Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EPSTV_metodichka.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Тема 3. Ринок праці як соціально-економічне явище. Зайнятість населення і безробіття в Україні

Мета – розкрити сутність та охарактеризувати механізм формування сучасного ринку праці, вивчити методику дослідження показників зайнятості та безробіття, ознайомитися з вітчизняними особливостями державного регулювання зайнятості та узагальнити міжнародний досвід.

План

1. Ринок праці: сутність, складові. Особливості ринку праці.

  1. Кон’юнктура ринку праці. Конкуренція на ринку праці. Інфраструктура ринку праці.

  2. Сегментація та гнучкість ринку праці.

  3. Особливості попиту і пропозиції сучасного українського ринку праці.

  4. Соціально-економічна суть, форми і види зайнятості. Трансформація зайнятості в перехідний період.

  5. Безробіття як соціально-економічне явище. Поняття про приховане безробіття.

  6. Показники зайнятості та безробіття населення і динаміка їх в Україні.

  7. Державне регулювання зайнятості. Вітчизняний і зарубіжний досвід. Соціальний захист громадян від безробіття.

Зміст теми

Ринок праці як соціально-економічне явище. Поняття та основні складові ринку праці. Кон’юнктура ринку праці. Взаємодія попиту та пропозиції на ринку праці. Конкуренція на ринку праці. Інфраструктура ринку праці. Сегментація та гнучкість ринку праці. Особливості попиту і пропозиції сучасного українського ринку праці.

Зайнятість населення і безробіття. Соціально-економічна суть, форми і види зайнятості. Трансформація зайнятості в перехідний період. Безробіття як соціально-економічне явище. Показники зайнятості та безробіття населення і їх динаміка в Україні. Приховане безробіття. Державне регулювання зайнятості в Україні. Соціальний захист громадян від безробіття. Міжнародний досвід регулювання зайнятості.

Основні терміни та поняття

Ринок праці, первинний ринок праці, вторинний ринок праці, гнучкий ринок праці, ефект доходу, ефект заміщення, ефект масштабу, сукупний попит на працю, сукупна пропозиція праці, сегментація ринку праці, структура ринку праці, кон’юнктура ринку праці, інфраструктура ринку праці, безробіття, структурне безробіття, фрикційне безробіття, циклічне безробіття, рівень безробіття, природний рівень безробіття, закон Оукена, зайнятість, зайнятість повна, зайнятість продуктивна, зайнятість ефективна, зайнятість раціональна, зайнятість неформальна, рівень зайнятості, соціальний захист, Державна служба зайнятості.

Методичні рекомендації до вивчення теми

Розгляд студентом головних питань вищезазначеної теми повинен допомогти краще розібратися і практично зорієнтуватися в багатьох складних аспектах ринку праці та закономірностях забезпечення ефективної зайнятості і можливостях її цілеспрямованого регулювання.

При вивченні теми студент повинен з'ясувати соціально-економічну специфіку ринку праці, основні його складові, зрозуміти дію механізму узгодження попиту та пропозиції на ньому, особливості функціонування ринку праці в Україні. Крім цього студент повинен чітко з'ясувати соціально-економічну сутність, показники і види зайнятості та безробіття, зрозуміти значення відносин зайнятості в системі соціально-трудових відносин, з'ясувати механізм регулювання зайнятості та активної політики на ринку праці, особливості її трансформації в Україні.

Залежно від співвідношення попиту і пропозиції необхідно розрізняти типи кон'юнктури ринку праці: трудодефіцитний, трудонадлишковий, рівноважний.

Невід'ємною характеристикою цивілізованого ринку праці, показником його розвиненості й критерієм дієвості є високоефективна інфраструктура.

При визначенні сегментації ринку і класифікації її основних критеріїв необхідно розглянути основні види сегментації, а гнучкість необхідно охарактеризувати за основними її елементами. Сегментування ринку праці дозволяє проводити аналіз факторів, що визначають мобільність робочої сили (таблиця 3.1).

Таблиця 3.1

Модель сегментації пропозиції праці

Фактори виділення сегменту ринку праці

Категорії населення

Мотивація зайнятості

Усього звернулося в службу зайнятості

у тому числі

Має намір працювати тільки за фахом

Згодний на будь-яку високооплачувану роботу

Згодний на будь-яку роботу

Вагаюся у виборі роботи

чоловіки

жінки

Чисельність громадян, що звернулися в службу зайнятості

З них:

- учні, що бажають суміщати навчання і роботу;

- пенсіонери;

- безробітні;

- безробітні з тривалою перервою у роботі;

- біженці і переселенці;

- звільнені з місць ув’язнення

Відмінність ринку праці від усіх інших полягає в тому, що в результаті купівлі-продажу товар не відокремлюється від його попереднього власника, тобто фактично об'єктом купівлі-продажу є право на використання робочої сили (здатності до праці), причому предметом торгу є не тільки певний вид здатностей виконувати трудові функції, а і тривалість та умови виконання цих функцій.

Основними складовими (компонентами) ринку праці є:

- сукупна пропозиція робочої сили (економічно активне населення);

- сукупний попит на робочу силу (загальна потреба економіки у найманій робочій силі);

- вартість та ціна робочої сили.

Гнучкість ринку праці (флексибілізація) передбачає можливість пристосування його суб'єктів до мінливих умов, демократизацію і розмаїття форм зайнятості, широкий спектр умов найму, організації праці, заробітної плати і т. ін. Гнучкий ринок праці — це інститут надання будь-яких форм реалізації трудової активності, що передбачає вихід за межі стандартної тривалості робочого часу і цілорічної зайнятості. Гнучкість ринку праці характеризується такими елементами:

- висока територіальна та професійна мобільність працівників;

- гнучкість витрат роботодавців на робочу силу;

- гнучкість в управлінні персоналом на підприємствах;

- демократизація і розмаїття форм зайнятості, включаючи не­стандартні форми (самозайнятість, робота за викликами, домашнє робоче місце, неповний робочий день і т. ін.);

- високорозвинена система професійної підготовки та перепідго­товки, зокрема освіти дорослих.

Гнучкі форми організації ринку праці дають змогу знизити гос­троту проблем безробіття, надати можливість менш конкуренто­спроможним працівникам отримати трудовий дохід, повніше вико­ристовувати людський потенціал. Підприємства, використовуючи гнучкі форми зайнятості, можуть маніпулювати обсягами робочої сили, не створюючи соціальної напруги при зменшенні потреби ви­робництва в працівниках.

Наднизькі ставки оплати праці в кризовій економіці за багатьма напрямками призводять не до зменшення, а до збільшення пропозиції праці. Тому пропозиція праці, наприклад в Україні, в роки кризи була дуже високою, а частка економічно активного населення сягала 90 % загальної чисельності працездатного населення (зазначимо, що в розвинених країнах цей показник коливається від 50 до 70 %).

Високий рівень зайнятості, що економічно відображає як потребу економіки у працівниках, так і потребу населення у робочих місцях, в будь-якому випадку означає низьку ефективність зайнятості, оскільки, з одного боку, зайнятість не забезпечує достатнього рівня продуктивності праці, а з іншого – нормального рівня оплати праці.

Вивчаючи тему бажано вміти характеризувати зайнятість та безробіття з різних сторін і розраховувати їх за різними показниками на підставі статистичного матеріалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]