Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zagalni_shpori.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
637.95 Кб
Скачать

73. Визначте форму взаємозв'язку між показниками оборотності активів та рівнем їх рентабельності

Взаємозв'язок між оборотністю активів і рентабельністю підприємства в цілому простежується й у формулах розрахунку цих показників. Так, якщо в чисельнику формули значиться виручка від реалізації (нетто-доходи) - це формула розрахунку оборотності; якщо в чисельнику прибуток - це формула розрахунку рентабельності. Знаменники ж цих формул однакові - і там і там значиться середня величина залишку певних активів. Рентабельність активів, розрахована на базі прибутку є показник, який можна порівняти з показником рентабельності продажів і оборотності: Рентабельність активів = Рентабельність продажів Х Оборотність активів. Дана формула показує, що при зниженні рентабельності слід прагнути до прискорення оборотності; і, навпаки, при зниженні ділової активності слід прагнути до зниження витрат. Проте все це більше відноситься до внутрішніх чинників, який впливає на тривалість перебування коштів в обігу. Крім названих внутрішніх чинників, на оборотність впливають три зовнішніх чинники: галузева належність підприємства, масштаб його діяльності та міцність зв'язків з контрагентами (постачальниками та покупцями). Основні критерії оцінки ділової активності Оборотність оцінюється шляхом зіставлення показників середніх залишків оборотних активів і їх оборотів за період. Середню вартість активів (або середню суму зобов'язань) за звітний період (рік) бажано розраховувати як середню хронологічну за даними за кожен місяць, при відсутності такої можливості беруться поквартальні дані, і лише в крайньому випадку застосовують спрощений прийом: беруть до розрахунку середню між балансовими залишками на початок і кінець звітного періоду (року): Сва = (Він + Ок) / 2 де:Сва - середня величина активів Він, Ок - залишок активів на початок і кінець періоду. Оборотність активів. Показує, скільки разів за аналізований період ті чи інші оборотні активи повертаються в початкову стадію скоєного ними кругообігу. Коа = НД / Сва де:Коа - коефіцієнт оборотності активів НД - нетто-доходи від продажів Сва - середня величина активів. У даній формулі навмисно не конкретизуються активи, тому що в знаменник можна підставити середній залишок по будь-якої статті активів, що беруть участь у господарському обороті: товари, запаси, готова продукція та продукція, що знаходиться у стадії НЗВ. Зростання цього коефіцієнта означає прискорення оборотності активів (або просто інфляційне зростання). Зниження показника оборотності найчастіше свідчить про відносне збільшення аналізованої групи активів або про зниження попиту на продукцію. З метою визначення норми запасів використовують іншу формулу розрахунку оборотності: Коа = СМСТ / Сва де:Коа - коефіцієнт оборотності активів СМСТ - матеріальна складова собівартості реалізованої продукціїСва - середня величина активів.

74. Визначте форми взаємозв'язку між показниками фінансової стійкості та платоспроможності підприємства.Фінансовий стан підприємства визначається сукупністю показників, що відображають наявність, розміщення і використання ресурсів підприємства, його реальні й потенційні фінансові можливості. Він безпосередньо впливає на ефективність підприємницької діяльності господарюючих суб’єктів. У свою чергу фінансовий стан суб’єктів господарювання прямо залежить від результатів їх підприємницької діяльності. Якщо господарська діяльність забезпечує прибуток, то утворюються додаткові джерела коштів, які в кінцевому результаті сприяють зміцненню фінансового становища підприємства. Брак або неправильне формування і використання актів може виявитись головною причиною несвоєчасності оплати заборгованості постачальників за одержані сировину й матеріали, неповного та неритмічного забезпечення підприємницької діяльності необхідними ресурсами, а отже, й погіршення результатів виконання підприємством своїх зобов’язань перед власниками, державою та найманими працівниками. Забезпеченість підприємства активами в межах розрахункової потреби та їх раціональне використання створюють широкі можливості для подальшого поліпшення кількісних і якісних показників господарювання.

Платоспроможність підприємства є ознакою фінансової стійкості, суттю якого є забезпеченість обігових активів довготерміновими джерелами формування. Більша чи менша поточна платоспроможність (або неплатоспроможність) зумовлена більшим чи меншим рівнем забезпеченості (або незабезпеченості) обігових активів довготерміновими джерелами.

Для оцінювання платоспроможності підприємства використовують три відносних показники, що відрізняються набором ліквідних активів, які розглядають як покриття поточних пасивів.

Негайну платоспроможність підприємства характеризує коефіцієнт абсолютної ліквідності, що показує, яку частину поточної заборгованості може покрити організація за рахунок наявних грошових коштів. Поточні зобов’язання складаються: короткотермінових кредитів банків, кредиторської заборгованості, інших поточних зобов’язань.

