Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електротехника конспект.doc
Скачиваний:
119
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

Техніка безпеки в електроустановках

Дія електричного струму на організм людини. Електричний струм в організмі людини викликає теплову, хімічну та біологічну дію. Міра поразки людини залежить від струму, його шляху та тривалості. Струм у внутрішніх органах людини більш 0,05 А приводить до смерті , тому небезпечна напруга Uнебез 0,05Rл , де Rл – опір людини.

Шкіра має опір 2 МОм , внутрішні органи –700 Ом. Небезпечний струм крізь мозок , серце та дихальні шляхи. Опір шкіри з ростом тривалості струму крізь людину швидко зменшується.

Найбільш поширені такі випадки електротравм:

– небезпечна ситуація при порушенні прихованій мережі;

– відкрита конструкція кімнатної розетки;

– користування зіпсованими побутовими електроприладами;

– пошкодження ізоляції.

Перша допомога потерпілим від дії струму повинна бути організована негайно, для цього необхідно:

– відключити напругу ;

– покласти потерпілого, визвати лікаря;

– при непритомному стані давати нюхати нашатирний спирт, оббризкати водою;

– при судорожному диханні або при відсутності у потерпілого ознаки життя проводити штучне дихання;

– при переломах накласти шинну пов`язку.

Захисні заходи в електроустановках. Щоб запобігти можливим нещасним випадкам, застосовують заземлення та занулення. Треба заземлити: корпуса електричних машин, апаратів тощо; вторинні обмотки вимірювальних трансформаторів; каркаси розподільчих щитів; металеві труби електромереж та інші конструкції.

В електроустановках з ізольованою нейтралі виконують захисне заземлення та передбачають швидке відключення замикань на землю. В електроустановках до 1000 В з глухо заземленою нейтраллю застосовують занулення. Опір заземлюючого пристрою при Uл =380 В повинен бути не більш 4 0м. Місце приєднання провідників для заземлення або занулення повинно бути доступним для огляду.

Застосовують також захисне відключення. Є різні системи такого відключення. Вони забезпечують автоматичне відключення електроустановок при замиканні на корпус. Час відключення в таких системах 2с. Є системи, які реагують на напругу корпусу відносно землі, на струм замикання на землю, на напругу фази відносно землі та інші.

Ще застосовують захист робітників від доторкання до частин, які перебувають під напругою. Для цього використовують ізольовані проводи, апарати закривають кожухами, огороджують бар’єрами; блокировку в трансформаторних підстанціях й розподільчих пристроях; фарбування проводів та шин розподільчих пунктів; таблички застереження, заборони, дозволу.