Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zagalni_shpori.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
637.95 Кб
Скачать

44. Фінансові ресурси підприємства: поняття та місце в процесі формування капіталу.

Фінансово-господарська діяльність суб'єктів господарювання безпосередньо пов'язана з формуванням та використанням фінансових ресурсів, які служать носієм фінансових відносин і значною мірою відображають фінансовий результат процесу відтворення. Початковим етапом створення фінансових ресурсів є формування статутного капіталу. В подальшому здійснюється інвестування статутного капіталу у грошовій формі для забезпечення виробничого процесу. В результаті діяльності формуються доходи у складі виручки від реалізації продукції. Виручка надходить на рахунки підприємств у банківських установах. Крім того, кошти можуть надходити від фінансово-інвестиційної діяльності, від вкладення коштів на депозитні рахунки, здавання майна в оренду тощо. Фінансові ресурси використовуються на розширене відтворення і задоволення соціальних та інших потреб. При створенні фінансових ресурсів найчастіше використовують такі типи стратегій :1. Використання власних коштів для розширення своєї ринкової бази.2. Об’єднання фінансових ресурсів фірм для реалізації певних проектів на ринках.3. Залучення всіх можливих джерел фінансування для формування та реалізації інноваційних программ підприємств.4. Залучення донорських коштів великих фірм.5. Перехресне фінансування.

45. Економічний зміст та характеристика капіталу підприємства.Капітал – це економічна категорія, яка відома давно, але отримала новий зміст в умовах ринкових відносин. Як головна економічна база створення і розвитку підприємства, капітал у процесі свого функціонування забезпечує інтереси держави, власників і персоналу. Капітал підприємства характеризує загальну вартість засобів у грошовій, матеріальній і нематеріальній формах, які інвестуються у формування його активів. Розглядаючи економічну сутність капіталу підприємства, слід зазначити такі його характеристики: 1. Капітал підприємства є основним фактором виробництва . 2. Капітал характеризує фінансові ресурси підприємства, які забезпечують дохід. 3. Капітал є головним джерелом формування добробуту його власників. 4. Капітал підприємства є головним виміром його ринкової вартості. 5. Динаміка капіталу підприємства є важливим барометром рівня ефективності його господарської діяльності.

Власний капітал — це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань. Це співвідношення активів, капіталу та зобов'язань називають балансовим рівнянням: Активи = Капітал + Зобов'язання. До капіталу належать: 1. Статутний капітал.2. Додатковий капітал. 3. Резервний капітал. 4. Цільове фінансування та цільові надходження. 5. Прибуток та ін. Створення підприємств (крім неприбуткових) починається з формування їх статутного капіталу. Мінімальний розмір статутного капіталу для різних видів підприємств визначається законодавчо. Додатковий капітал складається з емісійного доходу, вартості безоплатно отриманих активів, сум дооцінки активів тощо. Прибуток — це сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати. Максимізація прибутку — одне з основних завдань підприємства. Цільове фінансування — це надходження з бюджету, від підприємств чи від фізичних осіб на визначені цілі (на капітальні вкладення, наукові розробки, покриття збитків підприємств тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]