Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Философия шпоры КНТЕУ.docx
Скачиваний:
290
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
122.13 Кб
Скачать

2. Сформулюйте основні ідеї концепції органічного росту.

В основі ідей "нульового" ​​і "органічного" ​​зростання лежить саме прагнення обмежити ту чи іншу форму росту і знайти вихід за рахунок різноманітності цих форм. Те ж застаріле розуміння визначає сучасну стратегію екологічного захисту, торгового протекціонізму, стихійні рухи до патріархальним цінностям, національної або расової ізоляції. Все це не знімає, а посилює суперечності розвитку. Стратегії ізоляції або протидії не вирішують і не можуть вирішити довготривалих завдань, що виникли на сучасному етапі розвитку. Ізоляція в сучасному світі просто неможлива, а замість протистояння нам доведеться вийти на новий рівень взаємодії, визнавши об'єктивну реальність, щоб не "переробляти світ", а налагоджувати життя на цьому новому рівні. Іншими словами, замість пошуків способів захисту від негативних наслідків процесів, що відбуваються в старій структурі, треба намагатися перейти до нової структурі "кооперативного" ​​взаємодії, коли нові процеси стануть одним із джерел майбутнього розвитку.

3. Надайте відповідь на тестове .

А) Футурологія – це наука прогнозування майбутнього, в тому числі шляхом екстраполяції існуючих технологічних, економічних або соціальних тенденцій чи спробами передбачення майбутніх тенденцій.

Б) Категорія «міра» розкриває сутність закону взаємного переходу кількіс­них і якісних змін.

ВАРІАНТ № 21

1. Розкрийте основні концепції та історичні типи цивілізацій.

З розвитком філософської думки поняття "цивілізація" набувало різного значення. Так, у ХГХ-ХХ ст. були поширені такі тлумачення цього терміна:

  • Л.Морган «Цивілізація як ступінь історичного розвитку людства, що слідує за варварством»

  • Шпенглер «Цивілізація як стадія занепаду локальних культур»

  • Тойнбі «Цивілізація як синонім культури»

  • Данилевський «Цивілізація як пік розвитку культури»

  • Сорокін «Цивілізація як певний ступінь розвитку культури окремих народів і регіонів»

Культура - більш давнє поняття, адже культурна діяльність починається з формування людини, суспільства. Цивілізація -. більш пізнє явище, це активне і функціональне вираження смислу, при­значення культури, її буття. У цьому розумінні цивілізація становить соціокультурне утворення.

Історичні типи цивілізації:

  • Критерії національної цивілізації: китайська, індійська,єгипетська, грецька, російська, українська, білоруська, японська та інші цивілізації;

  • Критерій майбутнього у розвитку сучасноголюдства: gостіндустріальна, інформаційна, комуністична цивілізації;

  • Критерій історичних умов виникнення, географічного положення, специфіки традицій народів: західна, східна, арабська, латиноамериканська, африканська,європейська тощо

  • Критерій розподілу народів за релігійно-конфесійною приналежністю: християнська, мусульманська, буддійська;

  • Критерій рівня розвитку техніки: доіндустріальна, індустріальна, пості ндустріальна, технотронна, інформаційна.

У прийдешньому світі не може бути єдиної універсальної цивілізації, а будуть різні, і кожна з них має свою цінність і право на існування. XXI століття формується під впливом взаємодії існуючих цивілізацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]