Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільне право.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
627.2 Кб
Скачать

Завдання № 4

За договором доручення, укладеним між Котовим та адвокатською фірмою, адвокат представляв інтереси Котова в суді по справі про відшкодування шкоди, завданої при виконанні трудових обов’язків. Рішення суду першої інстанції, яким Котову було відмовлено в задоволенні позовних вимог переглядалося в апеляційному порядку і не було скасовано.

Вважаючи, що адвокат непрофесійно захищав інтереси Котова, останній пред’явив до нього вимогу про повернення сум за надання юридичної допомоги та компенсацію моральної шкоди.

Вирішіть спір. Чи є оплатним договір доручення в даній ситуації? Яка форма договору доручення?

Завдання № 5

За нотаріально посвідченим договором доручення комерційний представник Степанов зобов’язався придбати партію олії для підприємця Голенева. Першу партію поставок Стапанов відправив 24 серпня 2009 року, однак потім у зв’язку із серйозним ускладненням здоров’я був покладений у лікарню. Для того, щоб не зірвати виконання договору доручення, Степанов передовірив виконання договору своєму знайомому Івченко, повідомивши йому по телефону про необхідність придбання другої партії олії і зобов’язавшись потім компенсувати останньому його витрати після одужання. Івченко придбав необхідну кількість олії, але за ціною вищою, ніж була обумовлена договором доручення, через що Голенев відмовився прийняти товар.

Проаналізуйте описану ситуацію. Які правові наслідки мають дії сторін у кожному випадку?

Завдання № 6

Юрисконсульту компанії “Мрія” видана довіреність на ведення справ в судах. На пропозицію судді юрисконсульт як представник компанії уклав мирову угоду з громадянином Харламовим. За умовами мирової угоди компанія частково відмовлялося від стягнення з Харламова завданої шкоди на суму 500 грн.

Дізнавшись про умови мирової угоди, з якою керівництво компанії не погоджувалося, його директор видав наказ про стягнення з юрисконсульта 500 грн.

Проаналізуйте ситуацію. Ознайомтеся із змістом Глави 12 Цивільного процесуального кодексу України. Яке співвідношення довіреності та договору доручення? Який вид представництва має місце в даній ситуації?

Завдання № 7

У нотаріальну контору м. Києва звернувся Короленко з проханням засвідчити передоручення на підставі довіреності, яку він вже мав на автомобіль ВАЗ-2109. Нотаріус, перевіривши довіреність, відповів, що Короленко може зробити передоручення, так як в його довіреності є таке право, але залишити це право у довіреності виданої в порядку передоручення, він не має права.

Короленко звернувся до адвоката. Ваша консультація, як адвоката.

Самостійна робота 3 – 10 годин

Теми для самостійного вивчення:

Тема 1. Практика використання довірчих договірних інститутів в Україні.

Тема 2. Співвідношення інституту представництва (комерційного представництва) з договорами доручення, комісії та агентського договору.

Індивідуальна робота 4 – 2 години

Завдання:

  1. Підготуйте повідомлення щодо наявної в Україні судової практики розв’язання спорів, що випливають у наслідок укладення фідуціарних договорів.

Модульний контроль 5 – 2 години

Змістовий модуль 2. КРЕДИТНО-РОЗРАХУНКОВІ ПРАВОВІДНОСИНИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ. СПІЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ.

Терміни та поняття до змістового модулю 3: кредитний договір, депозит, поточний рахунок, платіжне доручення, платіжна вимога-доручення, чеки, акредитиви, вексель, платіжна вимога, інкасове доручення, черговість платежів, банківська позичка (споживчий кредит), звернення на вклади, позика, процент, винагорода, національна валюта, іноземна валюта, поняття “безвалютності”, позикові операції банків, факторинг, літературні письмові твори белетричного, наукового, технічного або практичного характеру; музичні твори з текстом і без тексту; переклади, фотографія, адаптація, оригінальність, фонограма, авторські права, суміжні права, авторство, співавторство, ліцензійні договори, псевдонім, право на публічний показ, право на імпорт, право на відтворення (виконання), право на переклад, “вільне використання”, право автора на відкриття, корисна модель, винахід, патент, заявка на винахід, комерційна концесія, спільна діяльність, вклади товаришів, спільні справи, просте товариство, спільні витрати та збитки, розподіл прибутку, виділ частки, спільне майно

Література: [1, 2, 3, 14, 24, 31, 35, 36, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 47, 52, 56, 58, 66, 67, 85, 88, 105, 112, 119, 144, 145, 146, 147].

Семінарське заняття 6: „Договір позики. Кредитний договір” – 2 год.

ПЛАН

  1. Договір позики сторони і загальна характеристика.

  2. Порядок укладення та форма договору позики.

  3. Зміст договору позики.

  4. Кредитний договір: загальна характеристика та сторони.

  5. Виконання кредитного договору та відповідальність за невиконання чи неналежне виконання договору.

Запитання до самоконтролю:

  1. Які способи та форми розрахунків ви знаєте?

  2. В чому різниця між договором позики та договором позички?

  3. На яких принципах будуються кредитні правовідносини?

  4. Які права та обов’язки покладаються на сторони за договором позики та кредитним договором?

  5. В чому полягає відповідальність сторін за порушення договірних зобов’язань?

Самостійна робота 6 – 10 години

Теми для самостійного вивчення: