Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільне право.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
627.2 Кб
Скачать

Завдання № 4

Громадянка Леонова здала свою шубу в гардероб театру і отримала жетон. Після перегляду вистави за пред’явленим жетоном їй видали чуже пальто. Леонова впізнала свою шубу під іншим номером і її покази підтверджували чоловік та подруга. Працівник гардеробу відмовилася видати шубу.

Які правовідносини виникли між театром і Леоновою? У якій формі укладається договір зберігання? Чи допускаються покази свідків щодо речей, зданих на тимчасове зберігання?

Завдання № 5

За накопиченим договором особистого страхування Страхова компанія „Люкс” взяла на себе зобов’язання виплатити Кольцовій 100 тис. грн. після досягнення нею 55-літнього віку або спадкоємцям у разі її смерті.. З іншого боку, Кольцова повинна була сплачувати свої внески протягом 9 років, однак після 2 років дії договору, Кольцова раптово загинула через автокатастрофу. Дочка загиблою звернулась до страхової компанією з вимогою сплатити їй як спадкоємниці 100 тис. грн. Страхова компанія „Люкс” відмовилась це зробити, посилаючись на те, що Кольцова не виконала відповідно до договору всі свої зобов’язання, оскільки повинна була вносити свої внески не 2 роки, а протягом 9 років, а тому запропонувала дочки як спадкоємцю продовжити вносити необхідні внески ще 7 років, після чого їй і будуть виплачені всі передбачені договором кошти.

Дайте правову оцінку ситуації. Вирішить спір.

Завдання № 6

Громадянин Н. залишив автомобіль “Форд” на платній автостоянці. Черговий автостоянки зробив відмітку про автомобіль в журналі реєстрації. Повернувшись зранку за машиною, Н. виявив, що колеса зняті, з машини викрадено магнітофон і залишені ним особисті речі (шапка, рукавиці) на загальну суму 1220 грн. Н. заявив претензію директору автостоянки. Останній відмовився відшкодувати збитки, оскільки автостоянка лише надає місце для користування і тому не несе відповідальності за збереження майна.

Як вирішити спір між сторонами?

Завдання № 7

Громадянка Маркова звернулася в поліклініку на прийом до терапевта. Перед входом у кабінет стояв вішак для верхнього одягу. Роздягнувшись, Маркова попросила приглянути за пальто жінку з черги на прийом і зайшла у кабінет. Вийшовши з кабінету Марова не знайшла свого пальто. Вона звернулася до адміністрації поліклініки із заявою про пропажу пальто. Їй пояснили, що поліклініка не несе відповідальності за речі, залишені без догляду на коридорі.

Чи можна розцінювати наявність вішака у коридорі перед кабінетом лікаря як публічну пропозицію до укладення договору зберігання верхнього одягу? Чи виникли правовідносини із зберігання у даній ситуації? Чи зміниться вирішення цієї ситуації, якщо в поліклініці відсутній гардероб і на дверях кожного кабінету є спеціальне оголошення „Вхід у верхньому одязі заборонено!”?

Самостійна робота 2 – 8 годин

Теми для самостійного вивчення:

Тема 1. Договір професійного зберігання, його особливості.

Тема 2. Суть страхування та його правове регулювання. Основні страхові поняття.

Тема 3. Особливості договорів майнового, особистого страхування та страхування відповідальності.

Лекція 3: „Доручення. Комісія. Управління майном” – 2 години

Поняття договору доручення. Відміна договору доручення від суміжних договорів. Сторони у договорі доручення. Права та обов'язки сторін. Припинення договору. Діяльність в інтересах іншої особи без доручення. Поняття договору комісії. Відміна договору комісії від суміжних договорів. Субкомісія. Сторони у договорі комісії. Права та обов'язки сторін. Відповідальність комісіонера. Припинення договору комісії. Особливості окремих видів договору комісії. Поняття довірчого управління майном. Договір управ­ління майном та його форма. Об'єкт довірчого управління. Сторони у договорі, їх права та обов'язки, Здійснення довірчого управління майном. Строк договору. Відповідальність управителя. Припинення договору управління майном.

Семінарське заняття 3: „Доручення. Комісія. Управління майном” – 2 год.

ПЛАН

  1. Поняття, предмет та загальна характеристика договору доручення.

  2. Поняття, предмет та правові ознаки договору комісії.

  3. Порівняльна характеристика договору комісії і доручення.

  4. Загальна характеристика та предмет договору управління майном.