Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.Економічна частина.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
153.6 Кб
Скачать
  1. Економічна частина [12]

Вступ

Український ринок консервації у стадії динамічного росту, який складає близько 20-25% за рік. Це пов’язано з двома факторами:

- по-перше, збільшується рівень доходів громадян нашої країни та їх споживча культура;

- по-друге, молоде населення українських громадян не займається домашніми заготовками, а віддає перевагу придбанню потрібної їм продукції.

Сьогодні конкурентоспроможність плодоовочевої консервації залежить від таких факторів як: співвідношення ціна-якість, упаковка, збутова політика і організація системи збиту. Якість у збалансованому співвідношенні з ціною сьогодні є одним із ведучих параметрів споживчих переваг у українських покупців. Смакові якості консервної продукції дуже важливі, так як дана продукція вибирається замість традиційної домашньої консервації, а значить не повинна поступатися їй саме за смаком. Чим краще налагоджені ці бізнес-процеси у компанії, тим більше шансів утримати і навіть стабільно збільшувати свою долю ринку.

Вітчизняний ринок консервів, молодий і динамічний, продовжує успішно розвиватися. Більш того, є причини вважати, що темпи розвитку цього направлення у слідуючи декілька років будуть тільки збільшуватися. Це пов’язано з тим, що в останні роки розвиваються більш менш стабільні економічні умови в країні, вводяться високий ввізний збір на консервацію.

Пріоритетні напрямки розвитку переробних підприємств України є:

  1. модернізація виробництва;

  2. завоювання нових ринків збуту;

  3. розширення асортименту продукції;

  4. розширення існуючих каналів збуту.

Оскільки консервному виробництву притаманне таке явище як сезонність виробничого процесу, то це не може не позначатися на діяльності переробних консервних підприємств. З іншого боку, для переробників фруктів та овочів існує також сезонність попиту на продукцію. Отже, вони мають так спланувати свої дії, щоб якнайменше відчути на собі (і своїх прибутках) вплив сезонності у постачанні сировини та реалізації виробленої продукції. Аналіз досвіду боротьби з цими явищами українських плодоовочевих переробних підприємств дозволить іншим господарствам розробити свої заходи протидії сезонності.

Аналіз ринку томатних консервів показав наявність попиту на них. Баланс сировини в сировинній зоні свідчить про наявність вільного залишку сировини, яка підлягає переробці, що дозволяє зробити висновок про необхідність розширення існуючих заводів.

Метою економічної частини дипломного проекту є обґрунтування доцільності будівництва цеху з виробництва томатопродуктів у м. Херсон. Переробка томат-продуктів дає змогу звести кількість відходів до мінімуму. Також, розроблений цех працює на протязі усього року. Виробництво концентрованих продуктів є високорентабельним виробництвом, так як дозволяє у короткі строки переробити велику кількість сировини, значно зменшити втрати на тару, зберігання та транспортування. На основі концентрованих томат-продуктів можна виготовляти різні соуси на протязі року.

Виробництво заправок значно поліпшує працю и значно скорочує час приготування їжі як у домашніх умовах, так і в системі громадського харчування, забезпечує ритмічність роботи консервних заводів та підвищує ефективність використання технологічного устаткування.

Проект виконується з урахуванням мінімізації капітальних витрат за рахунок компактного і раціонального розміщення технологічних ліній.

Обране обладнання дозволяє звести до мінімуму використання ручної праці та забезпечити випуск консервів високої якості. Завдяки тому, що виробництво томатних консервів відбувається комплексно на сучасному обладнанні, вдається знизити собівартість і таким чином отримати додатковий прибуток.

Асортимент, який заплановано виробляти:

- «Сік томатний натуральний» - 1606,5 т;

- «Томатна паста 25%» - 1102,5 т ;

- «Томати неочищені в том. соці з зеленню та кислотою» - 591 т;

- «Томати неочищені в том. соці» - 576,5 т;

- «Томати мариновані» - 138 т;

- «Томатний соус «Апетитний» » - 460,5 т;

- « Томатний соус «Астраханський»» - 221 т;

- «Томатний соус «Грузинський»» - 252,5 т;

- «Томатний соус «Краснодарський»» - 353 т;

- «Томатний соус «Молдова»» - 400 т

Разом 5701,5 т

У результаті господарської діяльності підприємства після реконструкції плануємо отримати чистий прибуток у розмірі 4546,9 тис.грн., який дозволить окупити капітальні вкладення у розмірі 11973,15 тис. грн. в межах нормативного терміну за 2,6 роки.