Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все к сессии / Shpor_Khimiya.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
396.8 Кб
Скачать

142. До яких систем застосовується закон термодинаміки. Що таке ентропія.

Другий закон термодинаміки застосовується до замкнутих(ізольованих) систем. Ентропія є мірою розсіяної енергії. Ентропія характеризує втрати енергії при необоротних процесах, які відбуваються зазвичай у вигляді тепла. Ентропія характеризує умови, при яких запасається енергія.

Чим більша ентропія, тим менша частина енергії може перетворитися в роботу, тобто ентропія виступає як міра необоротності процесу. За зміною ентропії можна судити про напрямок та межі перебігу процесів (лише в ізольованих системах)

143. Як змінюється ізобарно-ізотермічний потенціал в самовільному процесі.

При можливості самовільного процесу енергія Гібса (ізобарно-ізотермічний потенціал) зменшується. Якщо потенціал дорівнює 0 або збільшується, процес самовільно проходити не може.

144. Що таке оборотні і необоротні процеси. Приклади

Оборотні процеси - це такі кругові процеси, після яких система повертається до початкового стану і при цьому в оточуючому середовищі не відбуваються будь-які зміни. Слід зазначити, що оборотні процеси - це певна ідеалізація реальних процесів. Робота під час такого процесу виконується дуже повільно, без будь-яких втрат і тому вона максимальна.

Необоротні процеси - це такі кругові процеси, при яких система повертається у початковий стан, а в оточуючому середовищі відбуваються необоротні зміни. Це визначення можна сформулювати інакше: в результаті необоротного процесу неможливо повернути до початкового стану і систему, і навколишнє середовище. Усі процеси, які проходять самовільно є необоротними.

Оборотний процес:

Необоротний процес:

CaO=Ca+ 1/2

Ca+1/2

Дана реакція є зворотною, але не оберненою.

149. Правило фаз Гіббса. Визначення понять фаза, компонент, ступінь свободи.

Фаза – однорідна гомогенна частина гетерогенної системи, яка має однаковий склад, фізичні та хімічні властивості та відокремлена від інших частин фазовою поверхнею.

Число незалежних компонентів – найменше число складових частин системи, концентрації яких треба знати, щоб описати властивості системи в цілому.

Число ступенів свободи – число умов (напр. температура, тиск, концентрація), які можна довільно змінювати, н змінюючи при цьому числа чи види.

Правило фаз Гіббса:

Число ступенів свободи системи при рівновазі дорівнює числу незалежних компонентів – число фаз + число факторів, які впливають на рівновагу (t,p).

c- k-Ф+n

c- ступені свободи

Ф-число фаз

k- незалежні компоненти

n- число факторів, що впливають на рівновагу.

153. Теорія електролітичної дисоціації. Що таке ступінь електролітичної дисоціації, що таке ізотонічний коефіцієнт. Як вони пов’язані між собою.

Теорія електролітичної дисоціації:

У водному розчині молекули електролітів розпадаються на йони – протилежно заряджені катіони та аніони. Цей процес називається електролітичною дисоціацією. Процес електролітичної дисоціації – оборотний. Разом з дисоціацією відбувається протилежний процес – моляризація. Тому певна кількість частинок молекул розпадається на йони, після чого настає рівновага. Рівновага в розчинах електролітів відповідає певному ступеню дисоціації α.

Ступінь електролітичної дисоціації – відношення числа молекул, що розпались на йони, до загальної кількості молекул.

Ізотонічний коефіцієнт показує у скільки разів осмотичний тиск, підвищення температури кипіння, зниження температури замерзання, визначені експериментально для розчинів електролітів, більші ніж обчислені за концентраціями останніх.

Між ступенем дисоціації й ізотонічним коефіцієнтом існує зв'язок:

α= .

Соседние файлы в папке Все к сессии