці і розповсюджується на тім’яну, лобну та скроневу ділянки, підсилюється при поворотах голови. Починається біль вночі та відразу після сну, іноді супроводжується блювотою, запамороченням, зниженням слуху та порушенням зору у вигляді фотопсій. На рентгенограммі: остеохондроз шийного відділу, унковертебральний артроз. Ваш діагноз?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]