Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_km_-_1.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Основні терміни дисципліни

Адаптація (лат. аdaptatio - "пристосування") - пристосування вітчизняного законодавства до законодавства країн Європейського Союзу.

Апеляція - форма оскарження судових рішень, які не набрали законної сили.

Безперервність судового розгляду - один із принципів судочинства, який полягає в тому, що розгляд справ і постановления по них судового рішення чи вироку відбуваються при незмінному складі судів безперервно, крім часу, визначеного для відпочинку. Є гарантією безпосередності і усності судового розгляду, виключає сторонній вплив на суддів.

Влада державна - знаряддя здійснення загальнообов'язкової волі всього суспільства, здійснюваної державою від його імені.

Диспозитивність (лат.dispositus- "упорядкований, розподілений") - принцип судочинства, згідно з яким сторони, що беруть участь у розгляді справи в суді, користуються рівними правами та свободою у наданні доказів і їх дослідженні та доведенні їх переконливості перед судом. Суд, зберігаючи об'єктивність і неупередженість, створює необхідні умови для виконання сторонами їх процесуальних обов'язків і здійснення наданих прав.

Інстанція (лат. instantis - "майбутній") - кожен з наступних вищих ступенів у системі підпорядкованих один одному органів.

Касація (лат. quasso - "розбиваю", "розстроюю") - форма оскарження судового рішення, яке набрало законної сили.

Презумпція (лат. praesumptio - припущення, доки не буде доведено зворотнє) - особа визнається невинуватою, доки не буде доведено зворотнє.

Преюдиціальність (лат. praejudicium - попереднє рішення суду) - один із наслідків вступу в законну силу вироку, рішення суду. Полягає в тому, що встановлені судом обставини, викладені у вироку, судовому рішенні, які набрали законної сили, не слід доводити і не можна спростовувати при розгляді судами інших справ.

Принцип (лат. principo - "основа, початок") - основне вихідне положення якої-небудь наукової системи, теорії, ідеологічного напряму.

Процесуальна діяльність - діяльність, яка здійснюється відповідно до встановленого законом процесу (цивільний процес, кримінальний процес).

Юрисдикція (лат. jurisdictio - "судочинство") - підсудність; право творити суд, а також коло справ, підпорядкованих веденню даною установою.

Юриспруденція (лат. jurisprudentio- правознавство, сукупність правових наук.

Юстиція (лат. justitia - "справедливість", "правосуддя") - термін, яким визначають всю сукупність судових установ, їх діяльність (правосуддя), а також судове слідство.

Тематичний план

з/п

Назви тем

Кількість годин

Лекції

Семі-нари

Прак-тичні заняття

1.

Актуальні проблеми функціонування судової влади в Україні

2

2

-

2.

Проблемні питання правового статусу суддів, народних засідателів та присяжних

2

2

-

3.

Перспективи розвитку суддівського самоврядування в Україні

2

2

-

Всього

6

6

Форма підсумкового контролю – залік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]