Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zagalni_shpori.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
637.95 Кб
Скачать

48. Розкрийте роль капіталу в діяльності підприємства.

Капітал підприємства формується в процесі як створення підприємства так і його функціонування, тобто (в процесі здійснення фінансово-господарській діяльності). Для різних форм підприємств існують і різні визначення складових капіталу, наприклад: -Статутного, який слід розглядати як початковий капітал. -На підприємствах різних організаційних форм це кошти, які надані їх власникам для забезпечення статутної діяльності. -Для акціонерних товариств статутний капітал – це номінальна вартість емітованих акцій. -Для товариств з обмеженою відповідальністю – це сума часток всіх власників. -Для державних підприємств – це вартість всього майна, яке закріплено за економічними суб’єктами на правах повного господарського розрахунку. -Для кооперативів – це вартість майна, яке надано учасникам для здійснення господарської діяльності. Капітал – це специфічна категорія, яка несе різне навантаження залежно від: - етапів життєвого циклу підприємства (статутний і додатковий капітал); - джерела формування (власний і залучений); - характеру обороту та ліквідності (основний і оборотний); - методів визначення (гранична вартість капіталу).

49. Визначте переваги та недоліки власного та позикового капіталу підприємства.

До переваг власного капіталу можна віднести такі твердження: ● власний капітал є фінансовою основою підприємства; ● залучення власного капіталу є більш простим порівняно з залученням позикового капіталу, бо пов'язане з тим, що із збільшенням капіталу власники та менеджери підприємства без необхідності отримання згоди з іншими господарюючими суб'єктами вирішують самостійно; ● власний капітал забезпечує більш високу можливість генерування прибутку в усіх сферах діяльності;

Також варто не забувати про переваги позикового капіталу: ● достатньо широкі можливості залучення, особливо при високому кредитному рейтингу підприємства; ● забезпечує ріст фінансового потенціалу підприємства при необхідності істотного розширення його активів та зростанню темпів росту обсягів його господарської діяльності; ● можливість генерувати приріст фінансової рентабельності (коефіцієнт рентабельності власного капіталу).

Недоліки власного: Обмеженість обсягу залучення. Висока вартість. Не використовуеться можливість. Збільшення коефіцієнту рентабельності власного капіталу. Недоліки позикового. Складність залучення. Зниження фінансової стійкості підприємства. Можливість виникнення неплатоспроможності

50. Розкрийте принципи формування капіталу підприємства.Основною метою формування капіталу підприємства є задоволення потреб у придбанні необхідних активів та оптимізація його структури з позицій забезпечення умов ефективного його використання. З урахуванням цієї мети процес формування капіталу підприємства базується на основі таких принципів: 1. Урахування перспектив розвитку господарської діяльності підприємства, процес формування обсягу і структури капіталу підпорядкований завданням забезпечення його господарської діяльності не тільки на початковій стадії функціонування підприємства, але і на перспективу.. 2. Забезпечення відповідності обсягу залученого капіталу до обсягу формуючих активів підприємства. Загальна потреба в капіталі підприємства базується на його потребі в оборотних і необоротних активах. 3. Забезпечення оптимальності структури капіталу з позицій ефективного його функціонування. Умови формування високих кінцевих результатів діяльності підприємства значною мірою залежать від структури капіталу, що використовується. 4. Забезпечення мінімізації витрат для формування капіталу із різноманітних джерел. Така мінімізація здійснюється у процесі управління вартістю капіталу. 5. Забезпечення високоефективного використання капіталу в процесі господарської діяльності. Реалізація цього принципу забезпечується шляхом максимізації показника рентабельності власного капіталу при припустимому рівні фінансового ризику.

51.Наведіть визначення фінансових ресурсів підприємства.Під фінансовими ресурсами слід розуміти грошові кошти, що є у розпорядженні підприємства. Вони формуються ще до початку діяльності підприємства в процесі утворення статутного фонду. Далі ці кошти інвестуються для забезпечення виробничо-господарської діяльності, розширення і розвитку виробництва

фінансові ресурси підприємств - є грошові доходи і нагромадження, які формуються у юридичних осіб в процесі їх господарської діяльності за рахунок власних, позикових і залучених джерел фінансування і використовуються для формування активів підприємства, грошових резервів, виконання фінансових зобов'язань, стимулювання працівників, а також для здійснення інших заходів з метою забезпечення ефективності розвитку підприємства.

Спроможність підприємства досягти успіху на ринку залежить від ефективності управління його фінансовими ресурсами. Добре організоване управління є необхідною складовою для їх успішної роботи в умовах жорсткої конкуренції. Склад ресурсів, їх обсяг залежать від виду та розміру підприємства, роду його діяльності, обсягів виробництва. При цьому їх обсяг тісно пов'язаний з обсягом виробництва, ефективною роботою підприємства. Чим більший обсяг виробництва і вища ефективність роботи підприємства, тим більший обсяг власних фінансових ресурсів і навпаки.

наявність у достатньому розмірі фінансових ресурсів, їхнє ефективне використання визначають добрий фінансовий стан підприємства: платоспроможність, фінансову стійкість, ліквідність. У цьому зв'язку найважливішим завданням підприємств є пошук резервів збільшення власних фінансових ресурсів і найефективніше їх використання з метою підвищення ефективності роботи підприємства загалом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]