Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Іванов. Основні теорії мк і журналістики

.pdf
Скачиваний:
269
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Інші теорії та моделі журналістики

231

Дослідження Деніеля С. Галліна і Паоло Манчіні цінне тим, що автори спиралися не лише на політичні оцінки, а й на комерційні показники. Тобтовонирозглядалимас-медіаякціліснийгромадсько- комерційний продукт. Звичайно, запропонована система моделей дещо умовна, оскільки важко підігнати національні моделі країн, які знаходяться в одній географічній зоні до спільного знаменника

Про це свідчать численні винятки (Франція в корпоративістській моделі, Великобританія, Ірландія, Канада — в ліберальній). Цінність дослідження ще й у тому, що автори фіксують гуртування моделей різних країн довкола ліберальних зразків, тобто на значному фактичному матеріалі будують прогноз розвитку європейськопівнічноамериканських медіа на найближчий час.

232

Основні теорії масової комунікації і журналістики

Заключне слово

Інформація та комунікація стали одними з найпопулярніших понять на початок ХХІ ст. Вчені та практики, представники нових і традиційних професій (які раніше тільки опосередковано залежали від отримання нової інформації), звичайні користувачі виявилися втягнутими в глобальну комунікаційну взаємодію. Темпи зростання інформаційного потоку продовжують вражати уяву не тільки рядових користувачів інформаційних мереж, але і фахівців. Глобальні зміни в економіці виявили тенденцію до перерозподілу суспільного багатства з сфери індустріальної до сфери інформаційної і дали підставу говорити про прихід інформаційного суспільства.

Темпи суспільного розвитку, його інформаційна складова роблять особливо актуальними дослідження в галузі інформації, комунікації (насамперед масової) і вивчення прогнозів відносно як нинішнього стану суспільства, так і перспектив його розвитку.

Післямова

233

Післямова

Сьогодні медіа – це всепроникне явище, з яким люди проводять більшу частину життя. Так, технічний прогрес у другій половині 20-го сторіччя привів до появи абсолютно інноваційних видів цифрових, мережевих, інформаційних та комунікаційних технологій. Термін «нові (новітні) медіа» окреслив появу таких нових засобів комунікації, як веб-сайти, чати, 3D, мультимедіа. Стрімкий розвиток різноманітних форм спілкування, уможливлений завдяки технологіям нових медіа, відбувся лише за останні два роки. Саме ці сервіси (вікі, мережі, блоги), завдяки яким користувачі взаємодіють із контентом: співпрацюють, спілкуються, беруть участь у будь-якій соціальнійактивності, – іотрималиназву«соціальнімедіа». Фактично відбулась «принципова зміна комунікаційної моделі – а саме те, що принцип «старих медіа» – «один багатьом» перетворюється на «багато багатьом», англійськими термінами: «one to many» на «many to many» [1]. Отже, якщо раніше вважалось, що «послання мас-медіа стимулюють початок комунікації щодо цих послань» [2], то зараз часто-густо меседжі, котрі виникли в соціальних медіа, стимулюють класичні медіа до послань і утворюють їх контент.

Теорія масової комунікації, яка має за предмет вивчення всі багатоманітні взаємовідносини медіа з суспільством, економікою та політикою, сьогодні ніби взяла тайм-аут для здобуття «нового знання шляхом критичного аналізу, зіставлення, оцінки» [3]. Ці знання досягаються не лише всередині теорії масової комунікації, як метатеорії, а здобуваються в інших сферах, – як-то мистецтвознавство, педагогіка, історія тощо. Відомий американський дослідник нових медіа Л. Манович вважає, що сьогодні вже недостатньо класичного термінологічного інструментарію мистецтвознавства. Настав час досліджувати, застосовуючи всі інструментарії, сервіси, які стали доступні завдяки новим медіа [4]. Звідси наукові розвідки у вигляді цифрограм, графіки, анімація. І сучасні науковці – дослідники масо-

234

Основні теорії масової комунікації і журналістики

вої комунікації ще мають створити масив знання, який претендуватиме на відправну точку епохи нових медіа...

«Основні теорії масової комунікації і журналістики» – це робота-підсумок, в очікуванні нових рефлексій наукового знання, розробки нового інструментарію. Тут автор поставив за мету систематизувати та репрезентувати різноманітні теоретичні концепти функціонування медіа, ознайомити з різними методологічними підходами до масовокомунікаційних процесів. Запропонований підхід охоплюєнелишечаси, коли«відповіднодозростаннязначенняпредмета дослідження (медіа – прим. автора), теорія масової комунікації у новітній історії розвивалась надзвичайно інтенсивно, як жодна інша галузь соціальних наук» [5], а й віддалену наукову перспективу формування загальних принципів, на яких засновуються сучасні моделі та теорії журналістики.

Посібник насамперед розрахований на студентів, які поглиблено вивчають масову комунікації і потребують актуальної фахової інформації. До речі, окремих книг, видань-посібників у цій галузі в Україні українською все ще надзвичайно мало. У нашому розпорядженні – «Масова комунікація» (А. З. Москаленко, Л. В. Губерський, В. Ф. Іванов, В. А. Вергун), «Теорія масової комунікації» В. В. Різуна(авториобохкнигзнауковоїшколиКНУіменіТ. Шевченка), «Теорія комунікації» Г. Г. Почепцова; посібник «Масова комунікація» (2008) професора Києво-Могилянської академії С. М. Квіта, в якій приділена увага також медіареформам та журналістській освіті, «Теорія масової інформації та комунікації» З. В. Партико (2008, ЛНУ імені І. Франка). І зовсім мало означених посібників, коли ми сукупний наклад цих видань розподілимо лише на 72 ВНЗ, де готуютьмайбутніхпрацівниківмедіа. Також, колимиглянемонанаукову географію цих праць, стає одразу помітно, що роки незалежності не додали до числа відомих центрів медіадосліджень – Львівського та Київського університету бодай ще кілька нових наукових шкіл.

Ще однією цінністю посібника є введення й означення в науковому полі теорії масової комунікації внеску українських вчених. Автор зазначає, що Україна довго перебувала осторонь світових тенденцій, де значний внесок у дослідження масової комунікації зробили соціологи: «слід відзначити, що в українській соціологічній науці мало уваги приділялося питанням розробки теорії масової комуніка-

Післямова

235

ції. Проривомдоцивілізованогосвітутутможнавважатидокторську дисертацію Н. В. Костенко “Цінності і символи в масовій комуніка-

ції” [6].

Один із найбільш шанованих та цитованих автором українських дослідників – Г. Г. Почепцов, і як методолог, і як вчений, котрий працював, розвиваючи соціальні теорії, що знаходять опертя в структуралізмі та постструктуралізмі.

Відзначає В. Іванов праці В. М. Владимирова, як науковця, що висловив власну наукову позицію щодо розробки поняття стереотипу: «блоки (В. М. Владимиров висловлюється за те, щоб замінити термін «стереотип» на «блок») легко монтувати, перемонтовувати, тобто легко змінювати. В цьому він дискутує з більшістю спеціалістів, які вважають стереотип консервативною структурою, зміни в якій відбуваються достатньо складно, тобто будь-яке протиріччя викликає у людини когнітивний дисонанс» [7].

Щодо українського вченого З. В. Партико, то автор детально зупиняється на його власній концепції теорії інформації. «З. В. Партико визначав образ як сигнал, записаний у сенсорну пам’ять скануючих пристроїв кібернетичної системи, а інформацію як розпізнані образи, які система зберігає в пам’яті... Кількість кодованої, відображеної інформації зі значенням залежить від довжини розгорнутої програми-розпізнавача, яку повинен виконати сканер для того, щоб розпізнати кодований, еталонний і відображений образи, а також вірогідність правильного розпізнавання» [8].

