Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
матеріали по Управління в КВС.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Принципи контролю та обліку

Контроль та облік в управлінській діяльності органів і установ виконання покарань здійснюється за принципами законності, гласності, об'єктивності, плановості, обізнаності, дієвості.

Принцип законності є одним із найважливіших принципів управління взагалі, контрольної діяльності в державі і, зокрема, в органах і установах виконання покарань. Перевіряючи законність, працівники зобов'язані керуватися тільки законами, підзаконними актами, підпорядковуючи інтереси "місцевої" доцільності загальнодержавним інтересам.

Принципгласності дуже важливий для контрольної діяльності. Гласність дає змогу оперативно реагувати на виявлені недоліки і прорахунки, попереджувати порушення та інші упущення в діяльності органу, підрозділу, окремого працівника.

В органах і установах виконання покарань даний принцип реалізується відповідно до вимог нормативно-правових актів про дотримання режиму таємності. Так, результати інспекторських перевірок не підлягають широкому опублікуванню. Разом з тим, кожну особу, яку перевіряють, ознайомлюють з висновками інспекторської перевірки спочатку індивідуально, а потім на нараді у підрозділі. Висновки перевірки обговорюються на засіданні колегії Департаменту, оперативній параді територіального органу управління Департаменту, на які запрошуються керівники не тільки проінспектованого органу, але й інших апаратів, підрозділів.

Принцип об'єктивності контролю означає, шо перевіряючі оцінюють діяльність того, кого перевіряють, виходячи із фактичного стану справ. Це досягається шляхом вивчення всього комплексу показників роботи, обліку звернень, що надходять від працівників, засуджених, ув'язнених та інших громадян. Об'єктивність контролю зумовлює незалежність контрольних апаратів від того, кого перевіряють. Якщо становище (службове) інспектуючих якоюсь мірою залежить від контрольованої посадової особи, безпосередньо відповідальної за стан справ на ділянці роботи, яка перевіряється, то це, безумовно, відображається на оцінці діяльності об'єкта, який перевіряють. У даному разі порушується принцип безпосереднього підпорядкування відомчого контрольного органу керівнику вищої ланки, який передбачає наділення органів контролю необхідними правами для проведення безперешкодної перевірки діяльності служб та підрозділів, установлення особистої відповідальності перевіряючих за певні ділянки роботи, неприпустимість порушення звичайних функцій контрольних апаратів.

Принцип плановості забезпечує координацію та облік контрольної діяльності всіх ланок кримінально-виконавчої системи, підпорядкування поточної роботи основним завданням, які стоять перед органами і установами виконання покарань. Але цей принцип не слід вважати загальним, тому що специфіка діяльності органів і установ виконання покарань передбачає здійснення і непланового контролю. Принцип плановості виявляється в реалізації таких вимог до контролю, як безперервність, регулярність, систематичність, ретельність і повнота охоплення об'єкта контролю.

Принцип обізнаності означає, що інспектуючий повинен бути вичерпно обізнаний про діяльність підконтрольних об'єктів, мусить глибоко вивчити відповідну ділянку роботи і попередньо визначити лінію своєї поведінки.

Принцип дієвості виражається в тому, що перевіряючий не тільки викриває недоліки, але й головним чином виявляє та вивчає причини їх виникнення і дає конкретні рекомендації щодо їхнього усунення, чим практично допомагає об'єкту, який перевіряється. У процесі контролю виявляються резерви і шляхи вдосконалення діяльності органу, що перевіряють.