Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EPSTV_metodichka.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать
  1. Тематичний план семінарських (практичних) занять

ТЕМИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Модуль 1

Тема 1. Праця і соціально-трудові відносини як предмет наукового економічного дослідження.

Тема 2. Населення і трудовий потенціал суспільства. Людський капітал як реалізований трудовий потенціал.

Тема 3. Ринок праці як соціально-економічне явище. Зайнятість населення і безробіття в Україні.

МОДУЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ 1 (тестування 1)

Модуль 2

Тема 4. Людина на ринку праці: складання професійного резюме, трудовий контракт, трудова кар’єра.

Тема 5. Соціально-трудові відносини: сутність, регулювання методами соціального партнерства.

Тема 6. Людський розвиток: концепція і реалії. Напрями забезпечення якісного людського розвитку в Україні.

МОДУЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ 2 (тестування 2)

Модуль 3

Тема 7. Організація праці: сутність, зміст, завдання та методи

Тема 8. Нормування праці: сутність, зміст, завдання та методи

Тема 9. Матеріальна і нематеріальна мотивація праці. Регулювання оплати праці в Україні

МОДУЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ 3 (тестування 3)

Підсумковий контроль (іспит)

  1. Методичні рекомендації, тести, приклади розв’язання задач та проблемних ситуацій

2.1. Модуль 1

Тема 1. Праця і соціально-трудові відносини як предмет наукового економічного дослідження

Мета – розкрити особливості дослідження соціально-трудових відносин на всіх рівнях та сутність економіки праці та соціально-трудових відносин як науки, визначити етапи становлення, основні методи вивчення дисципліни та дослідити різноманітність характеру, змісту та видів праці.

План

1. "Економіка праці та соціально-трудові відносини"як навчальна дисципліна.

2. Методи вивчення дисципліни. Її зв'язок з іншими дисциплінами та науками.

3. Праця як сфера життєдіяльності людини та провідний чинник виробництва.

4. Праця і соціально-трудові відносини як предмет наукового дослідження.

Зміст теми

“Економіка праці та соціально-трудові відносини” як навчальна дисципліна. Мета, завдання, об’єкт, предмет, методи вивчення дисципліни. Її зв’язок з іншими дисциплінами та науками. Праця як сфера життєдіяльності людини та провідний чинник виробництва. Сутність категорії “праця”. Роль праці у розвитку людини і суспільства. Зміст, характер і види праці. Класифікація видів праці за різними ознаками. Еволюція праці як чинника виробництва. Вплив НТП на зміст і характер праці. Праця і соціально-трудові відносини як предмет наукового економічного дослідження. Еволюція економічної думки у сфері праці та соціально-трудових досліджень. Етапи становлення економіки праці як самостійної науки.

Основні терміни та поняття

Метод, методологія, трудовий потенціал, людський капітал, людський розвиток, ринок праці, зайнятість, безробіття, соціально-трудові відносини, праця, організація праці, інтенсивність праці, якість праці, складність праці, важкість праці, характер праці, науково-технічний прогрес.

Методичні рекомендації до вивчення теми

Вивчення даної теми необхідно розпочати із засвоєння сутності даної навчальної дисципліни, мети, предмета та об’єкта її вивчення, підкреслюючи орієнтацію на прогресивний розвиток соціально-трудових відносин та ефективну зайнятість.

Метою вивчення навчальної дисципліни “Економіка праці і соціально-трудові відносини” є формування комплексу сучасних знань та практичних навичок щодо забезпечення ефективної зайнятості населення та прогресивного розвитку соціально-трудових відносин.

Об’єктом вивчення дисципліни “Економіка праці і соціально-трудові відносини” є система економічних, соціальних і організаційних відносин між людьми з приводу відтворення й ефективного використання людських продуктивних сил в процесі праці.

Предметом вивчення дисципліни “Економіка праці і соціально-трудові відносини” є сукупність теоретичних і практичних проблем формування людського потенціалу, забезпечення ефективного використання його у сфері праці як на макро-, так і на мікроекономічному рівнях з метою забезпечення високої якості життя населення та високої ефективності економічної діяльності.

Рекомендується звернути увагу не тільки на теоретичний перелік методів вивчення дисципліни, але й на можливості їх практичного застосування.

Методививчення дисципліни: діалектичнийметод; історико-логічний метод; класифікаційно-аналітичний метод; економіко-математичні методи; методи статистичного аналіз; методи соціологічного аналізу;графічно-аналітичний

Зміст праці відображає взаємодію людини і природи, характеризує взаємодію особистісних і речових чинників процесу праці, обсяг і структуру трудових функцій людини, її професійні знання, вміння та навички.

Інтенсивність праціхарактеризує обсяг трудових витрат (фізичної та розумової енергії) на одиницю робочого часу, напруженість праці.

Якість працівизначається рівнем професійної майстерності працівника, його освіченістю, сумлінністю, творчістю, зацікавленістю, комунікабельністю тощо .

Складність праціхарактеризується функціями, котрі виконують працівники у виробничому процесі. Чим складніша праця, тим більшої спеціальної професійної підготовки й кращих здібностей працівника вона потребує.

