Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EPSTV_metodichka.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Тема 9. Матеріальна і нематеріальна мотивація праці. Регулювання оплати праці в Україні

Мета - усвідомити зростаючу роль мотивації праці у підвищенні ефективності виробництва, розкрити значення матеріальної та нематеріальної мотивації праці, ознайомитися з формами та системами заробітної плати та методами державного регулювання оплати праці.

План

    1. Сутність мотивації праці.

    2. Потреби як база формування мотивів.

    3. Трудові мотиви. Форми і методи мотивації праці.

    4. Особливості і значення матеріальної і нематеріальної мотивації праці. Роль мотивації праці у підвищенні ефективності праці.

    5. Сутність, функції і принципи організації заробітної плати.

    6. Структура заробітної плати.

    7. Елементи організації оплати праці.

    8. Форми і системи заробітної плати.

    9. Тарифна система організації оплати праці.

    10. Безтарифна модель організації оплати праці.

    11. Регулювання оплати праці.

    12. Мінімальна заробітна плата.

Зміст теми

Мотивація праці. Сутність мотивації праці. Потреби як база формування мотивів. Трудові мотиви. Форми і методи мотивації праці. Особливості і значення матеріальної і нематеріальної мотивації праці. Роль мотивації праці у підвищенні ефективності праці.

Оплата праці як форма матеріальної мотивації праці. Сутність, функції і принципи організації заробітної плати. Структура заробітної плати. Елементи організації оплати праці. Форми і системи заробітної плати. Тарифна система організації оплати праці. Безтарифна модель організації оплати праці.

Проблеми регулювання оплати праці і доходів в Україні. Мінімальна заробітна плата. Організація державного регулювання оплати праці. Колективно-договірне регулювання оплати праці.

Основні терміни та поняття

Безтарифна модель оплати праці, державні норми і гарантії в сфері оплати праці, державне регулювання оплати праці, додаткова заробітна плата, основна заробітна плата, колективно-договірне регулювання оплати праці, доплати до тарифних ставок, тарифна сітка, тарифна ставка, елементи організації оплати праці, заохочувальні та компенсаційні виплати, мінімальна заробітна плата, надбавки до тарифних ставок, структура заробітної плати, принципи організації заробітної плати, тарифно-кваліфікаційні довідники, тарифна система оплати праці, системи та форми заробітної плати, формування платоспроможного попиту населення.

Методичні рекомендації до вивчення теми

Мотивація трудової діяльності – це процес забезпечення пріоритетності трудової діяльності до даних обставин; включає мотивацію підготовки до процесу праці, мотивацію праці, мотивацію зайнятості в системі трудових відносин, мотивацію володіння засобами виробництва, мотивацію розвитку конкурентоспроможності тощо; обумовлюється впливом різноманітних потреб, інтересів, цінностей та ідеалів, ціннісних орієнтацій, мотивів, мотиваційних установок людини у сфері праці.

Трудова мотивація – процес вибору й обґрунтування способу участі людини у виробничому процесі.

При з’ясуванні механізмів управління продуктивністю праці на підприємстві рекомендується звернути увагу на порядок розробки і впровадження програм управління продуктивністю, етапи їх укладання, зміст діяльності економістів та менеджерів на кожному з розглянутих етапів програми управління продуктивністю праці на підприємстві.

Форми мотивації:

  • матеріальна – узгоджують із прагненням достатку, добробуту, матеріального стандарту життя, тісно корелює з рівнем заробітної плати, різноманітними методами і формами матеріального стимулювання;

  • трудова – з потребами мати змістовну, цікаву, корисну роботу, пристойні умови праці для самовираження, самореалізації;

  • статусна – прагнення людини виконувати складну, відповідальну роботу, працювати у більш престижній сфері діяльності, посісти вищу посаду, користуватися авторитетом, бути визнаним фахівцем своєї справи.

Методи мотиваціїсукупність прийомів та способів впливу на персонал, які спонукають його до ефективної праці (адміністративні, соціально-економічні, морально-психологічні).

Провідна роль у матеріальній мотивації трудової діяльності належить заробітній платі як основній формі доходу найманих працівників та головному чиннику, оскільки:

  1. вищий рівень заробітної плати сприяє зниженню плинності кадрів, та формування стабільного трудового колективу;

  2. дає змогу відібрати на ринку праці найбільш підготовлених, досвідчених, ініціативних, орієнтованих на успіх працівників, продуктивність праці потенційно яких вища за середній рівень;

  3. чинник підвищення відповідального ставлення до праці, її інтенсифікації.

Методи нематеріальної мотивації праці:

  • гуманізація праці;

  • залучення працівників до управління виробництвом.

На сьогодні відбувається трансформація трудових мотивів – зростає спрямованість на постійне оновлення своїх знань та професійних навичок, тобто з’являються усвідомлені прагнення до розвитку конкурентоспроможності своєї робочої сили, підвищення продуктивності праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]