Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13. Посібник Перша медична допомога 2011.doc
Скачиваний:
512
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.68 Mб
Скачать

9 Коротка характеристика стихійних лих . Правила поведінки та дотримання заходів безпеки при їх ліквідації

Стихійне лихо - це явище природи, яке виникає раптово і призводить до різкого порушення нормальної діяльності населен­ня, ураження та загибелі людей, знищення матеріальних цінно­стей.

Кожне стихійне лихо має свою фізичну сутність, свої, тіль­ки йому властиві, причини виникнення, рушійні сили, характер і стадії розвитку та особливості впливу на навколишнє середови­ще. В той же час стихійному лиху властиві загальні риси: вели­кий просторовий розмах, значний вплив на навколишнє середовище, сильний психологічний вплив на людину та ін. Знання причин виникнення і характеру стихійного лиха дозволяє завчасно здійснювати заходи щодо запобігання важких наслідків деяких з них або ослабити силу їх руйнівної дії. В багатьох випадках цьому будуть сприяти адекватна поведінка людей під час стихійного лиха та конкретне виконання заходів щодо ліквідації наслідків рятувальними формуваннями.

Своєчасна інформація про мож­ливість виникнення або про початок стихійного лиха та його ха­рактер дозволяє своєчасно вжити заходів щодо збереження життя людей. Найчастішими стихійними лихами, дія яких виникає раптово і відбувається миттєво, є землетруси, повені, урагани та селі.

9.1 Землетруси

Землетруси - це підземні поштовхи та коливання поверхні Землі, які виникають внаслідок несподіваних зсувів та розломів у земній корі і передаються на велику відстань у вигляді пружних сейсмічних хвиль.

Основні параметри, які характеризують силу і характер землетрусу, - магнітуда, інтенсивність та глибина осе­редку.

Магнітуда (шкала Ріхтера) - це амплітуда сейсмічних хвиль, яка змінюється в межах від 0 до 8,9. Найсильніший із зареєстро­ваних землетрусів мав магнітуду 8,9.

Інтенсивність - це ступінь збитку і руйнувань у визначе­ному місці на поверхні Землі, заподіяних даним землетрусом. Інтенсивність вимірюється за 12-бальною шкалою.

Глибина осередку землетрусу може досягати до 700 км, але він відбувається здебільшого на глибині 20-30 км.

Попередні типові ознаки землетрусу.

Домашні тварини - свині, корови, коні, вівці, кролі можуть передчувати землетрус за дві доби до його настання: ведуть вони себе дуже неспокійно, метаються в стійлах, кричать, іноді виявляють агресив ністьть. Кішки витягають з дому своїх кошенят. Собаки скиглять, туляться до господарів, намагаються залишити приміщення.

Інші тварини - пацюки і миші часто залишають свої нори, збираються у зграї, у великих кількостях з'являються там, де раніше ніколи не зус­трічались, ведуть себе дуже неспокійно: безладно бігають, кричать, можуть нападати один на одного. Ящірки, змії та гризуни залишають свої нори. Мурахи за декілька годин до поштовху залишають мурашники, захопивши лялечок. Птахи стають неспокійними, втрачають орієнтацію, іноді залітають у відчинені вікна будинків. Дуже "нервово" можуть поводитись комахи, земноводні, птахи, акваріумні рибки.

Дивні світлові явища за декілька хвилин до поштовхів - схожі на яскраві спалахи стовпи світла; кулі, які світяться, голубувате світіння внутрішніх поверхонь будин­ків; розсіяне світло ніби м'яка підсвітка; заграви; кульові блискавки; червонуваті відблиски на хмарах і землі, іскріння ізольованих дротів тощо.

Люди, які відчули підземні поштовхи чи отримали сигнал оповіщення про виникнення землетрусу, по­винні діяти згідно з отриманою інформацією та завчасно розроб­леними рекомендаціями, в яких повинна бути відображена послі­довність дії кожної людини.

Необхідно:

  • якнайшвидше залишити будинок;

  • якщо немає можливості покинути будинок, стати у дверні прорізи;

  • знаходячись в приміщенні, необхідно спостерігати за падін­ням штукатурки, арматури, меблів та інших важких предметів;

  • знаходячись на вулиці, треба відбігти від будинків та спо­руд у незабудоване місце.

Неприпустимим є перебування людей поблизу об'єктів, на території яких є наявні пожежо- та вибухонебезпечні чи небез­печні хімічні речовини.

У ході ліквідації наслідків землетрусу виконуються в обов'яз­ковому порядку такі рятувальні роботи:

  • витягування постраждалих з-під завалів;

  • рятування людей, які перебувають у напівзруйнованих і охоплених пожежами будинках;

  • локалізація та усунення аварій на комунально-енергетич­них і технологічних лініях, наслідки яких загрожують життю людей;

  • обвалення або укріплення конструкцій будинків чи споруд, які знаходяться у аварійному стані і загрожують обвалом;

  • створення пунктів збору постраждалих і медичних пунктів з надання першої медичної допомоги.

При виконанні цих робіт потрібно дотримуватись заходів осо­бистої безпеки:

  • забороняється без особливої потреби ходити по завалах, за­ходити в зруйновані будинки чи споруди, знаходитись поблизу будинків, які загрожують обвалом;

  • при огляді внутрішніх приміщень забороняється користу­ватися відкритим вогнем;

  • заходячи до дуже запиленого або захаращеного будинку чи приміщення, треба обв'язатися мотузкою, кінець якої передати людині, яка знаходиться на вході;

  • при виконанні робіт у будинках із зруйнованими та по­шкодженими електричними мережами забороняється доторка­тись незахищеними руками до дроту, а електромережу необхідно знеструмити;

  • у загазованих приміщеннях і поблизу них забороняється палити, користуватися іскроутворюючим інструментом, запуска­ти двигуни та механізми;

  • в місцях зберігання небезпечних хімічних речовин треба використовувати індивідуальні засоби захисту;

  • в запилених місцях використовуються засоби захисту орга­нів дихання.