Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

biologia_otvety

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

Завдання 28

Зорова сенсорна система складається з ока, яке забезпечує безпосередньо сприйняття світлового подразника та його перетворення на нервовий імпульс; зорового нерва, який забезпечує проведення імпульсу від зорових рецепторів ока, та відповідної ділянки центральної нервової системи, яка обробляє інформацію, що надходить по зоровому нерву. Очне яблуко розташоване в заглибині черепа і вкрите трьома оболонками. Зовнішня — білкова, спереду переходить в прозору рогівку. Глибше розташована судинна оболонка, пронизана густою сіткою кровоносних судин, спереду вона переходить у райдужку, у центрі якої є отвір — зіниця. За зіницею розташований кришталик — прозора двоопукла лінза, яка забезпечує фокусування зображення на сітківці. Внутрішня оболонка — сітківка — вистилає дно очного яблука. Сітківка містить фоторецепторні клітини, які сприймають світло, і нейрони, які перетворюють світловий сигнал на електричні імпульси та формують зоровий нерв. Первинна обробка зорових сигналів відбувається в середньому і проміжному мозку. Потилична частка кори великих півкуль — кірковий центр зорового аналізатора. Тут здійснюється найповніша й остаточна обробка зорової інформації, порівняння її з інформацією від інших органів чуття.

Завдання 29

Нестача Йоду в організмі негативно впливає на роботу щитоподібної залози, яка виробляє йодовмісні гормони (тироксин, трийодтиронін). Порушення функцій щитоподібної залози призводить до патологій росту та диференціації тканин, порушень роботи серцевосудинної, нервової, опорно-рухової систем, вуглеводного, ліпідного та білкового обмінів. За нестачі тироксину в дитячому віці відбувається недорозвинення головного мозку, розвивається кретинізм. За його нестачі у дорослих порушується метаболізм, а щитоподібна залоза збільшується в розмірах.

Кількість гормону, що виробляється щитоподібною залозою, залежить від кількості Йоду, що надходить в організм із їжею. Профілактичним заходом проти йододефіциту є вживання продуктів харчування, що містять йод. Найбільшу кількість Йоду містять морські продукти (водорості, морська капуста (ламінарія)), риб’ячий жир. Ефективним способом профілактики йододефіциту є вживання йодуваної кухонної солі.

www80 .e-ranok.com.ua

Завдання 31

Перед іспитами учень перебуває у стані стресу.

Стрес — реакція організму на дію екстремальних факторів або загрозливу ситуацію. При стресі в організмі виробляється гормон адреналін, основна функція якого — змусити організм виживати. Стрес є частиною людського життя і необхідний в певних ситуаціях.

Стресовий стан допомагає людині впоратися із зовнішніми небезпеками, змушуючи мозок інтенсивно працювати і приводячи організм у стан готовності до дії. Проте постійні тривоги і страхи починають пригнічувати людину і впливати на її повсякденне життя, спричиняючи тривожні розлади.

Причини стресу можуть бути зовнішні та внутрішні.

Зовнішні причини стресу і тривоги: переїзд на нове місце проживання, зміна роботи, смерть близької людини, розлучення, неприємності, що пов’язані з фінансовими проблемами, виконанням зобов’язань до певного терміну, суперечками, сімейними відносинами, недосипання.

Внутрішні причини стресу і тривоги: проблеми, що пов’язані

зжиттєвими цінностями та переконаннями, самооцінкою. Симптоми стресу можуть зростати поступово або з’являтися рап-

тово, протягом декількох хвилин. Напади паніки зазвичай тривають недовго, протікають у вигляді емоційних вибухів, що супроводжуються почуттям жаху і такими реакціями організму, як посилене серцебиття і потіння. Дві головні ознаки стресу і тривожного стану — це неконтрольована тривога і занепокоєння. До симптомів також можна віднести м’язову напругу, втому, дратівливість, нетерплячість, безсоння або розлади сну, труднощі з концентрацією уваги.

