Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EPSTV_metodichka.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Тема 6. Людський розвиток: концепція і реалії. Напрями забезпечення якісного людського розвитку в Україні

Мета – зрозуміти основну ідею й логіку концепції людського розвитку, з’ясувати способи оптимізації зв’язку між економічним зростанням, зайнятістю, рівнем життя та людським розвитком, навчитися розраховувати індекс людського розвитку та його складові за методологією ПРООН, а також аналізувати динаміку показників людського розвитку в Україні.

План

1. Концепція людського розвитку, запропонована Програмою розвитку ООН.

2. Міжнародна методологія розрахунку Індексу людського розвитку.

3. Динаміка основних показників людського розвитку в Україні.

4. Взаємозв’язок економічного зростання, зайнятості і людського розвитку.

5. Людський розвиток регіонів України.

6. Найважливіші напрями забезпечення людського розвитку в Україні.

Зміст теми

Людський розвиток – мета і критерій соціально-економічного прогресу. Концепція людського розвитку, запропонована Програмою розвитку ООН. Міжнародна методологія розрахунку Індексу людського розвитку. Динаміка основних показників людського розвитку в Україні. Взаємозв’язок економічного зростання, зайнятості і людського розвитку. Людський розвиток регіонів України. Найважливіші напрями забезпечення людського розвитку в Україні.

Основні терміни та поняття

Бідність абсолютна, бідність відносна, індекс бідності населення, індекс людського розвитку, концепція людського розвитку, індикатори людського розвитку, очікувана тривалість життя при народженні, рівень грамотності дорослого населення, рівень життя.

Методичні рекомендації до вивчення теми

Розглядаючи тему, варто зрозуміти основну ідею і логіку концепції людського розвитку, з'ясувати способи оптимізації зв'язку між економічним зростанням та людським розвитком. Необхідно відзначити коло ключових проблем, які впливають на життя людей.

Концепція людського розвиткуяк особлива теоретична система й орієнтована на практику державного управління методологія виходить з визнання неможливості звести суспільний прогрес до зростання грошового доходу чи примноження матеріального багатства. В її основі — принцип, згідно з якимекономіка існує для розвитку людей, а не люди— для розвитку економіки.

Одним із завдань студента є отримання навичок розрахунку індексу людського розвитку та його складових за методологією ПРООН. Для більш глибокого засвоєння матеріалу доцільно з'ясувати взаємозв'язок економічного зростання, зайнятості, рівня життя, нерівності і людського розвитку, проаналізувати динаміку показників людського розвитку в Україні на конкретних статистичних даних.

На основі концепції людського розвитку важливо детально обговорити реальні заходи, які можуть бути зорієнтовані на розширення можливостей розвитку здібностей і задоволення потреб людей, їхню активну участь в житті суспільства.

Концепція людського розвитку характеризується такими принциповими особливостями:

- наголошення на активності людей як суб'єктів процесу свого власного розвитку;

- увага не лише до реальних або потенційних працівників, а до всіх людей загалом, включаючи непрацездатних та економічно не активних;

- постійний моніторинг і аналіз реалізації можливостей людського розвитку, широкий горизонт аналізу;

- підхід до освіти як до процесу, що має самостійну цінність, як до важливої складової загальної культури людства, а не лише як до умови поліпшення продуктивних здібностей людей;

- визнання високої значимості невиробничої активності жінок, підтримка рівноправності жінок у суспільстві та підвищення їх статусу;

- надання пріоритетності тим секторам, які сприяють піднесенню якості життя, не впливаючи, однак, безпосередньо на виробництво доходу (житлове будівництво, охорона довкілля, санітарія тощо);

- підтримка не лише з боку економічних і фінансових інститутів, а й з боку неурядових, громадських організацій, церкви, закладів культури тощо.

Концепція людського розвитку включає такі основні елементи: реалізація базових можливостей, співробітництво, справедливість, сталість, безпека.

Міжнародна методика розрахунку індексу людського розвитку, передбачає використання даних про стан здоров'я населення, рівень освіти і добробут.

Параметри здоров'я представлені показником очікуваної тривалості життя при народженні; рівень освіти характеризують показники писемності дорослого населення й охоплення навчанням населення певних вікових груп; добробут визначається як обсяг валового внутрішнього продукту, розрахований на душу населення.

Індекс людського розвитку розраховується як проста середня з індивідуальних індексів тривалості життя, індексу досягнутого рівня освіти, та індексу скоригованого реального ВВП на душу населення. Всі ці показники обчислюються за допомогою нормування, проте мають певні особливості.

Індекс тривалості життя обчислюється за формулою:

І тр. жит. = ( Х і –X мін) / (Х макс –X мін ) (6.1)

де, Х і — очікувана тривалість життя при народженні населення і-тої території;

Х макс - його максимальне значення;

Х мін - його мінімальне значення.

Другою складовою індексу людського розвитку є досягнення в сфері освіти населення. Особливістю цього показника є те, що він складається з двох компонентів:

• досягнутий рівень писемності дорослого населення;

• сукупна частка учнів в загальній чисельності населення у віці від 6 до 22 років, (причому враховується тільки половина всієї чисельності дітей 6 років, оскільки не всі діти починають освіту з 6-ти років).

В кінцевому рахунку зазначені показники освіти беруться з ваговими коефіцієнтами. Більша вага надається досягнутому рівню писемності дорослого населення:

І писемн = (2Хписемн+ Х учні) / 3 (6.2)

де Хписемн — рівень писемності дорослого населення;

Х учні - частка учнів в загальній чисельності населення відповідного віку.

