Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zagalni_shpori.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
637.95 Кб
Скачать

23. Як Ви розумієте поняття калькулювання продукції підприємства? Які основні задачі вирішуються у процесі калькулювання продукції?

Калькулювання являє собою комплексну систему науково – обґрунтованих розрахунків виробничих витрат, пов’язаних з виготовленням продукції усієї чи окремих її видів , виконанням робіт або наданням послуг.Калькулювання потрібно для обґрунтування цін на продукцію, обчислення її рентабельності, аналізу витрат на виробництво однакових виробів на різних підприємствах, визначення економічної ефективності організаційно – технічних заходів. Своєчасне калькулювання лежить в основі оцінки виконання , прийнятого підприємством або його підрозділом, плану. Воно необхідне для аналізу причин відхилень від планових завдань за собівартістю. У процесі калькулювання продукції вирішуються такі основні задачі : - Визначення обґрунтованої величини витрат на одиницю продукції; - Контроль рентабельності виробництва та реалізації окремих видів продукції; - Визначення оптимальних технологічних, конструкторських, організаційних умов виготовлення продукції, - Забезпечення інформаційної бази проведення цінової, асортиментної політики підприємства

24. Наведіть основні методи розподілу непрямих витрат, які використовуються у процесі калькулювання продукції.

Activity-based costing (облік витрат за функціями або функціональний облік) - метод поопераційного калькулювання, що розглядає операції в якості основних об'єктів обліку і калькулювання з метою обчислення собівартості продукції. Ідея полягає в поетапному розподілі на собівартість продукціїнепрямих витрат. АВС метод передбачає, що будь-які витрати викликані певною діяльністю і кожному типу продукції відповідає свій набір видів діяльності. Спочатку він був розроблений для аналізу виробничих накладних витрат. У подальшому його стали застосовувати і при аналізі невиробничих непрямих витрат.

25. Окресліть основні фактори, що впливають на собівартість продукції. Наведіть приклади.

Фактори, що впливають на собівартість можна об'єднати в такі групи: фактори, що відображають підвищення технічного рівня виробництва; фактори, що відображають удосконалення організації виробництва і праці; фактори, що відображають зміну структури і обсягу виробництва; фактори покращення використання природних ресурсів; галузеві та інші фактори. Основними факторами, що впливають на собівартість продукції є: - вартість сировини й матеріалів ( ціна) ; - вартість трудових ресурсів ( заробітна плата) ; - вартість та відстань перевезення - вартість основних фондів з урахуванням амортизації; - міцнісні характеристики; - обсяг поставок ( продуктивність праці) ; - вартість палива й енергії ( матеріалоємність); - вартість витрат на реалізацію; - якісні характеристики матеріалу (споживча вартість). Наприклад : Важливим фактором зниження собівартості є структура матеріальних витрат, оскільки в ній закладено розподіл різних видів матеріальних ресурсів, і оптимізація структури матеріальних витрат сприяє раціональному їх розподілу, що є особливо актуальним для гірничо-збагачувальних підприємств, які характеризується високим рівнем матеріаломісткості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]