Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_km_-_1.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Правове регулювання вищої освіти в україні 15

Розвиток і реформування національної системи вищої освіти, адаптація та інтеграція її до умов європейського єдиного освітнього простору є одним з головних і важливих завдань сучасної політики України та стратегії її як держави. З метою оптимізації підготовки фахівців розробляється і впроваджується нове покоління стандартів вищої освіти, сучасні технології освіти, основи кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

До навчальної роботи студентів враховуються всі види завдань стосовно аудиторної, самостійної та індивідуальної роботи, формою контролю яких є залік. Критеріями до рівня сформованості знань (понятійний, фундаментальний, прикладний творчий) та вмінь (репродуктивний, евристичний, творчий) та їх оцінювання є вимоги освітньо-кваліфікаційної характеристики та освітньо-професійної програми підготовки за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра спеціальності «Правознавство».

Метою вивчення дисципліни є вивчення основних чинних нормативно-правових актів у сфері вищої освіти, а саме: Законів та Постанов Верховної Ради України, Указів Президента України, Рішень Конституційного Суду України, Постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України, наказів Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та Міністерства внутрішніх справ України, міжнародних договорів у сфері вищої освіти, а також формування вмінь застосовувати основні положення перелічених нормативно-правових актів у юридично значущих ситуаціях.

Завдання дисципліни. Відповідно до навчальної програми вивчення курсу «Правове регулювання вищої освіти України» студенти повинні бути здатними вирішувати професійні завдання та володіти наступними головними загальнокультурними компетенціями, які охоплюють поінформованість щодо:

  • регулювання питань у сфері управління вищою освітою України;

  • системи ступеневої освіти України;

  • основних чинних нормативно-правових актів з вищої освіти України;

  • порядок ліцензування, атестації, акредитації вищих навчальних закладів;

  • умови трудової діяльності педагогічних та науково-педагогічних працівників у вищих навчальних закладах, їх права та обов’язки;

  • нормативне забезпечення організації навчального процесу у вищих навчальних закладах;

  • нормативне забезпечення наукової діяльності у вищих навчальних закладах.

Професійні компетенції за видом діяльності охоплюють:

– вміння професійно орієнтуватися в освітянських нормативно-правових актах України у галузі вищої освіти;

– володіння можливістю використовувати належним чином нормативні вимоги щодо організації навчального процесу у ВНЗ;

– необхідність орієнтуватися в питаннях підготовки педагогічних та науково-педагогічних кадрів;

– забезпечення документального планування та оформлення результатів роботи на посадах педагогічних та науково-педагогічних працівників.

У результаті вивчення дисципліни «Правове регулювання вищої освіти в Україні» студенти повинні:

знати:

  • зміст основних чинних нормативно-правових актів у сфері вищої освіти;

  • нормативне забезпечення організації навчального процесу у вищих навчальних закладах;

  • основні види методичної, організаційної та наукової роботи педагогічних та науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів;

  • умови трудової діяльності педагогічних та науково-педагогічних працівників у вищих навчальних закладах, їх права та обов’язки;

  • нормативне забезпечення наукової діяльності у вищих навчальних закладах.

уміти:

  • професійно орієнтуватися в освітянських нормативно-правових актах України у галузі вищої освіти;

  • застосовувати основні положення нормативно-правових актів у сфері вищої освіти в юридично значущих ситуаціях;

  • орієнтуватися в питаннях підготовки педагогічних та науково-педагогічних працівників;

  • володіти можливістю використовувати належним чином нормативні вимоги щодо організації навчально-виховного процесу у ВНЗ;

Базовою дисципліною вивчення курсу «Правове регулювання вищої освіти в Україні» є «Педагогіка вищої школи» та правові дисципліни, які вивчаються за відповідним навчальним планом підготовки фахівця. Зміст курсу взаємопов’язаний з навчальними дисциплінами «Вища освіта України і Болонський процес», «Методика викладання у вищій школі та педагогічна майстерність» та вихідними дисциплінами післядипломної підготовки відповідно до навчальних планів підготовки фахівців у Національній академії внутрішніх справ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]