Особливості індексу скоригованого реального ВВП на душу населення пов’язані з існуванням надто значних, розбіжностей за рівнем доходів населення різних країн світу. Починаючи з певного рівня, базові можливості виявляються задоволеними (харчування, одяг, житло, здоров'я, освіта). Проте, людина може використовувати доходи не з позитивним ефектом для власного розвитку чи відпочинку, а з негативним – для придбання наркотиків, алкоголю тощо (поняття спадаючої цінності високих доходів). Тому при розрахунку індексу людського розвитку використовується логарифмічне нормування за десятковим логарифмом (6.3), що дозволяє скоригувати вплив надвисоких доходів у розвинутих країнах світу. Максимальне й мінімальне значення прийняті відповідно за 40000 та 100 доларів на рік на особу (за паритетом купівельної спроможності).

І дох = (lg хі - lg хмін) /(lg х макс - lg х мін) (6.3)

Інтегральний індекс людського розвитку обчислюється за формулою простої середньої арифметичної індексів окремих складових):

І= ( І тр. жит + І писемн + І дох )/ 3 (6.4)

Механічне використання запропонованої ПРООН методики є недоцільним з огляду на специфіку інформаційної бази України.

Концепція людського розвитку пропонує такі способи оптимізації зв'язку між економічним зростанням і людським розвитком:

- по-перше, нарощення інвестицій в освіту, охорону здоров'я, професійну підготовку, що сприяє реалізації здібностей людей, їх активній участі у виробництві та розподілі благ;

- по-друге, справедливий розподіл доходу і багатства, що забезпечує матеріальну основу розвитку людського потенціалу менш конкурентоспроможних груп населення;

- по-третє, досягнення ретельної збалансованості соціальних витрат, що всемірно зміцнює економічну базу соціальної сфери суспільства;

- по-четверте, розширення можливостей людей здійснювати свій вибір у політичній, соціальній і економічній сферах, причо­му особливої уваги потребують ті групи населення, чиї можливості були з різних причин обмеженими (наприклад, жінки).

Найважливіші напрями наукових досліджень людського розвитку в Україні.

- розробка методології та методики соціально-демографічного аналізу та прогнозування;

- дослідження в сфері ефективності державної соціальної по­літики, підвищення рівня життя населення, подолання бідності та становлення середнього класу в суспільстві, реформування системи соціального захисту населення, розвитку трудових відносин і со­ціального партнерства, гендерних досліджень;

- розробка методичних засад оцінки і моделювання людського розвитку та окремих його складових;

- комплексний аналіз міграційних процесів,

- розробка методичних засад комплексного використання інфор­мації для аналізу соціально-економічних і демографічних процесів;

- дослідження проблем демографії;

- проведення комплексних фундаментальних досліджень при­чин і наслідків демографічної кризи;

- дослідження проблем відтворення демографічного потенціалу.

Напрями забезпечення людського розвитку в Україні до 2015р.

- зменшити наполовину відсоток людей, які живуть за межею бідності, страдають від недоїдання;

- зменшити розповсюдження ВІЛ/СНІДу;

- зменшити смертність серед немовлят на 2/3;

- зменшити рівень материнської смертності на ¾;

- забезпечити всім доступ до репродуктивної медицини;

- зменшити наполовину відсоток людей, які не мають доступу до чистої питної води;

- надати всім дітям початкову освіту.

Завдання 1

Розрахувати індекс тривалості життя, рівень освіченості, індекс скоригованого реального ВНП на душу населення та індекс людського розвитку за таких умов. Виходячи із досягнутих значень очікуваної тривалості життя при розрахунку ІЛР були прийняті значення: максимум - 85 років, мінімум – 25 років. В Україні очікувана тривалість життя становила 66,5 років; рівень грамотності склав 98,4%, а питома частка учнів у віці до 24 років - 49,1%. Нормативний діапазон - від 100% до 0%. Індекс реального ВНП на душу населення становить 0, 177.

Рішення. ІЛР =(Ітр.життяосвіченостімат.доброб.)/3 (6.5)

1) індекс тривалості життя

Ітр.життя=(Хіmin)/ (Xmax-Xmin) (6.6)

де, Хі- очікувана тривалість життя при народженні населенняі-ї території;

Xmax- максимальне значення показника (прийняте на рівні 85 років);

Xmin- мінімальне значення показника (прийняте на рівні 25 років).

Ітр.життя= (66,5-25)/(85-25)=0,692.

2) І освіченості= (2Хграмот.+ Хчастка учнів)/3 (6.7)

де: Х грамот. - індекс грамотності дорослого населення;

Х частка учнів- індекс сукупної частки учнів у загальній чисельності населення відповідного віку.

Складові цього індексу Х грамот., Хчастка учнівобчислюються за такою самою формулою (6.6). При цьому:

Хі- означає частку грамотних серед дорослого населенняі- ї території у відсотках (для розрахунку Хграмот.) і сукупну частку учнів у відсотках (для розрахунку Хчастка учнів);

Xmax- максимальне значення обох показників (прийняте на рівні 100%);

Xmin - мінімальне значення обох показників (прийняте на рівні 0%).

Х грамотності=(98,4-0)/(100,0)=0,984;

Хчастка учнів=(49,1-0)/(100-0)=0,491.

І освіченості=(2*0,984+0,491)/3=0,891.

На основі розрахованих індексів оцінюємо загальний індекс людського розвитку.

ІЛР = (0,692 + 0,819 + 0,177)/3 = 0,563.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]