Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_km_-_1.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Актуальні проблеми податкового права

В умовах розвитку ринкової економіки зросла роль податків як основного джерела формування доходів бюджету. З’явився Податковий кодекс України, розширилось коло платників податків, змінилося ставлення суспільства до них. Держава створила новий міцний фіскальний апарат в особі податкових органів із широкими повноваженнями щодо забезпечення своєчасного і повного надходження платежів до бюджету. Водночас податкова система України зазнала суттєвих змін. Вони стосуються не лише загальних питань оподаткування (принципів побудови податкової системи, складу податків і зборів), але і фундаментальних основ ( змінився правовий механізм деяких податків, їх сутнісні характери ти).

Податки розглядаються як необхідний елемент механізму державного регулювання ринкової економіки без якого неможливий її цілеспрямований розвиток із врахуванням інтересів суспільства.

Механізм оподаткування приводиться в дію за допомогою правових норм, сукупність яких утворює податкове право. Податкове право є провідним фінансово-правовим інститутом, нормами якого врегульовано відносини з приводу встановлення, введення та справляння податків. Тобто, відносини, які виникають в процесі фінансової діяльності держави при залученні коштів до бюджету.

Студентам пропонується до вивчення дисципліна „Актуальні проблеми податкового права", що дозволить більш детально ознайомитись з тими змінами, які знайшли місце в Кодексі, дати їм наукову оцінку та визначити перспективи їх внесення в податкове законодавство.

Мета вивчення дисципліни

Сформувати у студентів магістратури розуміння суті реформування сфери оподаткування та чинну систему оподаткування в Україні. Вивчення дисципліни передбачає ознайомлення майбутніх магістрів з основами податкової реформи в Україні.

У процесі навчання студенти повинні знати:

  • загальні категорії податкового права;

  • систему податкового законодавства;

  • систему оподаткування в Україні;

  • основні та додаткові елементи правового механізму податку;

  • прямі і непрямі податки, їх відмінність та місце у національній системі оподаткування;

  • поняття та склад податкового правопорушення;

  • види відповідальності, до яких притягаються особи за вчинення протиправних дій у сфері оподаткування.

На рівні навичок і вмінь студенти повинні вміти:

  • відмежовувати юридичні аспекти податків від суто економічних;

  • чітко визначати структуру й зміст податкових правовідносин, статус, права і обов’язки їхніх учасників;

  • тлумачити та застосовувати чинне податкове законодавство;

  • застосовувати нормативно-правові акти податкового законодавства за вирішення практичних ситуацій.

Основні терміни дисципліни

Акцизний податок- непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), визначених Податковим кодексом України як підакцизні, що включається до ціни таких товарів (продукції).

База оподаткування- це фізичний, вартісний чи інший характерний вираз об'єкта оподаткування, до якого застосовується податкова ставка і який використовується для визначення розміру податкового зобов'язання.

Доходи- загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі у виключній (морській) економічній зоні, так і за їх межами.

Збір (плата, внесок)- обов'язковий платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників зборів, з умовою отримання ними спеціальної вигоди, у тому числі внаслідок вчинення на користь таких осіб державними органами, органами місцевого самоврядування, іншими уповноваженими органами та особами юридично значимих дій.

Об'єкт оподаткування- майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об'єкти, визначені податковим законодавством, з наявністю яких податкове законодавство пов'язує виникнення у платника податкового обов'язку.

Одиниця виміру бази оподаткування- конкретна вартісна, фізична або інша характеристика бази оподаткування або її частини, щодо якої застосовується ставка податку.

Платники податків- фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з Податковим кодексом України або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з чинним законодавством.

Податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Податковим кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Податковий кодекс України – закон, який регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Податковий період - встановлений Податковим кодексом України період часу, з урахуванням якого відбувається обчислення та сплата окремих видів податків та зборів.

Податок- обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до Податкового кодексу України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]