Ускладнення стресу: безсоння, головні болі, болі в спині, запор, діарея, вживання алкоголю, наркотиків, куріння, підвищення АТ, серцево-судинні захворювання, тривожні розлади, депресії.

Для подолання стресу слід навчитися справлятися зі стресовими ситуаціями, використовувати техніку релаксації (наприклад, глибоке рівне дихання). Треба дати собі достатньо часу, щоб отямитися після стресу. Слід регулярно робити зарядку, займатися фізичною культурою та спортом. Таким чином можна поліпшити своє здоров’я і самопочуття та підвищити здатність організму реагувати на стрес. Не можна вживати алкоголь і наркотичні препарати. Слід обмежити вживання кофеїну, оскільки він може підсилити прояви тривожності. Треба навчитися протистояти своїм страхам.

81www.e-ranok.com.ua

Варіант 24

Завдання 1–25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

Б

В

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

Б

 

В

Г

 

 

13

×

 

 

 

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

14

 

×

 

 

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

15

×

 

 

 

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

16

 

 

×

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

17

×

 

 

 

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

18

 

×

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

19

 

×

 

 

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

20

 

 

×

 

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

21

 

 

 

×

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

22

 

×

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

23

 

×

 

 

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

24

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

×

 

Завдання 26

 

 

 

 

Завдання 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

 

3

4

5

 

 

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

 

 

 

 

×

 

 

А

 

×

 

 

 

Б

 

 

 

×

 

 

 

Б

×

 

 

 

 

В

 

×

 

 

 

 

 

В

 

 

 

×

 

Г

 

 

 

 

 

×

 

Г

 

 

 

 

×

Завдання 27

В Г Б А

www82 .e-ranok.com.ua

Завдання 28

До складу органів, що формують голосовий апарат людини, належать ротовий отвір, органи ротової порожнини (зуби, язик) та гортань. Ротова порожнина починається ротовою щілиною, обмежо­ ваною губами. Верхньою стінкою ротової порожнини є піднебіння (м’яке та тверде), бічними — щоки, а нижньою — м’язи, на яких лежить язик. У ротовій порожнині розташовані зуби. Зуби розташовані на верхній і нижній щелепах. Важливим органом голосового апарата людини є гортань, яка складається з дев’яти рухомо сполучених хрящів, найбільшими з яких є щитоподібний, перснеподібний, надгортанний (надгортанник). Хрящові пластинки щитоподібного хряща сполучені у чоловіків майже під прямим кутом і утворюють кадик (адамове яблуко). Внутрішня поверхня гортані вистелена слизовою оболонкою, що виконує захисну функцію. У гортані розташовані голосові зв’язки, ступінь натягу яких регулюється голосовими м’язами. Голосові зв’язки відіграють основну роль в утворенні голосу.

Завдання 29

Синдром набутого імунодефіциту (СНІД) — це інфекційне ві-

русне захворювання, збудники якого пошкоджують імунну систему і роблять організм беззахисним проти будь-якого захворювання. Організм не може боротися із збудниками інфекційних хвороб, що призводить до смерті.

Збудник захворювання ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) належить до РНК-вмісних складних вірусів. Він розмножується і вражає Т-лімфоцити крові.

Шляхи передачі ВІЛ:

•• через кров (під час переливання крові, операцій);

•• статевим шляхом;

•• через плаценту матері до дитини.

Надзвичайно небезпечним є те, що захворювання на носії вірусу СНІДу виявляється не відразу. У людини, яка є носієм вірусу, захворювання може виявитися через багато років. Вона може інфікувати за цей час багато інших людей.

Ознаки СНІДу — загальна слабкість, зростаюче виснаження, збільшення лімфатичних вузлів, довготривале підвищення температури, безпричинна втрата ваги, підвищена пітливість уночі; різні прояви запальних процесів в органах.

