Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все к сессии / Shpor_Khimiya.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
396.8 Кб
Скачать

183.Властивості емульсій.Як визначити тип емульсії?

ДИСПЕРСНІСТЬ ЕМУЛЬСІЇ – ступінь подрібненості дисперсної фази в дисперсійному середовищі, що характеризується питомою міжфазовою поверхнею, яка визначається відношенням сумарної поверхні крапель до загального їх об’єму.

«СТАРІННЯ» ЕМУЛЬСІЇ – підвищення емульсії стійкості типу "вода в нафті" в часі (практично до доби) внаслідок адсорбції диспергованих, особливо твердих, емульгаторів на водонафтовій поверхні і потовщення міжфазного “броньованого” шару на цій поверхні.

СТІЙКІСТЬ (СТАБІЛЬНІСТЬ) ЕМУЛЬСІЇ – здатність емульсії протягом певного часу не руйнуватися і не розділятися на дві фази (напр., на нафту і воду); характеризується тривалістю її існування і виражається формулою: F = h/v, де F - тривалість існування емульсій (емульсійна стійкість), с; h - висота стовпа емульсії, м; v - середня лінійна швидкість розшарування емульсії, м/с.

Існує декілька способів визначення типів емульсій

Метод розбавлення оснований на тому, що емульсії типу О/В зберігають свою стійкість при розбавленні водою і втрачають її при розбавленні олією. Емульсії оборотного типу В/О зберігають свою стійкість при додаванні олії і стають негомогенними при додаванні води. Краплю випробовуваної емульсії поміщають на предметне скло, а поряд краплю води - злиття крапель буде в тому випадку, якщо емульсія типу О/В. У другому досліді поряд з краплею емульсії наносять краплю олії. Краплі зіллються, якщо випробовувана емульсія буде типу В/О. Можна цей дослід зробити в пробірках.

Метод фарбування оснований на фарбуванні дисперсійного середовища розчинним фарбником, який вибірково розчиняється або в воді, або в олії. На краплю випробовуваної емульсії наносять крупинку фарби, розчинної в воді (наприклад, метиленовий синій), і спостерігають під мікроскопом. Якщо емульсія типу О/В, тоді дисперсійне середовище набуде голубого кольору і буде видно незафарбовані краплі олії - «вічка». А якщо емульсія типу В/О, тоді крупинки метиленового синього залишається лежати на поверхні краплі бо вони не можуть проникнути в крапельки води, тому що в олії він не розчинний. Якщо використовувати фарбу, розчинну в олії (наприклад, судан ІІІ), тоді олійна фаза буде забарвлена, а крапельки води -ні. Кондуктометричний метод оснований на тому, що емульсія типу О/ В має високу електропровідність, а типу В/О - незначну. Метод парафінової пластинки полягає в тому, що якщо нанести краплю випробовуваної емульсії на скляну пластинку, покриту шаром парафіну, крапля буде розтікатися, якщо дисперсійним середовищем буде олія (емульсія типу В/О) і не розтікатися якщо таким є вода (емульсія типу О/В)

184. Коалесценція.

Коалесценція) – злиття крапель рідини або газових (повітряних) бульбашок при їх зіткненні всередині середовища, яке рухається (рідина, газ), або на поверхні будь-якого тіла, за якими йде зміна фазових границь, що призводить до зменшення загальної поверхні. Причина.Коалесценція супроводжується укрупненням крапель (міхурів) і зумовлена ​​дією сил міжмолекулярної тяжіння. Це мимовільний процес (супроводжується зменшенням вільної енергії системи).Приклади:Коалесценція крапель води - одна з причин випадання атмосферних опадів у вигляді дощу та роси.Емульсії і піни в результаті коалесценції можуть перестати існувати як дисперсні системи і повністю розділитися на дві макрофази: рідина - рідина або рідина - газ.У металургії коалесценція пір) - об'єднання пір в порошковому виробі (напівфабрикаті), що супроводжується зменшенням їх сумарної площі поверхні зі збільшенням розмірів більших пор за рахунок вакансійного поглинання дрібних .Коалесценція субзерен - злиття двох сусідніх субзерен в металах і сплавах шляхом зникнення розділу між ними - їх малокутової кордону

Особливий випадок коалесценції - автогезія (самослипание), при якій в результаті повільної дифузії макромолекул зникає поверхню розділу між злиплими частинками або з'єднаними шматками пластичного полімеру.

Соседние файлы в папке Все к сессии