Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zagalni_shpori.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
637.95 Кб
Скачать

1.Визначте місце категорії "конкуренція" у відносинах господарюючих суб’єктів. Які види конкуренції Ви знаєте?Під конкуренцією розуміють суперництво господарських суб'єктів ринку з метою добитися конкурентних переваг у споживачів для збільшення обсягу продажу, завоювання чи утримання частки ринку, отримання запланованого рівня прибутку.Зокрема, розрізняють такі види конкуренції:

цінова — конкуренція, що здійснюється через зниження цін;

нецінова — конкуренція, здійснювана через підвищення якості товарів, їх надійності, збільшення термінів служби, підвищення продуктивності, поліпшення умов реалізації за незмінних цін;

чиста (ідеальна, досконала) — конкуренція, на ринку з багатьма продавцями та покупцями тотожного, взаємозамінного товару, коли жоден із продавців чи покупців не здатний відчутно вплинути на ціну чи обсяги продажу;

недосконала — конкуренція, коли ринок не здатний виконувати свої функції, внаслідок чого, наприклад, окремі виробники мають змогу контролювати ціни й обсяги продажу продукції, яку вони виробляють;

монополістична — конкуренція, яка має місце на ринку з багатьма продавцями і покупцями та значною кількістю товарів, що реалізуються за різними цінами;

олігополістична— конкуренція, на ринку з небагатьма великими продавцями товарів, здатними суттєво впливати на ціни реалізації цих товарів; модель ринкової структури, за якої небагато великих фірм монополізують виробництво і реалізацію основної маси товарів.

2.Хто є суб’єктами конкурентної боротьби? Наведіть приклади такої боротьби між суб’єктами господарювання та її наслідки. Конкуренція - це співіснування і боротьба товаро­виробників та інших суб'єктів ринкового середовища за досягнення максимальних прибутків та інших цілей шляхом задоволення різноманітних потреб споживачів з повним використанням при цьому власних сильних сторін і можливостей зовнішнього середовища, усуненням слабких власних сторін і загроз ззовні.Суб'єктів конкурентної боротьби називають конкурентами.Конкурентне середовище підприємства - це суб'єкти конкурентної боротьби (конкуренти) і їх дії із забезпечення власних інтересів, в результаті чого формуються певні умови діяльності підприємства.У кожній галузі формується власне конкурентне середовище. Саме тому підприємство повинно правильно оцінити його конкурентів та їх інтереси, галузь (або галузі), в якій воно функціонує, щоб виробити найбільш ефективні конкурентні стратегії, які б забезпечували його високу конкурентоздатність та конкурентостійкість.

3.Методи оцінки конкурентоспроможності підприємства Існує шість основних методів оцінки конкурентоспроможності підприємств.

Перший метод – оцінка конкурентоспроможності з позицій порівняльних переваг – полягає у тому, що країна, яка спеціалізується на виробництві і експорті тих товарів, які в інших країнах порівняно дешевше, ніж всередині даної, тому що кожна країна спеціалізується на виробництві тих товарів, за якими її питомі витрати більш низькі, ніж у конкурентів.

Другий метод – оцінка за теорією рівноваги організації і галузі (за факторами виробництва) міститься, у тому, що в умовах рівноваги, коли у виробника не існує стимулів для переходу в інший стан, він досяг максимально можливого об’єму випуску й збуту товару при незмінному характері попиту і рівні розвитку техніки на даному ринку. У цих умовах кожний з факторів виробництва використовується з однаковою і разом з тим найбільшою продуктивністю. При цьому у організацій галузі відсутній і зверх прибуток, обумовлений дією будь-якого з факторів виробництва, і, отже, у сторонніх фірм немає стимулів для вступу у галузь.

Третій метод – структурний, за ринковими позиціями організації виходить зі знання рівня монополізації галузі, тобто концентрації виробництва і капіталу, і бар’єрів для організацій, що тільки-но вступили на галузевий ринок. До числа основних перешкод на шляху нових конкурентів звичайно належать: економічність крупно масштабного виробництва, ступінь диференціації продукції, абсолютні переваги у витратах в існуючих фірм, розмір капіталу, необхідний для організації ефективного виробництва.

Четвертий метод – функціональний полягає у визначені співвідношення: витрати-ціни, навантаження виробничих потужностей, обсягів випуску продукції, норми прибутку тощо.