83www.e-ranok.com.ua

Запальні процеси в органах

Легені

Часто розвиваються інфекції легень

(найбільш поширена — пневмонія)

 

 

 

Шкіра

З’являються коричневі й сині плями та вузлики,

які швидко поширюються

 

 

 

Нервова система

Розвиваються нервово-психічні розлади

 

 

Травна система

Спостерігаються стійкі порушення

моторики шлунка та кишечнику

 

 

 

Засоби попередження ВІЛ-інфікування:

•• відмова від вживання наркотиків;

•• користування одноразовими або стерильними медичними інструментами;

•• утримання від випадкових статевих контактів, використання презервативів;

•• недопустимість неприродних (анальних, гомосексуальних) контактів.

Висновок: СНІД — синдром набутого імунодефіциту — небезпечна хвороба, яка викликається вірусом імунодефіциту людини і впливає на імунну систему людини, роблячи її беззахисною у боротьбі з іншими інфекціями. ВІЛ проникає в організм статевим шляхом та через кров. Тільки знання та дотримання правил попередження інфікування ВІЛ — єдиний метод індивідуальної безпеки.

Завдання 31

Еволюційні зміни будови кровоносної системи земноводних, плазунів, птахів і людини

Ознака для

Земноводні

Плазуни

Птахи

Людина

порівняння

 

 

 

 

 

Будова

Трикамерне,

Трикамерне,

Чотирика-

Чотирика-

серця

два перед-

два передсердя

мерне, два

мерне, два

 

сердя і один

і один шлуно-

передсердя

передсердя

 

шлуночок

чок з неповною

(ліве і праве)

(ліве і праве)

 

 

перегородкою

і два шлуноч-

і два шлуноч-

 

 

(крокодили —

ка (лівий

ка (лівий

 

 

чотирика-

і правий)

і правий)

 

 

мерне)

 

 

 

 

 

 

 

www84 .e-ranok.com.ua

Закінчення таблиці

Ознака для

Земноводні

Плазуни

Птахи

Людина

порівняння

 

 

 

 

 

Склад крові

Праве

Праве перед-

Права части-

Права части-

в камерах

передсер-

сердя — веноз-

на серця —

на серця —

серця

дя — веноз-

на кров,

венозна кров,

венозна кров,

 

на кров,

ліве — арте­

ліва — арте­

ліва — арте­

 

ліве — арте­

ріальна,

ріальна

ріальна

 

ріальна,

шлуночок —

 

 

 

шлуночок —

змішана

 

 

 

змішана

 

 

 

 

 

 

 

 

Число кіл

Два: велике

Два: велике

Два: велике

Два: велике

кровообігу

і мале

і мале

і мале

і мале

 

 

 

 

 

Темпера­

Нестала;

Нестала;

Стала;

Стала;

тура тіла

до організму

до організму

до організму

до організму

 

надходить

надходить змі-

надходить

надходить

 

змішана кров

шана кров

артеріальна

артеріальна

 

 

 

кров

кров

 

 

 

 

 

Особливості

Насичення

Від правої час-

Від лівого

Від лівого

кровопоста-

крові киснем

тини шлуночка

шлуночка від-

шлуночка від-

чання

забезпе­

відходить

ходить права

ходить аорта,

 

чується за

легенева арте-

дуга аорти

яка ділиться

 

рахунок ле-

рія, від серед-

 

на сонну

 

генів і шкіри

ньої — ліва

 

і підключичну

 

 

дуга аорти, від

 

артерію, що

 

 

правої — пра-

 

забезпечує

 

 

ва дуга аорти,

 

кров’ю мозок

 

 

яка ділиться на

 

і верхні кінців-

 

 

сонну і підклю-

 

ки відповідно

 

 

чичну артерію,

 

 

 

 

що забезпечує

 

 

 

 

кров’ю мозок

 

 

 

 

і верхні кінцівки

 

 

 

 

 

 

 

Еволюційні зміни в кровоносній системі земноводних, плазунів, птахів, людини відбулися у зв’язку з переходом до наземного способу життя та ускладненням будови і функціонування головного мозку.

85www.e-ranok.com.ua

 

 

 

 

 

 

Варіант 25

 

 

 

 

 

Завдання 1–25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

Б

В

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

Б

 

В

Г

 

 

13

 

 

×

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

14

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

×

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

17

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

18

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

19

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

21

 

×

 

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

22

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

23

 

 

 

 

×

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

24

 

 

 

 

×

 

 

×

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

×

 

Завдання 26

 

 

 

 

Завдання 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

 

3

4

5

 

 

 

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

 

 

 

×

 

 

 

А

 

 

 

 

×

 

Б

×

 

 

 

 

 

 

Б

 

 

 

 

 

×

В

 

 

 

 

×

 

 

В

 

 

×

 

 

 

Г

 

×

 

 

 

 

 

Г

 

 

 

×

 

 

Завдання 27

Г В Б А

www86 .e-ranok.com.ua

Завдання 28

Нефрон є структурною та функціональною одиницею нирок. Він забезпечує первинну фільтрацію крові, яка відбувається у капсулі Шумлянського-Боумена, що сполучається з капілярним клубочком, та подальшу резорбцію необхідних організму речовин у звивистих канальцях та петлі Генле. Капсула являє собою чашу, що охоплює капіляри клубочка. Внутрішня стінка капсули складається

зодного шару епітеліальних клітин. Капіляри клубочка утворюються

зприносної артеріоли і збираються тут у виносну артеріолу, яка має менший діаметр, ніж приносна. Завдяки цьому утворюється ефективний тиск клубочкової фільтрації. Фільтрації піддаються вода, глюкоза, амінокислоти, деякі гормони, сечовина, йони Na+, Ca2+, K+. Усі ці речовини утворюють фільтрат, або первинну сечу. У крові, що відтікає по виносній артеріолі, залишаються лише формені елементи, білки та молекули інших речовин з масою не меншою за 68 000 Да. З ниркового тільця первинна сеча потрапляє в канальцевий апарат нефрону. У канальцях відбувається другий етап сечоутворення — реабсорбція — всмоктування більшості (99 %) молекул (амінокислот, глюкози), що профільтрувалися, назад у кров. Реабсорбція здійснюється епітеліальними клітинами канальцевого апарата, які потім секретують поглинені ними речовини назад у кров. Звивистий каналець відкривається в збиральну трубочку, де відбувається подальше всмоктування води. Саме у збиральних трубочках утворюється вторинна сеча, яка виводиться з організму. Отже, будова нефрону тісно пов’язана з виконуваними ним функціями.

Завдання 29

Важливою умовою ефективного запам’ятовування є дотримання певних правил:

1.Запам’ятовувати слід у доброму настрої й на «свіжу голову», поки що не настала втома.

2.Під час запам’ятовування не треба чергувати матеріал, близький за формою і змістом.

3.Слід обробляти інформацію для запам’ятовування, порівнюючи різні дані, спираючись на асоціації (смислові й структурні), виділяючи опорні сигнали («вузлики на пам’ять»).

4.Варто штучно наділяти інформативний матеріал смисловими зв’язками, вмістом, значенням, залучаючи різні види пам’яті.

87www.e-ranok.com.ua

Головний сенс мнемотехнічних способів полягає в тому, що матеріал глибше аналізується, структурується і ліпше усвідомлюється. Так, при запам’ятовуванні історичних дат можна використати порівняння за схожістю або контрастом з відомими подіями, при запам’ятовуванні іноземних слів — з уже засвоєними словами або зі словами рідної мови тощо.

Чим більше людина знає, тим легше їй запам’ятовувати нове, пов’язуючи маловідоме з нагромадженим досвідом. Засвоєння інформації у процесі багаторазового повторення створює базу для подальших асоціацій з новим матеріалом запам’ятовування. Оволодіння поняттєвим апаратом і знаннями в певній галузі значно збільшує можливості швидкого й міцного запам’ятовування нової інформації завдяки смисловій пам’яті.

Головним способом поліпшення пам’яті людини є формування вміння запам’ятовувати й відтворювати. Пам’ять розвивається тренуванням і наполегливою працею, спрямованою на запам’ятовування, тривале збереження й точне відтворення.

Вправи, що укріплюють пам’ять і спостережливість:

1.Уважно подивіться на знайомий предмет, потім, закривши очі, образно уявіть його собі в подробицях. Ще раз погляньте на нього

ізазначте, які деталі були вами пропущені.

2.Вивчений предмет спробуйте намалювати з пам’яті. Потім виявіть деталі, що забули намалювати.

3.Опишіть з пам’яті риси добре знайомої людини. Спостерігаючи за цією людиною під час зустрічі, уточніть раніше не помічені риси її обличчя.

4.Подивіться на 7–15 дрібних предметів, а після з пам’яті опишіть їх.

5.Спробуйте добре роздивитися предмет, що падає. Потім опишіть його якомога точніше.

6.Огляньте кімнату, запам’ятайте, що в ній розміщено. Потім закрийте очі й уявіть побачене в подробицях.

7.Згадайте голос та інтонацію фрази знайомої вам людини й спробуйте із закритими очима уявно знову почути її. Потім повторіть фразу вголос. Під час зустрічі з цією людиною порівняйте оригінал з імітацією.

Основні прийоми довільного запам’ятовування:

1.Треба чітко визначити мету та завдання запам’ятовування. Мнемонічне завдання полягає в чіткому формулюванні того, що

www88 .e-ranok.com.ua

і як треба запам’ятати та закріпити. Якщо таке завдання спеціально не ставиться, то матеріал запам’ятовується значно гірше.

2.У довільному запам’ятовуванні слід сформувати стійку мотивацію до запам’ятовування, набування знань, почуття відповідальності. Якщо людина не вболіває за справу, невідповідально ставиться до запам’ятовування, то вона швидко забуває те, що треба пам’ятати.

3.Необхідною умовою запам’ятовування є розуміння матеріалу, утворення смислових зв’язків та використання ефективних прийомів запам’ятовування. Незрозумілий матеріал, зазвичай, не викликає інтересу й запам’ятовується гірше, ніж систематизований, зрозумілий. Для поліпшення умов запам’ятовування варто зробити матеріал зрозумілим і привабливим. Допомагають запам’ятовувати

йприйоми аналізу матеріалу: складання плану, порівняння, класифікація, групування, систематизація. Кожна людина створює власні прийоми аналізу й асоціювання матеріалу для запам’ятовування.

4.Важливою умовою ефективного запам’ятовування є сприятливий психічний стан для засвоєння нового матеріалу. Погано сприймає матеріал людина втомлена, роздратована, пригнічена. Відомі випадки осяяння пам’яті перед сном і після пробудження вранці.

5.Для кращого запам’ятовування і тривалого збереження потрібне повторення матеріалу при заучуванні. Правильна організація повторень вимагає дотримування ряду умов, зокрема розподілу повторень у часі. Спочатку повторення мають бути інтенсивнішими, оскільки забування матеріалу на початку відбувається швидше, а пізніше темп повторень може бути вповільнений. Проте не варто здійснювати повторення надто часто, оскільки це викликає гальмування й утруднення під час утворення нервових зв’язків. Для успіху в повторенні матеріалу треба урізноманітнити інформацію, активізувати пізнавальну діяльність особистості.

Завдання 31

Мова — засіб спілкування людей у формі усного мовлення, у формі письма чи знаків (символів). Мова сприяє спілкуванню, абстрактному мисленню, інтелектуальній діяльності. Друга сигнальна система функціонує завдяки інформації, що надходить від першої сигнальної системи, трансформуючи її у специфічні мовні поняття.

Розрізняють три форми мови: слухову, зорову, кінетичну (письмову, жестів).

До складу органів, що формують голосовий апарат людини, на-

89www.e-ranok.com.ua

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]