В. Іванов звертається до праць вченого зі Львова Б. В. Потятиника, який розглянув взаємовідносини «людина-текст» зі сторони тексту «В цьому випадку людина виступає а) об’єктом впливу тексту; б) джерелом продукування нового тексту (причому можна розглядати стимулюючі впливи попередніх текстів); в) умовою існування тексту як такого» [9].

Уважний автор і до сучасних теорій, які презентують українські вчені. Він детально зупиняється на аналізі медіа з точки зору екології, який запропонував той самий Б. В. Потятиник.

Репрезентуючи складні взаємозв’язки та явища в сучасній теорії масової комунікації, автор здійснює це через призми різних світоглядів західного світу, де теоретичні форми відношення до дійсності виступають як моделі, в рамках яких відбувається пізнання та

236

Основні теорії масової комунікації і журналістики

пошук оптимального суспільного устрою. Проте йому самому, попри наукову об’єктивізацію тексту, не вдається замаскувати власного бачення і вибору шляху розвитку інформаційного суспільства. І це

– усвідомлене апелювання до ліберальних цінностей.

Залишилосьлишедодати, щокнигавийшлаврамкахсерії«Бібліотека масової комунікації Академії Української Преси». АУП уже впродовж семи років видає посібники, енциклопедії, монографії, які репрезентують сучасну західну та українську наукову думку в сфері масової комунікації та інформації. Ми сподіваємось, що її вихід порадує і викладачів факультетів журналістики України, і студентів, позаяк навчальної літератури українською мовою бракує.

1.http://hoshvapr.com.ua/blog/269-new_media_vs_social_media.

2.Публіцистика. Масова комунікація:Медіа-енциклопедія / За загал. ред. В.Ф.Іванова. — К.: АУП, ЦВП, 2007. — С. 400.

3.Основні теорії масової комунікації та журналістики – К: АУП,

ЦВП, 2010 – С. 16.

4.Запис відкритої лекції від 13.12.2010, м.Київ. Запис О. Волошенюк.

5.Публіцистика. Масова комунікація:Медіа-енциклопедія / За загал. ред. В.Ф.Іванова. — К.: АУП, ЦВП, 2007. — С 47.

6.Основні теорії масової комунікації та журналістики – К: АУП,

ЦВП, 2010 – С. 27.

7.Основні теорії масової комунікації та журналістики – К: АУП,

ЦВП, 2010 – С. 34.

8.Основні теорії масової комунікації та журналістики – К: АУП,

ЦВП, 2010 – С. 94.

9 . Основні теорії масової комунікації та журналістики – К: АУП,

ЦВП, 2010 – С. 136.

Оксана Волошенюк,

виконавчий директор Академії Української Преси

Література

237

Література

1.Алексеев А.Н. Опыт построения социологической модели массовой коммуникации // Семиотика средств массовой коммуникации: Науч. семинар: В 2-х ч. — М.: Изд-во Моск. ун-та. — Ч. 1.

1973. — С. 58-71.

2.Андреев И.Д. Теория как форма организации научного знания. —

М., 1979.

3.Андреева Г.М. Проблемы методологии эмпирического исследования в современной буржуазной социологии: Автореферат дисс.

... филос. наук. — М., 1965.

4.Андреева Г.М. Современная буржуазная эмпирическая социология: Критический очерк. — М.: Мысль, 1965.

5.Апель К.О. Трансформация философии. — М., 2001.

6.Аристотель. Политика. — Минск, 1998.

7.АронсонЭ., ПратканисЭ.Р. Эпохапропаганды: Механизмыубеждения повседневное использование и злоупотребление. — СПб: прайм-ЕВРОЗНАК, 2002. — 384 с.

8.Ахмадулин Е.В. Краткий курс теории журналистики: Учебное пособие. — М.: ИКЦ «МарТ»; Ростов н/Д: ИЦ «МарТ», 2006. — 272 с.

9.БакулевГ.П. Массоваякоммуникация: Западныетеориииконцепции: Учебное пособие для студентов вузов. — М.: Аспект Пресс, 2005. — 176 с.

10.Барт Р. Мифологии. — М.: Изд-во им. Сабашниковых, 1996.