П’ятий метод – оцінка конкурентоспроможності виробника за якістю продукції з використанням багатокутних профілів базується на виявлені критеріїв задоволення потреб споживачів стосовно конкурентного продукту, встановлення ієрархії потреб, їх порівняльної вагомості у межах того спектра, який може оцінити споживач. Потім робимо порівняння техніко-економічних показників даного продукту з іншими конкуруючими продуктами.

Шостий метод – матрична методика оцінки конкурентоспроможності «Бостонської консалтингової групи» (БКГ) засновуваний на побудові матриць і попередньому виборі стратегії.

4.Конкурентне середовище та конкурентний статус підприємства

Конкурентне середовище підприємства - це суб'єкти конкурентної боротьби (конкуренти) і їх дії із забезпечення власних інтересів, в результаті чого формуються певні умови діяльності підприємства.У кожній галузі формується власне конкурентне середовище. Саме тому підприємство повинно правильно оцінити його конкурентів та їх інтереси, галузь (або галузі), в якій воно функціонує, щоб виробити найбільш ефективні конкурентні стратегії, які б забезпечували його високу конкурентоздатність та конкурентостійкість. Невід'ємною складовою ринкової економіки є створення й розвиток конкурентного середовища - сукупності зовнішніх стосовно конкретного підприємства факторів, які впливають на конкурентну взаємодію підприємств відповідної галузі. У той же час конкурентне середовище є динамічним за темпами, глибиною, масштабністю змін на окремих конкретних ринках, елементом економічного життя.Конкурентний статус підприємства – це конкурентний стан підприємства, який характеризується і визначається, конкурентним потенціалом, ключовими компетенціями, правами і зобов’язаннями, повноваженнями, що витікають з його бізнес-позиції на конкурентному ринку. Обґрунтованим є підхід до оцінки конкурентного статусу, розроблений І. Ансоффом [7], за такими показниками:

— відносний рівень стратегічних капіталовкладень;

— відносний рівень "оптимальності" стратегії організації;

— рівень мобілізаційних можливостей, тобто рівень відповідності потенціалу організації "оптимальній" стратегії.

5. Охарактеризуйте поняття "конкурентоспроможність". Як співвідносяться "конкурентоспроможність підприємства" і "конкурентоспроможність продукції", що ним виробляється?

Конкурентоспроможність - здатність певного об'єкта або суб'єкта перевершити конкурентів у заданих умовах

Між показниками конкурентоспроможності підприємства і конкурентоспроможності продукції існують:Взаємозв 'язок і взаємозалежність. Це означає, що кон­курентоспроможність продукції суттєво впливає на конку­рентоспроможність підприємства, а остання у свою чергу в значній мірі визначає конкурентоспроможність продукції.

Відмінності цих категорій. Ними, зокрема, є: а) конку­рентоспроможність продукції визначається для кожного її виду, а конкурентоспроможність підприємства охоплює всю номенклатуру; б) конкурентоспроможність продукції визна­чається в межах порівняно короткого періоду часу, а конку­рентоспроможність підприємства - тривалого; в) рівень кон­курентоспроможності підприємства цікавить насамперед його власника з метою визначення доцільності виробництва в да­них умовах, а споживача не цікавить. Зате споживача ще й якцікавить продукція підприємства, її ціна-якість.

6.Сутність та взаємозв’язок конкурентних переваг та конкурентоспроможності підприємства.

Конкурентні переваги – це наявність у підприємства певних ресурсів, властивостей, які роблять його більш конкурентоспроможним в порівнянні з іншими підприємствами, що функціонують/ можуть функціонувати в тій самій сфері.

Конкурентна перевага – наявність у системі якої-небудь ексклюзивної цінності, що дає їй переваги перед конкурентами. Конкурентні переваги підприємства, за джерелами їх виникнення, можна поділити на внутрішні та зовнішні.

Конкурентоспроможність – це зумовлене економічними, соціальними та політичними чинниками становище країни або окремого товаровиробника на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Конкурентоспроможність підприємства - це відносна характеристика, яка відображає відмінності у розвитку даної фірми від розвитку конкурентних фірм за ступенем задоволення своїми товарами потреб людей і по ефективності виробничої діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]