Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільне право.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
627.2 Кб
Скачать

Тема 1. Види рахунків за законодавством України.

Тема 2. Класифікація кредитних договорів та способи забезпечення їх виконання.

Самостійна робота 7 – 6 годин

Теми для самостійного вивчення:

Тема 1. Банківський вклад та рахунок. Факторінг

Тема 2. Розрахунки із застосуванням платіжних доручень.

Тема 3. Розрахунки за акредитивом. Розрахунки із застосуванням розрахункових чеків.

Лекція 8: “Договори щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності. Договір про комерційну концесію” - 4 години

Поняття ліцензійного договору. Сторони в ліцензійному дого­ворі. Види ліцензійних договорів. Істотні умови ліцензійного дого­вору. Форма договору. Строк договору. Типові ліцензійні договори на використання творів науки, літератури і мистецтва. Договори про створення і використання результатів інтелектуальної діяльності. Відповідальність за порушення ліцензійного договору. Поняття договору франчайзингу. Форма та реєстрація договору франчайзингу. Субфранчайзинг. Сторони договору франчайзингу, їх права та обов'язки. Обмеження прав* сторін за договором франчай­зингу. Зміна договору франчайзингу. Припинення договору франчай­зингу. Збереження договором франчайзингу чинності при зміні сторін.

Практичне заняття 8: “Договори щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності. Договір про комерційну концесію” - 2 години

ПЛАН

  1. Поняття творчої діяльності та інтелектуальної власності. Правове регулювання.

  2. Поняття та загальна характеристика ліцензійного договору. Види ліцензійних договорів; повна ліцензія, виключна ліцензія, неповна або проста ліцензія.

  3. Сторони авторського договору та його істотні умови. Форма договору.

  4. Поняття та законодавче регулювання договору комерційної концесії. Принципи концесійної діяльності.

  5. Суб’єктний склад договору. Порядок проведення концесійного конкурсу. Об’єкти, що можуть надаватися у концесію.

  6. Зміст договору. Ризики сторін за договором.

  7. Відповідальність сторін за невиконання зобов’язань за комерційним концесійним договором.

  8. Підстави припинення концесійного комерційного договору.

Запитання до самоконтролю:

  1. В чому специфіка предмету договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності?

  2. Види ліцензій.

  3. Які відмінності існують між ліцензійним договором та авторським?

  4. Які правові вимоги містить законодавство України щодо форми договорів про розпорядження майновими правами інтелектуальної власності?

  5. Що може бути предметом договору франчайзингу?

  6. Яке співвідношення комерційної концесії з комерційною субконцесією?

  7. Підстави припинення договору комерційної концесії?

  8. Права та обов’язки сторін за договором комерційної концесії?

Практичне заняття 8 – 2 години

Завдання № 1

Іванов, що є автором книги “Архітектура ХХ сторіччя”, уклав ліцензійний договір з видавничою фірмою “Будкнига” (м. Харків). За договором ліцензіат мав використовувати об’єкт права інтелектуальної власності шляхом видання 2 тис. примірників книги та їх розповсюдження строком один рік. Умова про територію, на яку поширюються надані права, у договорі була відсутня. Винагорода, що мала сплачуватись Іванову, у договорі була вказана фіксованою сумою у дві тисячі гривень.

Через шість місяців після укладення цього договору Іванов уклав ще один аналогічний договір із фірмою “Москнига” (Росія), за яким книга перекладачами фірми перекладалася російською мовою і мала розповсюджуватись у Росії.

Підприємство “Будкнига” відмовила Іванову у сплаті винагороди за договором, оскільки, за словами їх генерального директора, ліцензіар повів себе нечесно, уклавши ще один договір на ту ж книгу з іншою фірмою. Тому кошти на винагороду авторові “Будкнига” спрямує на покриття своїх збитків, що виникли в неї через появу на ринку зайвого тиражу книги. Іванов подав позов до суду щодо виплати авторської винагороди.

Дайте аналіз ситуації з посиланням на норми закону. Яке рішення має прийняти суд? На яку територію розповсюджується договір між Івановим і фірмою “Будкнига”? Чи можна укладати два договори на видання однієї і тієї ж книги з різними видавцями?