11.Барт Р. Смерть автора // Избранные работы: семиотика, поэтика.

М., 1989. — С. 384-291.

12.Беккер Г., Босков А. Современная социологическая теория: (В ее преемственности и изменении) / Пер. с англ. В.М. Корзинкина и Ю.В. Семенова. Об. ред. Д.И. Чеснокова. — М.: Изд-воиностран.

лит-ры, 1961.

13.БеньяминВ. Произведениеискусствавэпохуеготехническойвоспроизводимости. — М.: Медиум, 1996.

238

Основні теорії масової комунікації і журналістики

14.Березин В.М. Массовая коммуникация: сущность, каналы, дей-

ствия. — М.: «РИП-холдинг», 2003. — 174 с.

15.БерлинМ. Пособиепопреподаваниюжурналистскойэтики// npi. iip.net/forjour/vbibl.htm

16.Бернал Дж. Наука в истории общества. — М., 1956.

17.Бирюков Н.С. Буржуазное телевидение и его доктрины. — М.:

Мысль, 1977. — 278 с.

18.Богомолова Н.Н. Социальная психология печати, радио и теле-

видения. — М., 1991. — 127 с.

19.Бодрійяр Ж. Симулякри і симуляція / Пер. з франц. В.Ховхуна. —

К.: Основи, 2004.

20.Бодрийяр Ж. Реквием по масс-медиа // S/Λ’98. Поэтика и политика. Альманах Российско-французского центра социологии и философии Института социологии Российской Академии наук. ¾ М.: Институт экспериментальной социологии, СПб.: Алетейя, 1999. ¾ С. 193-226.

21.Бодрийяр Жан // Философия: Энциклопедический словарь / Под ред. А.А. Ивина. — М.: Гардарики, 2004. — 1072 с. http://ariom. ru/wiki/

22.Бориснёв С.В. Социология коммуникации: Учебное пособие для вузов. — М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2003. — 270 с.

23.Бофаделлі Г., Геттеншвілер В. Методи дослідження емпіричної публіцистичної науки // Мас-медіа на перехідному етапі: система мас-медіа, політична комунікація, аспекти журналістики, методи дослідження/ Заред. Р.Блюма, М.Герольд, В.Іванова, В.Різуна. —

К., 2001. — С. 254-285.

24.Буданцев Ю.П. В контексте жизни. — М., 1979.

25.Бурдье П. О телевидении и журналистике / Пер. с франц. Т.В.Анисимовой и Ю.В.Марковой. Отв. ред. Н.А.Шматко. — М.: Фонд научных исследований «Прагматика культуры, Институт экспериментальной социологии, 2002. — 159 с.

26.Бурдье П. Общественное мнение не существует // Социология политики. — М., 1993. — 161-177.

27.Василик М.А. Наука о коммуникации или теория коммуникации? К проблеме теоретической идентификации // Актуальные проблемы теории коммуникации: Сборник научных трудов. —

СПб.: Изд-во СПбГПУ, 2004. — C. 4-11 http://www.russcomm.ru/ rca_biblio/v/vasilik.shtml

Література

239

28.Василькова В.В., Демидова И.Д. Социология коммуникаций — дисциплинарный статус и методологические очертания // Социологияи общество. Тез. Перв. Всерос. социол. конгр. «Обществои социология: новые реалии и новые идеи». — СПб.: Изд-во «Ски-

фия», 2000.

29.Винер Н. Кибернетика и общество / Перевод Е.Г. Панфилова; Общая редакция и предисловие Э.Я. Кольмана. — М.: Издательство иностранной литературы, 1958.

30.Винер Н. Кибернетика или Управление и связь в животном и ма-

шине. — М., Сов. радио, 1958. http://grachev62.narod.ru/Cybern/ contents.htm

31.Владимиров В.М. Журналістика, особа, суспільство: проблема розуміння: Монографія / Київський національний університет ім. Тараса Шевченка. — К.: Б.в., 2003. –220 с.

