Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільне право.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
627.2 Кб
Скачать

Завдання № 5

Об 11 годині вечора автомобіль Кінаша “Мерседес” потрапив колесом у яму, що виникла при ремонті траси. В результаті автомобіль на швидкості розвернувся, виїхав на тротуар і врізався в ліхтарний стовп.

Кінаш одержав важкі тілесні ушкодження, а його автомобіль був сильно пошкоджений. Кінаш подав позов про відшкодування заподіяної йому шкоди (вартість ремонту «Мерседеса», витрати на лікування і послуги юриста, який не мав адвокатського свідоцтва) і компенсації моральної шкоди до дорожньо-монтажного управління (ДМУ), яке проводило в день аварії ремонтні роботи на ділянці події. Було встановлено, що ремонтована ділянка дороги була без огорожі і застережного знака.

У відповідь на позов Кінаша ДМУ заявило, що: а) огорожі були відсутні з вини робітників ДМУ Степаненко і Кротіва, а ремонтні роботи велися без жодних порушень; б) витрати на ремонт автомобіля повинні визначатися з урахуванням фактичних витрат, а Кінаш вказав вартість ремонту на момент пред’явлення позову; в) пошкодження, заподіяні здоров’ю Кінаша, не повинні братися до уваги, оскільки після лікування і санаторію здоров’я позивача відновилося; г) витрати на юриста Кінашу не потрібні, оскільки він сам юрист за освітою; д) про відшкодування моральної шкоди не може бути і мови, оскільки була завдана шкода фізична.

Як суд оцінить доводи відповідача і яке рішення ухвалить?

Чи нестимуть цивільно-правову відповідальність працівники ДМУ Степаненко і Кротів?

Які ціни беруться до уваги при розрахунку розміру шкоди (збитків)?

Як здійснюється грошова оцінка шкоди, завданої здоров’ю?

Що розуміють під моральною шкодою?

Заняття № 2 – 2 год.

Завдання № 6

Загірна купила в магазині пральну машину. Через три дні, під час першого прання, машина перестала працювати. Загірна зажадала у директора магазину обміняти пральну машину на аналогічну придатну машину. Оскільки її прохання не задовольнили, Загірна доручила незалежній експертній організації перевірити причину несправності, а потім звернулася до суду з позовом до магазину і зажадала надання їй нової пральної машини, стягнення витрат на експертизу, компенсацію моральної шкоди. Експертизою було встановлено, що дефект машини не пов’язаний з експлуатацією і носить прихований виробничий характер.

Відповідач, заперечуючи проти позову, вказав, що: а) у позивачки відсутній товарний чек, який би підтверджував факт купівлі машини в конкретному магазині; б) виробничий дефект підтверджує вину виробника, отже, і відповідати повинен виробник; в) експертиза проведена на користь покупця, а значить, він несе витрати, що виникли.

Які можуть бути використані докази для підтвердження факту придбання пральної машини в конкретному магазині?

Чи може Загірна, у разі задоволення позову, розраховувати на надання їй будь-якої нової пральної машини або пральної машини певної моделі?

Спростуйте або потвердіть доводи відповідача.

Чи підлягає позов Загірної задоволенню?

Завдання № 7

Перед від’їздом до тривалого закордонного відрядження Бондаренко уклав з охоронною агенцією договір про охорону своєї квартири. Повернувшись через три роки з відрядження, Бондаренко побачив, що з квартири зникли всі цінні речі. В ході розслідування крадіжки знайти злодія і викрадене майно не вдалося.

Бондаренко, у якого в результаті стресової ситуації виник інфаркт і наступила часткова втрата зору, звернувся до суду з позовом до охоронного агентства про стягнення збитків у розмірі вартості викраденого майна, а також про відшкодування спричиненої крадіжкою моральної шкоди. Агенція задовольнити вимоги відмовилося, спираючись на те, що в ході розслідування по кримінальній справі була встановлена непричетність працівників агенції до крадіжки.

Дайте правовий аналіз ситуації.