Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
белова шпоры / shpori_gayday.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
291.33 Кб
Скачать
    1. Природа, історичний розвиток операційного менеджменту та його місце в загальній системі менеджменту .

В Основу продуктивної діяльності покладена мета щодо задоволення певних потреб людини.

Ключовим терміном у операційному менеджменті є поняття «операції» І продукування певних матеріальних або нематеріальних цінностей (товарів чи послуг). А термін «операції» включає не тільки виробництво товарів, а й надання послуг. Можна констатувати, що усі організації мають функцію операцій, або операційну функцію інакше вони просто не можуть існувати та розвиватися.

Операційну функцію можна тлумачити як дії. в результаті яких виробляються товари та надаються послуги, що призначені для спо­живання у зовнішньому середовищі. Доцільно відзначити, що в сучасній економічній літературі є досить розповсюдженим поняття «виробничий менеджмент», утім термін «операційний менеджмент» не отримав належного висвітлення, особливо у вітчизняному викладенні. Це все-таки є незаслуженим відносно цього основоположного поняття в теорії менеджменту.

Доцільно використовувати поняття «операційний менеджмент», яке е ширшим за поняття«виробничий менеджмент» і передбачав управління будь-якою підприємницькою діяльністю на рівні управління здійсненням деяких функцій, процесів, які складаються з певних частин - операцій.

Так за визначенням Й.С. Заводського, «операційний менеджмент — менеджмент виробничих процесів, що перетворюють сировину на послуги».

Російські економісти дотримуються думки, що «операційний менеджмент є діяльністю, яка відноситься до створення товарів і послуг шляхом перетворення ВХОДІВ (необхідних ресурсів) у виходи (готові товари, послуги)». Таке визначення хоч і розкриває механізм операційної функції, проте не мас жодних ознак належності операційного менеджменту до управлінської діяльності.

Операційний менеджмент має відношення до однієї із базових функцій будь-якої організації - операції« головний зміст якої полягає в діяльності щодо створення товарів і надання послуг.

Особливістю операційного менеджменту, яка визначає його фун­кціональне навантаження, є спрямованість на вирішення повсякденних завдань основної діяльності, які забезпечують досягнення стратегічних цілей функціонування підприємства. Саме тому успішна реалізація таких завдань вимагає щоденного чіткого моніторингу операційного процесу з боку операційних менеджерів, насамперед - низової лінійної ланки.

1.2. Категорійний апарат операційного менеджменту

Для операційного менеджменту як наукової дисципліни властивий свій апарат категорій, які проявляються у безпосередній управлінській діяльності.

Аналіз категорійного апарату операційного менеджменту орга­нізації вказує на те, що реалізацію головної мети її існування забезпечують конкретні функції: маркетингова« фінансова, інвестиційна, кадрова та операційна.

Операційна система — це відкрита самостійна система, органічне поєднання елементів і зв'язків якої забезпечує задоволення потреб кінцевого споживача в необхідних матеріальних благах і належному сервісі.

Суб'єктами управління в операційному менеджменті виступають операційні менеджери.

Отже, операційні менеджери представлені управлінськими пра­цівниками переважно низової лінійної ланки (завідувачі секцій, відділів, складів), які працюють на оперативному рівні й повинні приймати управлінські рішення безпосередньо на місцях.

Зазначена категорія менеджерів здійснює управлінський вплив за допомогою таких інструментів: операційна стратегія та операційна програма

Операційна стратегія є підходом, що випливає загальної стратегії, має менший радіус дії та стосується операційного аспекту діяльності організації.

Об'єктом управління в операційному менеджменті є операційний процес. Він складається із послідовних взаємопов'язаних у часі операцій щодо трансформації вхідних ресурсів у вихідні результати організації.

1.3. Цілі та завдання операційного менеджменту на сучасному етапі розвитку економічних відносин

Дієвість і прикладну спрямованість операційного менеджменту забезпечують чітко визначена мета та сформульовані завдання управ­лінської діяльності.

Головною метою операційного менеджменту за сучасних умов є забезпечення найбільш повного задоволення попиту споживачів на товари й послуги підприємства при досягненні достатнього рівня ефективності його операційної діяльності.

Основними завданнями операційного менеджменту на су­часному етапі розвитку економічних відносин є такі:

  1. забезпечення ефективного використання матеріальних, трудових, фінансових, інформаційних ресурсів підприємства:

  2. виконання у повному обсязі завдань операційної програми або операційного процесу.

  3. регулювання та досягнення безперервного ходу операційного процесу на підприємстві:

  4. удосконалення та розробка нових технологічних процесів і їх упровадження в конкретну операційну систему;

  5. підвищення гнучкості операційної системи з метою задоволення індивідуальних запитів споживачів:

  6. забезпечення належного асортименту та високої якості продукції:

  7. створення життєздатної та конкурентоспроможної операційної системи:

  8. ефективне управління поточним функціонуванням операційної системи:

  9. організація обслуговування споживачів на високому рівні:

  10. дотримання в операційній діяльності етичних і законодавчих норм і обмежень, пов'язаних з охороною навколишнього середовища.

1.4. Структура та функції операційного менеджменту

Початком процесу операційного менеджменту е проектування операційної системи що відбувається з урахуванням наявного ресурсного потенціалу організації та життєвого циклу товарів і про­цесів. які мають у ній місце, шляхом проектування операцій на основі загальних принципів організації систем.

Операційна система функціонує відповідно до операційної стра­тегії при дотриманні пунктів операційної програми н передбачає прийняття управлінських рішень з боку менеджерів щодо опера­тивного регулювання конкретних операцій, які забезпечують належний перебіг операційного процесу підприємства

Ефективність операційного менеджменту формується за прин­ципами системності, комплексності та вимірюється насамперед показ­никами «входу» н «виходу» операційної системи. Причому дії спрямо­вані на досягнення підприємством мети - задоволення попиту споживачів.

Процес операційного менеджменту починається з розробки опе­раційної стратегії або довгострокового планування роботи операційної системи підприємства.

Дія функції мотивування в операційному менеджменті полягає у стимулюванні підлеглих до сумлінного та якісного виконання своїх обов'язків. Найприйнятнішими методами при цьому є матеріальне стимулювання і моральний вплив позитивного та негативного спря­мування, які активізують персоналі підвищують ефективність функціону­вання операційної системи.

Функція контролювання проявляється у виявленні, узагальненні та аналізі результатів операційного процесу.

Регулювання присутнє при реалізації будь-якої функції Його метою є усунення відхилень і помилок, виявлених під час контролю­вання. Унаслідок цього, операційні менеджери повинні вміти сво­єчасно вжити оперативних заходів щодо запобігання або усунення збоїв, які виникають під час операційного процесу.

Соседние файлы в папке белова шпоры