Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільне право.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
627.2 Кб
Скачать

Завдання № 2

Згідно з умовами видавничого договору, укладеного між професором соціології Волков та видавництвом „Видавничий дім” автор зобов’язувався передати рукопис книги з актуальних проблем соціології до 1 вересня 2004 року, а видавництво зобов’язувалося видати книгу до 15 листопада 2004 р. з виплатою обумовленого авторського гонорару. До узгодженої дати книга не була видана і на неодноразові звернення автора представники видавництва повідомляли, що книга буде видана згодом, оскільки видавництво отримало великі за обсягом роботи державного замовлення. Автор 25 січня уклав видавничий договір з іншим видавництвом, і через 2 місяці книга вийшла з друку. Видавництво „Видавничий дім” звернулося до суду про стягнення з Волкова збитків, понесених видавництвом на видання книги.

Дайте правову оцінку ситуації.

Завдання № 3

ВАТ „Істомін” мав патент на виготовлення вагонеток для перевення сталі зварним методом. Воно уклало договір про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності з фірмою “Общемаш” на строк три роки.

За п’ять місяців до цього ВАТ „Істомін” уклало ліцензійний договір щодо того ж об’єкту інтелектуальної власності із фірмою “Вагонремонт” строком на один рік.

Оскільки фірма “Общемаш” отримала виключні майнові права інтелектуальної власності, вона вимагала дострокового розірвання ліцензійного договору між “Істоміним” і фірмою “Вагонремонт”. В претензії було вказано, що в іншому випадку фірма “Общемаш” буде звертатись до суду з вимогою про розірвання ліцензійного договору між ВАТ „Істомін” і фірмою “Вагонремонт” в примусовому порядку і компенсації спричинених збитків на суму сімсот тисяч гривень.

Дайте юридичний аналіз ситуації з посиланням на норми права. Чи аргументовані претензії фірми “Общемаш”?

Практичне заняття № 2 Завдання № 4

Групою науковців був підготовлений коментар до Закону України „Про акціонерні товариства”. Коментар було надруковано у видавництві „Р”. Один із співавторів, який виконав 45% робіт у складі колективу співавторів самостійну монографію, в якій два розділи за змістом є ідентичними із змістом коментаря. Інші співавтори звернулися до суду про відшкодування завданих збитків і суми упущеної вигоди, оскільки видання монографії відбулося без їх згоди, і факт видання монографії суттєво вплинув на обсяги реалізації коментаря. З аналогічним позовом звернулося і видавництво.

Проаналізуйте ситуацію та вирішить спір. Які права співавторів на твір, створений у співавторстві?Які є види співавторства?

Завдання № 5

В приватній бесіді зі своїм другом письменником Попов розповів Іванову історію, яку за його задумом він хотів покласти в основу написання його нової книги. Через півроку на книжковому ринку міста з’явилася книга Іванова, зміст якої дуже нагадував ту історію, що раніше розповідав Іванову Попов. В зв’язку з цим Попов звернувся до суду з вимогою захистити його авторські права, які на його думку порушив Іванов, використавши історію Попова при написанні своєї книги.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Завдання № 6

Петров у своєї монографії багато разів цитував невелику за форматом, але широко відому наукову статтю Кравченка. Ознайомившись з монографією Петрова, Кравченко прийшов до висновку, що його стаття в повному обсязі через цитування її складових частин присутня в роботі Петрова. Через те він звернувся до суду з вимогою виплатити йому за це винагороду.

Яке рішення повинен прийняти суд?