75. Визначте форми взаємозв'язку між показниками рентабельності та платоспроможності підприємства Рентабельність – один із головних вартісних показників ефективності виробництва, який характеризує рівень віддачі активів і ступінь використання капіталу у процесі виробництва.Коефіцієнти рентабельності – система показників, які характеризують здатність підприємства створювати необхідний прибуток у процесі своєї господарської діяльності. Коефіцієнти (показники) рентабельності визначають загальну ефективність використовуваних активів і вкладеного капіталу. Вони можуть бути розраховані як коефіцієнти і тоді представлені у вигляді десятинного дробу або у вигляді показників рентабельності і тоді представлені у вигляді процентів.

Платоспроможність підприємства є ознакою фінансової стійкості, суттю якого є забезпеченість обігових активів довготерміновими джерелами формування. Більша чи менша поточна платоспроможність (або неплатоспроможність) зумовлена більшим чи меншим рівнем забезпеченості (або незабезпеченості) обігових активів довготерміновими джерелами.

Щодо взаємозв’язку рентабельності і платоспроможності,то частково тут вже було сказано про те,що величина власного капіталу підприємства визначає рівень платоспроможності. Збільшення власного капіталу дозволяє збільшувати залучені ресурси і вимагає росту прибутку для підтримки попереднього рівня рентабельності. Це означає, що у цієї продукції має зрости частка прибутку,вона може і не змінюватись, адже ріст кредиспроможності дозволить залучати кредити на більш вигідних умовах. У результаті частка прибутку у ціні залишиться незмінною,проте валовий прибуток підприємства зросте за рахунок росту товарообігу.

76. Сутність та показники ліквідності та платоспроможності підприємстваНайважливішим показником фінансового стану підприємства є ліквідність, сутність якої полягає в можливості підприємства в будь-який момент розрахуватися за своїми зобов'язаннями (пасивам) за допомогою (за рахунок) майна (активів), яке є на балансі, тобто в тому, як швидко підприємство може продати свої активи, отримати грошові кошти і погасити заборгованість перед постачальниками, і банком щодо повернення кредитів, перед бюджетом та позабюджетними централізованими фондами із сплати податків та платежів, перед працівниками з виплати заробітної плати тощо.

Ліквідність суб'єкта господарювання визначається відношенням вар-тості ліквідного майна, тобто активів, які можуть бути використані для оплати заборгованостей, до короткострокової заборгованості. По суті, ліквідність суб'єкта господарювання є ліквідністю його балансу. Ліквідність же балансу підприємства характеризує зв'язок можливості продажу його активів з одночасною оплатою пасивів.

Ліквідність балансу визначається рівнем покриття зобов'язань підприємства його активами, строк перетворення яких на грошові кошти відповідає строку погашення зобов'язань.

Залежно від того, якими платіжними коштами підприємство може погасити свої зобов'язання, розраховують кілька показників ліквідності (платоспроможності).

Найважливішим показником платоспроможності (ліквідності) є коефіцієнт покриття, що характеризує рівень покриття активами підприємством своїх зобов'язань. 

Платоспроможність характеризується достатньою кількістю оборотних активів підприємства для погашення своїх зобов'язань протягом року.

Підприємство вважається платоспроможним, якщо його загальні активи перевищують поточні. Нездатність підприємства задовольнити вимоги кредиторів з оплати товарів, сплати платежів у бюджет, позабюджетні фонди тощо у зв'язку з перевищенням зобов'язань над вартістю майна та інших активів характеризує його неплатоспроможність, або неспроможність.

Підприємство визнається неплатоспроможним у разі виявлення незадовільної структури балансу.

Незадовільна структура балансу — це такий стан майна і зобов'язань боржника, коли за його майно не може бути забезпечене виконання зобов'язань перед кредиторами через недостатній рівень ліквідності майна.

Основними показниками, на основі яких можна визначити платоспроможність підприємства, є коефіцієнт автономії (фінансової незалежності); коефіцієнт фінансової стабільності; коефіцієнт фінансового лівериджу; коефіцієнт забезпеченості власними коштами; коефіцієнт покриття (платоспроможності).

Коефіцієнт автономії показник, який характеризує частку власних активів у загальній сумі всіх активів підприємства, використаних ним для здійснення статутної діяльності. 

Коефіцієнт фінансової стабільності — показник, який характеризується відношенням власних і позикових коштів підприємства, тобто він показує, скільки позикових коштів залучило підприємство в розрахунку на 1 грн, вкладених в активи власних коштів.

 Коефіцієнт фінансового лівериджу характеризується відношенням довгострокових зобов'язань і джерел власних коштів підприємства, тобто показує, скільки довгострокових зобов'язань припадає на одиницю джерел власних коштів.

Коефіцієнт забезпеченості власними коштами — показник, який характеризує рівень забезпеченості підприємства власними джерелами формування оборотних активів, тобто показує, скільки власних джерел формування оборотних активів підприємства припадає на одиницю цих активів.

Коефіцієнт покриття (платоспроможності) — показник, який характеризує рівень достатності (поточних активів) обігових коштів підприємствам для погашення своїх поточних зобов'язань протягом року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]