Важкість праці– визначається рівнем фізичних зусиль та нервової напруги, необхідним для нормального виконання роботи.

Під впливом НТПвідбуваються зрушення у змісті праці і вони стосуються усіх її елементів. Так, автоматизація та комп′ютеризація суттєво розширюють виробничі можливості працівників, збільшують плідність їх зусиль, тобто відбувається розвиток продуктивної сили праці.

Аналізуючи питання праці, як сфери життєдіяльності людини і суспільства, особливу увагу варто приділити передумовам розвитку даної категорії, її ролі у створенні матеріальних і духовних цінностей, особливостям праці як об’єкту дослідження, елементам процесу праці, класифікації видів праці за різними ознаками (рис. 1.1).

Праця наймана і приватна; індивідуальна і колективна; праця за бажанням, за необхідністю, з примусу; фізична і розумова праця; репродуктивна і творча; різна за складністю, високо- і низькокваліфікована праця і т.ін.

Праця наукова, інженерна, управлінська, виробнича і т.ін; праця підприємницька, інноваційна, відтворювальна, комерційна; промислова, сільськогосподарська, будівельна, транспортна, комунікаційна тощо.

Праця ручна (технічно неозброєна), механізована (технічно озброєна) та автоматизована (комп'ютеризована); низько-, середньо- та високотехнологічна; з різною мірою залучення людини ітощо

Праця стаціонарна та нестаціонарна; наземна та підземна; важка, середньої важкості та легка; приваблива та неприваблива; вільна та з різною мірою регламентації тощо.

Праця абстрактна (створює вартість) і конкретна (створює споживчу вартість)

Регламентована (α-праця),

інноваційна (β-праця) і духовна (γ-праця)

Рис. 1.1. Класифікація видів праці за ознаками

Доцільно також уважно ознайомитись із поняттям змісту праці, яке в результаті інтелектуалізації та гуманізації суттєво змінюється.

Слід також особливо підкреслити значення соціально-трудових відносин у сфері праці, від характеру та досконалості яких безпосередньо залежить ефективність праці, якість трудового життя, соціальна злагода у суспільстві.

Варто мати на увазі, що правильне регулювання соціально-трудових відносин сприяє соціалізації відносин між працею та капіталом, гуманізації праці та демократизації суспільства.

Завдання 1.1

Основними функціями авіаційного механіка є обслуговування та ремонт літака, регулювання його систем. Функції пілота - приведення літака до руху та підіймання його в небо.

Обґрунтуйте чия праця більш змістовна. Чому оплата авіатехніка менше оплати праці пілота? Які чинники впливають на зміну характеру праці? Що містить поняття «змістовність праці»?

Зміст праці авіаційного механіка, який обслуговує та ремонтує літак, регулюючи його системи, або пілота, що приводить літак до руху та підіймає його в небо є неоднорідними, його можна простежити за двома напрямками: 1) через зміст праці, у якому виділяється її виробничо-технічна сторона; 2) через характер праці, у якому виявляється її соціально-економічна сторона.

Зміст праці являє собою сукупність трудових функцій, що відтворюють взаємодію людини і знарядь праці в процесі праці, а також співвідношення і взаємозв’язок цих функцій. Змістовність характеризується рівнем складності виконуваних трудових функцій, ступенем використання інформації.

Оцінюючи працю авіаційного механіка, який обслуговує та ремонтує літак, регулюючи його системи, або пілота, що приводить літак до руху і підіймає його в небо та фактори, які враховують при визначенні рівня мінімальної заробітної плати то праця пілота пов’язана з ризиком для життя самого пілота, та відповідальністю за життя пасажирів і членів екіпажу.

Праця авіаційного механік теж важлива, його помилка також може привести до авіаційної катастрофи, але без ризику втрати життя самого авіаційного механіка.

Завдання 1.2

На Запорізькому автомобільному заводі (ЗАТ «ЗАЗ») на головному складальному конвеєрі більше 50% працівників – молоді жінки. Чому виробництво автомобілів стало справою жіночих рук?

Зміни у сфері трудової діяльності людини набули масштабності і глобального характеру в останні десятиліття, що пов’язане зі швидкими змінами в області технології.

Зміст цих змін різноманітний і містить у собі безліч процесів і явищ, однак, виділяються основні області, в рамках яких відбуваються всі сучасні зміни.

Однією з них є соціальна нерівність (неоднорідність) праці – це наявність рівних за змістом і умовам праці видів трудової діяльності, пов’язаних з відмінностями в техніко-технологічній оснащеності виробництва, з одного боку, і в рівні розвитку, трудовому потенціалі самих працівників, з другого.

Отже, вплив науково-технічного прогресу на процес виробництва автомобілів, а саме, автоматизація виробничої лінії. Як наслідок, працю, яка потребує фізичної сили автоматизовано, а жінки можуть контролювати роботу складального конвеєра, адже це не потребує великого фізичного навантаження на яке здатні лише чоловіки.

Тест 1

Серед наведених нижче відповідей на запитання вибрати правильну

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]