Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EPSTV_metodichka.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Основні етапи формування трудової кар'єри

Етап

Характеристика

1. Підготовчий (до 25 років)

Передбачається отримання людиною середньої чи вищої освіти, професії. Відбувається пошук такого виду діяльності, який би задовольняв потреби людини та відповідав її можливостям. Якщо така діяльність знайдена, то починається процес самоствердження працівника як особистості та реалізація професійних та особистих планів.

2. Становлення (25-30 років)

На даному етапі працівник освоює обрану професію, набуває необхідних навичок, досвіду, фор­мується кваліфікація, виникає потреба у незалежності, турботі про добробут. У цьому віці створюються сім'ї, тому виникає необхідність отримувати вищі доходи.

3. Просування (30-45 років)

Етап характеризується процесом росту кваліфікації, просуванням по службі, зростанням потреби в самоствердженні, досягненні вищого статусу та більшої незалежності. Все більше проявляється потреба у зростанні заробітної плати та турбота про добробут.

4. Збереження (45-60 років)

Для даного етапу характерне закріплення здобутих результатів, досягнення найвищого рівня кваліфікації, знань, умінь, досвіду, майстерності, можливість підйо­му на нові службові сходинки та найповнішого творчого самовира­ження. На цьому етапі працівник зацікавлений у задоволенні таких своїх потреб, як підвищення рівня доходів, причому з урізноманіт­ненням джерел їх отримання (участь у прибутку, в капіталі, купів­ля цінних паперів тощо).

5. Завершальний (60-65 років)

Відбувається пошук заміни, передача знань, умінь молоді, підготовка до вихо­ду на пенсію. Працівник зацікавлений у збереженні високого рівня оплати праці та прагне збільшити інші джерела доходів, які б замінили заробітну плату з виходом на пенсію.

6. Пенсійний (після 65 років)

Кар'єра працівника в цій організації завершена, однак з'являються можливості для самореалізації в інших сферах людського життя.

Найважливішою позицією є вміння укладати трудовий контракт, тому студенти повинні зрозуміти, що це за документ, які його переваги, яка структура, і, що найважливіше, повинні вміти відстоювати свої трудові і соціальні права, зокрема, в ході укладання й виконання трудового контракту, домагатися гідних умов праці і її оплати, дотримуватися договірної дисципліни і трудового законодавства.

Трудовий контракт — це індивідуальний, формальний і строковий трудовий договір. Відповідно до ст. 21 Кодексу законів про працю України контракт є особливою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов'язки і відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору можуть встановлюватись угодою сторін.

Як правило, трудовий контракт включає такі позиції:

1. Загальні положення: хто, з ким і про що укладає контракт, термін його дії, умови випробувального терміну тощо.

2. Обов'язки працівника: виконання посадових обов'язків за пев­ною посадою, деталізація трудових завдань, перспективні задачі (по суті — для чого, для виконання яких завдань, досягнення якої мети наймається працівник).

3. Обов'язки підприємства: організація необхідних умов трудо­вої діяльності, розмір, порядок і термін виплати зарплати, інші складові компенсаційного пакета, визначення режиму праці й відпочинку, соціального обслуговування, соціального страхуван­ня та ін.

4. Відповідальність сторін за невиконання обов'язків за контрак­том; матеріальна відповідальність працівника за завдані підприємству збитки; матеріальна відповідальність підприємства за шкоду, завдану працівникові та ін.

5. Підстави і порядок розірвання і продовження контракту.

6. Порядок розгляду трудових спорів.

7. Реквізити сторін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]