Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_km_-_1.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Державне управління

Дисципліна «Державне управління» відноситься до циклу предметів професійної та практичної підготовки, які посідають провідне місце у фаховій підготовці юристів та є однією з профілюючих дисциплін.

Оволодіння нею дозволить студентам отримати теоретичні знання щодо основних положень науки управління соціальними процесами і організаціями, набути практичних вмінь та навичок для ефективного здійснення управлінської діяльності в органах державного управління, успішного виконання своїх професійних обов’язків, належного рівня надання адміністративних послуг в органах державного управління, забезпечення реалізації та дотримання законних прав та інтересів людини і громадянина крізь призму діяльності органів державного управління тощо.

Предмет дисципліни – суспільні відносини, які виникають в сфері становлення, розвитку і реалізації державного управління у внутрішньо-організаційній та зовнішньо-організаційній діяльності суб’єктів.

Навчальна дисципліна «Державне управління» базується на положеннях Конституції України, законах та підзаконних актах, основних теоретичних положеннях, розроблених вітчизняними та зарубіжними вченими.

Необхідність засвоєння засад державного управління визначає роль і місце цієї дисципліни в підготовці висококваліфікованих фахівців для роботи в органах державного управління, що дасть змогу підвищити їх громадянську свідомість, рівень виконання своїх професійних обов’язків, у тому числі, надання адміністративних послуг, здійснення управлінської діяльності, спрямованої на задоволення потреб суспільства.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

- сутність державного управління;

- елементи та ознаки державного управління;

- сновні цілі, завдання, функції та принципи державного управління;

- характеристику, функції, компетенцію та повноваження суб’єктів державного управління;

- значення місцевого самоврядування в державному управлінні;

- правові акти державного управління.

вміти:

- правові визначати пріоритетні цілі та завдання державного управління;

- здійснювати функції щодо забезпечення законності в державному управлінні;

- правильно застосовувати нормиактів державного управліннящодо конкретних правових ситуацій при виконанні службових обов’язків;

- дискутувати, аргументовано обстоювати свої думки та переконання, правильно оцінювати, вибирати та аналізувати інформацію з різних джерел, робити правильні та обґрунтовані висновки;

- використовувати знання про статус, функції, компетенцію та повноваження органів державного управління в Україні;

- визначати роль місцевого самоврядування у виконанні завдань державного управління.

Основні терміни дисципліни

Державне управління – цілеспрямований, організаційний та регулюючий вплив держави на стан і розвиток суспільних процесів, свідомість, поведінку та діяльність особи і громадянина з метою досягнення цілей та реалізації функцій держави.

Місцеве самоврядування – особливий вид управління, реалізація гарантованого законом права територіальних спільнот громадян і органів, які вони обирають, самостійно, під свою відповідальність вирішувати всі питання місцевого значення, діючи в рамках закону і виходячи з інтересів населення.

Правові акти державного управління – це засновані на законі, однобічні, юридично-владні приписи повноважних органів державного управління або їх посадових осіб, видані ними у відповідності до вимог встановленої процедури і спрямовані на встановлення, зміну або відміну загальнообов’язкових правил поведінки об’єктів державного управління.

Принципи державного управління – закономірності, відносини, взаємозв’язки чи керівні засади, на яких ґрунтується організація та реалізація державного управління, і які можуть бути сформульовані у певні правила.

Апарат органів виконавчої влади - це організаційно поєднана сукупність структурних підрозділів і посад, які призначені для здійснення консультативних чи обслуговуючих функцій щодо виконання відповідними органами закріплених за ними повноважень (компетенції). До особового (персонального) складу апарату органів виконавчої влади відносяться державні службовці та інші працівники апарату.

Виконавча влада - це одна з трьох гілок державної влади, яка відповідно до конституційного принципу поділу державної влади покликана розробляти і втілювати державну політику щодо забезпечення виконання законів, управління сферами суспільного життя, насамперед державним сектором економіки. У відносинах із законодавчою і судовою владою вона користується певною самостійністю.

Делеговані функції, повноваження - функції, повноваження (права і обов'язки), що їх набуває певний суб'єкт (орган чи посадова особа) шляхом передачі йому для виконання від іншого суб'єкта за власним рішенням останнього або на підставі норми закону.

Органи виконавчої влади - самостійний вид органів державної влади, які згідно з конституційним принципом поділу державної влади мають своїм головним призначенням здійснення однієї гілки державної влади - виконавчої.

Повноваження органу виконавчої влади - це закріплені за органом виконавчої влади права і обов'язки (в тому числі обов'язки нести відповідальність за наслідки виконання повноважень - так звані "юрисдикційні" обов'язки). Для визначення певного обсягу повноважень, закріпленого за кожним органом виконавчої влади відповідно до покладених на нього завдань і функцій, застосовується поняття "компетенція". Центральне місце і переважну частину серед повноважень органу виконавчої влади складають державно-владні повноваження, тобто повноваження щодо прийняття обов'язкових до виконання рішень і забезпечення їх здійснення тими, кому вони адресовані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]