Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільне право.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
627.2 Кб
Скачать

Завдання № 2

За договором складського зберігання товарний склад прийняв на зберігання від ТзОВ „Світанок” 250 кг м’ясопродуктів та 120 кг риби різних видів. У зв’язку з аварією в енергосистемі складські приміщення були відключені від електроенергії. Товарний склад був попереджений, що ліквідація наслідків аварії можлива лише через 2 доби. Щоб запобігти псуванню переданого на зберігання майна, товарний склад негайно попередив усіх поклажодавців про необхідність забрати товар зі складу. ТзОВ „Світанок” не змогло оперативно вивезти свій товар і розмістити його на зберігання на іншому складі. У результаті частина майна була зіпсована і ТзОВ „Світанок” звернулося до товарного складу з вимогою про відшкодування збитків.

Чи підлягає задоволення вимога ТзОВ „Світанок”? Хто повинен відповідати за збитки завдані ТзОВ „Світанок”?

Завдання № 3

За договором складського зберігання на елеваторі ВАТ „Агрофірма” зберігала зерно. Строк зберігання був визначений „до початку посівної”. Коли ВАТ „Агрофірма” звернулося з вимогою про видачу зерна, то виявилося, що на елеваторі немає відповідної кількості зазначеного у договорі сорту пшениці та жита. Представникам ВАТ „Агрофірма” запропонували приїхати пізніше, оскільки очікувалося поновлення запасів зерна з резерву.

Які особливості зберігання речей, визначених родовими ознаками? Чи матиме ВАТ „Агрофірма” право на відшкодування неодержаних доходів, якщо посівну не буде проведено вчасно?

Завдання № 4

Борисов звернувся з позовом до управління Одеської залізниці про відшкодування шкоди у розмірі 600 грн. В обґрунтування позову він вказав, що поклав в автоматичну камеру зберігання свої речі та виконав всі передбачені інструкцією дії. Через три дні, вдень від’їзду, Борисов прийшов за речами, але в камері зберігання вже знаходились чужі речі. Борисов звернувся з заявою про відшкодування шкоди до адміністрації вокзалу, однак йому було відмовлено у задоволені його вимог.

Чи підлягають задоволенню вимоги Борисова?

Завдання № 5

На період літніх канікул за усною домовленістю між комендантом гуртожитку і студентами в кімнаті, де вони проживали, були залишені речі: книжки, 3 ковдри, холодильник “Норд”, що належав., посуд та інше побутове майно. Повернувшись після канікул, студенти не виявили своїх речей. Вони звернулися з претензією до коменданта гуртожитку.

Які особливості зберігання майна в готелях і гуртожитках? Чи виникли в даній ситуації правовідносини з договору зберігання? Вирішіть спір.

Завдання № 6

СИТУАЦІЯ 1. У зв’язку з систематичною затримкою абонентами постійної автостоянки оплати за послуги правління споживчого товариства прийняло рішення блокувати колеса автомобілів тих власників, які затримали оплату більше як по 20 днів.

СИТУАЦІЯ 2. Директор гаражного кооперативу розпорядився припинити подачу електроенергії у гаражі членів кооперативу, які мають заборгованість по оплаті охорони гаражів.

Дайте правову оцінку приведених ситуацій. Чи правомірні дії охоронця?

Завдання № 7

Акціонерне товариство "Хлібороб" закупило у радгоспі дві тонни насінної картоплі, повністю за неї розплатившись. Оскільки закупівля картоплі відбувалася зимою, сторони домовилися до весни залишити картоплю у радгоспі, щоб не підморозити насінний матеріал при транспортуванні. Однак навесні, внаслідок небувалого в тутешніх місцях паводка, склад, у якому знаходилася насінна картопля, у тому числі і закуплена акціонерним товариством, виявилася затопленою водою, та картопля стала непридатною для посадки.

На кого покладається ризик випадкової загибелі речі? Як вирішити справу?