32.Владимиров В.М. Хаос — Розуміння — Масова комунікація: Мо-

нографія. — К.: КиМУ, 2006. — 366 с.

33.Волович В.И. Проблема надежности эмпирических данных в социологическом исследовании: Автореферат дисс. … канд. филос.

наук. — К., 1973.

34.Володина Л.В. Эстетика «коммуникативного действия» Ю. Хабермаса // Эстетика сегодня: состояние, перспективы. Материалы научной конференции. 20-21 октября 1999 г. Тезисы докладов и выступлений. — СПб.: Санкт-Петербургское философское об-

щество, 1999. — С.25-27. http://anthropology.ru/ru/texts/volodina/ aestt_08.html

35.Вопросы методики и техники социологических исследований (Методы сбора информации). — М.: ИСИ АН СССР, 1975.

36.Ворожко Т. Засоби масової інформації і зовнішня політика // Держава та регіони. — Серія: Гуманітарні науки. — 2007. — № 1. —

С. 82-84.

37.Ворожцов В.П., Москаленко А.Т. Методологические установки ученого: Природа и функции. — Новосибирск, 1986.

38.ВоронцовЮ.В. Квопросуоструктурекоммуникационногопотока // Предмет семиотики: теоретические и практические проблемы взаимодействия средств массовой коммуникации: Материалы научного симпозиума «Семиотика средств массовой коммуникации». Москва, 20-23 ноября 1974 г. / Отв. ред. А.Г.Волков. — М.:

Изд-во Моск. ун-та, 1975. — С. 22-35.

240

Основні теорії масової комунікації і журналістики

39.Гейтс Б. Дорога в будущее http://www.kgtu.runnet.ru/E-Library/ RoadInFuture/cover.htm

40.Гидденс А. Опосредование опыта // Назаров М.М. Массовая коммуникация в современном мире: Методология анализа и практика исследований. — М.: Едиториал УРСС, 2003. — С. 169-173.

41.Голофаст В.Б. Социологический метод // Социология: Словарьсправочник. Т. 4. Социологическое исследование: Методы, методика, математика и статистика. — М.: Наука, 1991.

42.Гречихин В.Г. Лекции по методике и технике социологических исследований: Учеб. пособие. — М.: Изд-во МГУ, 1988.

43.Давыдов Ю.Н. Критика социально-философских воззрений Франкфуртской школы. — М.: Наука, 1977.

44.Декарт Р. Избр. произв. — М., 1950.

45.Деррида Жак // Философия: Энциклопедический словарь / Под ред. А.А. Ивина. — М.: Гардарики, 2004. — 1072 с. http://ariom. ru/wiki/

46.Дмитриев Е.И. Социология журналистики: Конспект лекций. —

Мн.: БГУ, 2001. — 150 с.

47.Долныкова Р.Н. Методология и методика прогнозирования внешней политики несоциалистических государств: Опыт системной организации понятий. — М., 1986.

48.Донсбах В. Зміст, використання та вплив політичної комунікації // Мас-медіа на перехідному етапі: система мас-медіа, політична комунікація, аспекти журналістики, методи дослідження / За ред. Р.Блюма, М.Герольд, В.Іванова, В.Різуна. — К., 2001. — С. 144176.

49.Дубровский Е.Н. Информационно-обменные процессы — факторы социального развития (Редакция 1999 г.) // Хрестома-

тия по информатике / Юдаев А.В. (сост.) http://www.i-u.ru/biblio/ archive/noname%5Fhrestpoinf

50.Дэннис Э., Мэррилл Д. Беседы о масс-медиа. — М.: Вагриус, 1997. — 383 с.

51.Дятлов С.А. Принципы информационного общества // Информа-

ционное общество. — 2000. — Вып. 2. — С. 77 — 85 http://di.iis. ru:82/arc/infosoc/emag.nsf/BPA/34a0170934d95e29c32569e5004d6 643

52.Еркин А.Г. Методика как средство научного познания: Автореферат дисс. … канд. филос. наук. — Л., 1985.