Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zemelne.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
520.7 Кб
Скачать

18. Повноваження районних рад в галузі земельних відносин.

Повноваження районних рад в галузі земельних відносин на території відповідних районів схожі з повноваженнями обласних рад і Верховної Ради Автономної Республіки Крим на відповідних територіях (хоча й трохи вужі останніх). Така схожість обумовлена тим фактором, що всі вищезгадані представницькі органи представляють спільні інтереси декількох територіальних громад, кожна з який для реалізації своїх інтересів може діяти і через відповідні ради «базового рівня». Відповідно до Земельного кодексу України (ч. 5 ст. 83, ч. 3 ст. 86) районні та обласні ради є суб'єктами права спільної власності на земельні ділянки комунальної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, об'єднаних ними на договірних засадах.

До повноважень районних рад в галузі земельних відносин на території відповідних районів належить: розпорядження землями, що знаходяться в спільній власності відповідних територіальних громад; підготовка висновків щодо вилучення (викупу) та надання земельних ділянок із земель державної власності, що проводяться органами виконавчої влади; координація діяльності місцевих органів земельних ресурсів; забезпечення реалізації державної політики в галузі охорони та використання земель; організація землеустрою та затвердження землевпорядних проектів; внесення до Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних ради пропозицій щодо встановлення і зміни меж районів, міст, селищ, сіл; вирішення земельних спорів; вирішення інших питань у галузі земельних відносин відповідно до закону.

19. Повноваження сільських, селищних, міських рад в галузі земельних відносин.

Повноваження сільських, селищних, міських рад в галузі земельних відносин найбільш повні і різноманітні. Це обумовлюється тою увагою, яку у останні роки законодавець приділяє розвитку місцевого самоврядування та його матеріальної бази. У відповідності зі статтею 142 Конституції України земля є матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування. На практиці надходження від земельного податку, орендної плати та інших платежів за землю складають значну частину надходжень у бюджети рад «базового рівня».

До повноважень сільських, селищних, міських рад в галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належать: розпорядження землями територіальних громад (на період до розмежування земель державної і комунальної власності – усіма землями в межах відповідного населеного пункту); передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб; надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності; вилучення земельних ділянок із земель комунальної власності; викуп земельних ділянок для суспільних потреб відповідних територіальних громад сіл, селищ, міст; організація землеустрою; координація діяльності місцевих органів земельних ресурсів; здійснення контролю за використанням та охороною земель комунальної власності, додержанням земельного та екологічного законодавства; обмеження, тимчасова заборона (зупинення) використання земель громадянами і юридичними особами у разі порушення ними вимог земельного законодавства; підготовка висновків щодо вилучення (викупу) та надання земельних ділянок; встановлення та зміна меж районів у містах з районним поділом; інформування населення щодо вилучення (викупу), надання земельних ділянок; внесення пропозицій до районної ради щодо встановлення і зміни меж сіл, селищ, міст; вирішення земельних спорів; вирішення інших питань у галузі земельних відносин відповідно до закону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]