Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все к сессии / Shpor_Khimiya.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
396.8 Кб
Скачать

132. Чим характеризуються електричні властивості полярних молекул? Навести формулу для обчислення дипольного моменту молекул?

Дипольний момент молекул обчислюють:

Електричні властивості молекул визначаються дипольним моментом та поляризуємістю. Величина дипольного моменту сильно впливає на властивості полярних молекул і речовин, побудованих з таких молекул.

139. Закон Гесса.

Закон Ге́сса — тепловий ефект реакції при постійних об'ємах або тиску (коли відсутня не пов'язана з розширенням робота) не залежить від шляху реакції, а лише від початкового й кінцевого станів системи. Закон Гесса дає змогу обчислювати теплові ефекти в тих випадках, коли їх неможливо виміряти безпосередньо.

136. Спектральний аналіз.

При спектральному аналізі: атоми кожного хімічного елемента мають певні резонансні частоти, внаслідок чого саме на цих частотах вони випромінюють або поглинають світло.

167. Які особливості процесу адсорбції поверхнево-активних речовин на поверхні рідин? Яке співвідношення існує між концентрацією розчиненої речовини, поверхневим натягом і абсорбцією?

Абсорбцію на межі поділу рідина-газ і рідина-рідина розглянемо на прикладі ПАР. Оскільки лише полярна головка ПАР розчиняється у воді, а гідрофобний хвіст ні, тому такі молекули виштовхуються на поверхню, де і накопичуються – це позитивна адсорбція. Межею такої адсорбції є повне насичення поверхневого шару адсорбованою речовиною. Якщо речовина збільшує поверхневий натяг, то вона втягується у внутрішні шари рідини. Це негативна адсорбція, оскільки поверхневі шари збіднюються розчиненою речовиною.

Величина адсорбції вимірюється за рівнянням Гібса, яке застосовується для рідин і показує зв. між адсорбцією Г та зм.. поверхневого натягу з концентрацією розчин С. Г- надлишок чи недостачареч. В поверхневому шарі рідини - зм. Поверхевого натягу, - зміна концентрації ПАР чи ПІР;С – вихідна конц. Реч.

Ленмюр висунув що при максимальних вел. Сорбції поверхня розчину покривається шаром товщиною в одну молекулу ПАР, гідрофобні хвости молекул ПАР спрямовані перпендикулярно поверхні, утворюючи щось подібне частоколу. При вертикальній орієнтації довжина ланцюга молекули не впливає на площу, зайняту молекулою в поверхневому шарі.До складу організмів входить велике число ПАР – солі жирних кислот, жовчинні кислоти та їх солі, фосфоліпіди.

168. Перерахуйте і охарактеризуйте основні види сорбційних процесів.

Сорбція – це поглинання твердим тілом чи рідиною речовини з навколишнього середовища. Тіло, що поглинає називається сорбентом, а речовина, котра поглинається ним - сорбатом (або сорбтівом). Розрізняють декілька видів поглинання речовини:

- абсорбція - вибіркове поглинання речовини з газового чи рідкого середовища усім об'ємом твердого тіла чи рідини. Наприклад рідини — твердою речовиною (чорнила — промокальним папером) чи газу — рідиною (аміаку — водою).

- адсорбція - вибіркове поглинання речовини з газового чи рідкого середовища поверхневим шаром твердого тіла чи рідини. Компонент що поглинається, який вміщується в суцільному середовищі (газі, рідині), називають адсорбтивом, а той що вміщується в адсорбенті — адсорбатом. Наприклад, активоване вугілля адсорбує гази. Це явище треба відрізняти від абсорбції.

- оклюзія - сорбція газу розплавленими або твердими речовинами, звичайно металами. Оклюдований газ може утворювати з металом твердий розчин або хім. сполуку (напр., гідрид).

- хемосорбція - це хімічний процес, частинний випадок адсорбції. На відміну від фізичної адсорбції під час хемосорбції не зберігається індивідуальність адсорбтива і адсорбента. При наближенні молекул адсорбтива з поверхнєю адсорбента відбувається перерозподіл їх електронів з утворенням хімічного зв'язку.

Соседние файлы в папке Все к сессии