Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zemelne.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
520.7 Кб
Скачать

79. Правовий режим земель водного фонду.

1. Землями водного фонду визнаються землі, зайняті:

2. морями, річками, озерами, водосховищами, іншими водоймами, болотами, а також островами;

3. прибережними захисними смугами вздовж морів, річок та навколо водойм;

4. гідротехнічними, іншими водогосподарськими спору¬ дами та каналами, а також землі, виділені під смуги відве¬ дення для них;

5. береговими смугами водних шляхів.

Враховуючи, що основним цільовим призначенням земель водного фонд\' є обслуговування діяльності, яка без¬посередньо пов'язана з використанням і охороною вод, зміст правового режиму даних земель підпорядкований правовому режиму вод.

Відповідно до Водного кодексу води (водні об'єкти) є вик¬лючною власністю народу України і надаються тільки у ко-ристування.

Порядок надання земель водного фонду в користування та припинення права користування ними встановлюється зе-мельним законодавством.

У постійне користування землі водного фонду надаються водогосподарським спеціалізованим організаціям, іншим підприємствам, установам і організаціям, в яких створено спеціалізовані служби по догляду за водними об'єктами, при-бережними захисними смугами, смугами відведення, бере¬говими смугами водних шляхів, гідротехнічними спорудами та підтриманню їх у належному стані.

У тимчасове користування за погодженням з постійними користувачами земельні ділянки прибережних захисних смуг, смуг відведення та берегових смуг водних шляхів можуть на¬даватися підприємствам, установам, організаціям, об'єднан-ням громадян, релігійним організаціям, громадянам Украї¬ни, іноземним юридичним та фізичним особам для сіноко¬сіння, рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих. Користування цими ділянками у зазначених цілях здійснюється з урахуванням вимог щодо охорони річок і во¬дойм від забруднення, засмічення та замулення, а також з додержанням правил архітектури планування приміських зон та санітарних вимог у порядку, що встановлюється Кабіне¬том Міністрів України.

80. Поняття та склад земель промисловості, транспорту, зв’язку, оборони та іншого призначення.

Згідно зі ст. 65 ЗК України землями промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення визнаються земельні ділянки, надані у встановленому порядку підприємствам, установам та організаціям для здійснення відповідної діяльності.

Землі цієї категорії поділяються на самостійні види (підка-тегорії): землі промисловості, землі транспорту, землі зв'язку, землі енергетики, землі оборони, землі іншого призначення. Критерієм такого поділу земель є характер спеціальних завдань, для здійснення яких призначені і надаються відповідні земельні ділянки підприємствам, установам та організаціям.

Землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення згідно з основним цільовим призначенням використовуються для різних конкретних цілей, перелік яких у чинному законодавстві не є вичерпним. Це становище пояснюється тим, що окремі галузі виробничої чи іншої діяльності, які потребують відповідних земельних ділянок і закріплення порядку їх використання, формуються і розвиваються. При цьому виникає необхідність появи нових видів земель несільськогосподарського призначення. Так, у чинному Земельному кодексі серед земель даної категорії самостійне місце посідають землі енергетики, які раніше не були відомі законодавству.

Склад земель та особливості використання кожного з названих видів земель регулюються окремими статтями ЗК України (статті 66—77). Зазначені землі відрізняються від інших категорій земель України своїм основним цільовим призначенням. їх використання пов'язане головним чином з обслуговуванням несільськогосподарських потреб, тобто вони виконують роль просторової операційної бази, території, на якій розміщуються різного роду об'єкти. Цільове призначення цих земель відображається у найменуванні їх видів, що цілком логічно й закономірно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]