Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Одесса / Finansova_diyalnist_PZ.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
664.06 Кб
Скачать

9.2 Показники фінансового стану підприємства

Залежно від мети та завдань аналізу фінансового стану підприємства обирають оптимальний комплекс показників та напрямків аналізу.

Класифікація основних показників оцінки фінансового стану підприємства:

1. Показники оцінки майнового стану підприємства.

2. Показники оцінки ліквідності та платоспроможності.

3. Показники оцінки фінансової стійкості і стабільності підприємства.

4. Показники рентабельності підприємства.

5. Показники ділової активності.

6. Показники прибутковості (рентабельності).

7. Показники акціонерного капіталу.

До основних показників, що характеризують майновий стан підприємства, належать: частка активної частини основних засобів, коефіцієнт зносу основних засобів, коефіцієнт оновлення основних засобів, коефіцієнт вибуття основних засобів Сума засобів у розпорядженні підприємства дає загальну вартісну оцінку активів на балансі підприємства, розраховується за формулою: Частка активної частини основних засобів = , де ВОЗ а.ч. — вартість активної частини основних засобів; Воз— вартість основних засобів.

Показники оцінки ліквідності та платоспроможності

Ліквідність підприємства — це здатність підприємства швидко продати активи й оплатити свої зобов’язання.

Ліквідність підприємства характеризується співвідношенням розміру його високоліквідних активів і короткострокової заборгованості. Аналіз ліквідності припускає облік майбутніх змін ліквідності, ретельного аналізу структури кредиторської заборгованості підприємства.

Аналіз ліквідності доповнюється показником платоспроможності.

Платоспроможність підприємства — це здатність підприємства виконувати свої платіжні зобов’язання.

Аналіз платоспроможності підприємства доцільно здійснювати як за поточний, так і на прогнозований періоди. Поточну платоспроможність доцільно оцінювати на підставі звітного балансу, порівнюючи платіжні засоби з терміновими зобов’язаннями з використанням платіжного календаря. Індикатором платоспроможності підприємства є співвідношення суми надходжень коштів і постійних витрат.

Оцінка ліквідності і платоспроможності припускає розрахунок показників:

Величина власних обігових коштів капіталу — характеризує ту частину власного капіталу підприємства, що є джерелом покриття поточних активів підприємства і відображається у підсумках звіту про власний капітал. Основним і постійним джерелом збільшення власних оборотних коштів є прибуток.

Коефіцієнт покриття характеризує співвідношення оборотних активів і поточних зобов’язань. Для нормального функціонування підприємства цей показник має бути більшим за 1,0. Зростання його — позитивна тенденція. Орієнтовне значення показника підприємство встановлює самостійно. Воно залежатиме від щоденної потреби підприємства у вільних грошових ресурсах і розраховується за формулою: де ПА — поточні активи, грн; ПЗ — поточні зобов’язання, грн.

Крім коефіцієнта покриття для оцінки рівня ліквідності розраховують коефіцієнти швидкої і абсолютної ліквідності.

Коефіцієнт швидкої ліквідності (Кш.л.) розраховується діленням найбільш ліквідних активів та активів, які швидко реалізуються (грошових коштів і дебіторської заборгованості), на поточні зобов’язання, розраховується за формулою:

де ГК — грошові кошти, грн; ДЗ — дебіторська заборгованість.

Середнє значення коефіцієнта Кш.л = 0,5...0,6.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності (Ка.л.) (платоспроможності) показує можливість негайного погашення частини короткострокових зобов’язань. Рекомендована нижня межа цього показника — 0,2, розраховується за формулою:

Частина власних оборотних коштів у покритті запасів — це вартість запасів, яка покривається власними оборотними коштами. Рекомендована нижня межа цього показника — 50 %.Частка власних оборотних коштів у покритті запасів =де ВОК — власні оборотні кошти; А — загалом активів.

Основними показниками, які характеризують фінансову стійкість підприємства, його незалежність від позикових коштів, є коефіцієнти автономії, фінансової стабільності (власних та позикових коштів), фінансового лівериджу (залежно від довгострокових зобов’язань), забезпеченості власними коштами, фінансової залежності, співвідношення позикових і власних коштів, маневреності робочого та власного капіталу.

Коефіцієнт забезпеченості власними коштами характеризує рівень забезпечення підприємства власними коштами і розраховується як співвідношення суми фактичної наявності джерел власних і прирівняних до них коштів (за винятком сум заборгованостей за розрахунками з учасниками, доходів майбутніх періодів, резерву майбутніх витрат і платежів, реструк-туризованого боргу) до суми наявних оборотних активів, підприємства. Цей коефіцієнт обчислюється за формулою: де ВК — власний капітал; ОА — оборотні активи, грн.

Коефіцієнт фінансової залежності є оберненим показником коефіцієнта забезпечення власними коштами, розраховується за формулою: