Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільне право.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
627.2 Кб
Скачать

Завдання № 6

Пасажир Лобов придбав проїзний квиток на поїзд Львів-Луганськ. Проходячи до перону через касовий зал, де проводилися часткові ремонтні роботи, пасажир Лобов зазнав тілесних ушкоджень внаслідок падіння фрагменту ліпки стелі. Машиною швидкої допомоги Лобов був доставлений у лікарню і госпіталізований. Витрати на лікування за 14 днів становили 580 грн.

Проаналізуйте Правила обов’язкового страхування пасажирів на транспорті. Кому слід пред’явити вимогу про відшкодування шкоди: залізниці чи компанії? Дайте письмове юридичне обґрунтування виплати (невиплати) суми відшкодування як юрисконсульт.

Завдання № 7

За договором майнового страхування укладеним між Романовим і СК “Магнус” було застраховано приватний житловий будинок на суму 28 тис. грн. при страховій оцінці 36 тис.грн.

Внаслідок пожежі від удару блискавки будинок було істотно ушкоджено. Сума збитків, підтверджена аварійним сертифікатом, складала 16 тис. грн.

Визначте розмір страхового відшкодування, на яке має право Романов.

Завдання № 1

За вироком суду Тараненко та Кіндратенко були засуджені за крадіжку майна Вірченко. При розгляді кримінальної справи був розглянутий цивільний позов Вірченко.

З засуджених солідарно було стягнуто на користь потерпілої 12 тис. грн. Як зазначено в матеріалах справи, у Вірченко 11 січня 2003 року було вкрадено шубу і запасні деталі до автомобіля, а 3 жовтня 2002 року вона уклала договір добровільного страхування домашнього майна на суму 7 тис. грн терміном на 2 роки. Договір було укладено з оглядом майна та виплатою страхового внеску готівкою страховому агенту після огляду майна.

Після винесення вироку Вірченко звернулася в страхову компанію з вимогою про виплату їй страхового відшкодування у зв'язку з настанням страхового випадку, але в цьому їй було відмовлено. Дирекція страхової компанії обґрунтовувала свою позицію тим, що згідно з вироком суду з засуджених стягнуто 12 тис. грн на користь Вірченко.

Чи відноситься вкрадене майно до об'єктів страхування? Чи настав страховий випадок? Як слід вирішити ситуацію?

Завдання № 2

Зберігання одежі працівників підприємства здійснювалось в гардеробі без належної охорони. Входячи до підприємства, працівники знімали свою верхню одежу, а потім показуючи перепустку охороні, проходили до будинку. Одного разу Петров не зміг знайти своє пальто, а тому звернувся до адміністрації щодо відшкодування збитків. Остання відмовилась від цього.

Чи має право адміністрація розташовувати гардероб своїх працівників в місці без охорони? Чи правомірні вимоги Петрова? Яке рішення повинен прийняти суд, якщо Петров звернеться до суду?

Завдання № 3

Громадянин С. застрахував у САК “Дністер” цивільну відповідальність за шкоду, заподіяну належним йому транспортним засобом на суму 1500 грн. 13 березня 2004 року перебуваючи за кермом, С. скоїв наїзд на пішохода Д. і травмував його. На підставі ст.1187 ЦК України Д. пред’явив позов до гр. С. про відшкодування 500 грн. збитків (витрати на лікування та догляд, вартість пошкодженого одягу) і 1000 грн. моральної шкоди. Рішенням суду з С. в користь Д. присуджено 500 грн. відшкодування збитків і 850 грн. моральної шкоди. С. звернувся до САК “Дністер” про виплату страхового відшкодування.

Дайте правовий аналіз ситуації.