Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

biologia_otvety

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

Капіляри — найдрібніші кровоносні й лімфатичні судини, що пронизують усі органи і тканини тварин і людини.

Квітка — орган статевого розмноження покритонасінних рослин. Клітина — основний структурний елемент рослинних і тваринних орга-

нізмів, що забезпечує їхнє відтворення, розвиток і життєдіяльність. Корінь — один з основних вегетативних органів вищих рослин, що при-

значений для прикріплення к субстрату, поглинання з нього води й поживних речовин. Залежно від походження розрізняють головний корінь, бічні й додаткові корені.

Кров — рідка сполучна тканина, що циркулює в замкненій кровоносній системі тварин і людини. Разом з лімфою і тканинною рідиною є внутрішнім середовищем організму.

Кровообіг — рух крові в кровоносній системі.

Листок — виниклий на стеблі орган вищих рослин, найголовнішими функціями якого є фотосинтез, дихання, транспірація.

Метаболізм — те саме, що обмін речовин.

Мислення — процес опосередкованого відображення об’єктивної дійсності, тобто такої ідеальної діяльності, коли інформацію одержують через співставлення, перетворення та взаємозв’язок пізнавальних образів.

Національний природний парк заповідна територія, на окремих ділянках якої дозволяється проведення екскурсій, туризм та інші форми організованого відпочинку.

Непрямий розвиток — тип розвитку тварин, при якому будова молодих (личинок) і дорослих особин значно відрізняється.

Нервова система — сукупність структур в організмі тварин і людини, що здійснюють взаємозв’язок окремих органів між собою і всього організму з навколишнім середовищем.

Обдарованість — індивідуальна потенціальна своєрідність задатків людини, завдяки яким вона може досягти значних успіхів у певній галузі діяльності.

Онтогенез — індивідуальний розвиток особини з моменту зародження до природної смерті або до припинення існування одноклітинного організму в результаті поділу.

Память — один з основних пізнавальних процесів, що включає закріплення, збереження і відтворення людиною її попереднього досвіду.

Пагін — один з основних органів вищих рослин, що має листкостеблову­ структуру (стебло, листки, бруньки). Генеративний пагін несе і органи розмноження: спорангії, стробіли, квітки.

Паразитизм — специфічна форма співжиття організмів різних видів, з яких один (паразит) перебуває в більш або менш тривалому безпосередньому зв’язку з іншим (хазяїном), використовуючи його як джерело живлення і життєве середовище.

Плід — орган покритонасінних рослин, що утворюється після запліднення з маточки та здебільшого ще й з деяких інших частин квітки внаслідок їхнього розростання та видозмінення; служить для захисту і розповсюджен-

www110 .e-ranok.com.ua

ня насіння. Складається із зовнішньої частини — оплодня й насіння, що розвивається всередині.

Подвійне запліднення — злиття одного з двох сперміїв, що утворились

зоднієї генеративної клітини пилкового зерна покритонасінних рослин,

зядром яйцеклітини, а другого — з ядром центральної клітини зародкового мішка або з одним із полярних ядер.

Подразливість — властивість клітин живого організму активно змінювати свою життєдіяльність під впливом дії зовнішніх факторів (подраз­ ників).

Популяція — сукупність особин одного виду організмів, які протягом тривалого часу населяють певну ділянку навколишнього середовища­ і так чи інакше ізольовані від особин інших популяцій того самого виду. Між особинами відбувається вільне схрещування.

Прямий розвиток — тип розвитку тварин, при якому організм народжується схожим за будовою і способом життя з материнським організмом

івідрізняється тільки меншими розмірами.

Пульс — поштовхоподібні коливання стінок кровоносних судин у тварин і людини, спричинювані викиданням крові із серця при кожному його скороченні.

Регенерація — відновлення організмом втрачених або ушкоджених органів і тканин, а також відновлення цілого організму з його частин.

Рефлекс — реакція організму на подразнення, яка відбувається за участю нервової системи.

Розмноження — відтворення організмом нових особин. Розмноження — одна з основних властивостей живих організмів, що забезпечує неперервність і спадкоємність життя. Розрізняють статеве розмноження, при якому новий організм розвивається із зиготи, що утворилась в результаті запліднення або іноді — з незаплідненої яйцеклітини, та нестатеве розмноження, при якому процес відтворення нових особин відбувається без участі статевих клітин та без запліднення, а також вегетативне розмноження, при якому з частин материнського організму утворюються ідентичні йому за своїми спадковими ознаками нові особини.

Рослини вищі — листостеблові рослини, група найбільш високоорганізованих рослин.

Рослини дводомні — роздільностатеві рослини, рослини, у яких чоловічі й жіночі генеративні органи розміщені на різних екземплярах.

Рослини однодомні — рослини, у яких чоловічі і жіночі генеративні органи містяться на одній і тій самій рослині.

Свідомість — одне з найскладніших психічних явищ, притаманних лише людині; спосіб ставлення до світу через суспільно вироблену систему знань, закріплених у мові, в усіх її смислах і значеннях; найвища форма відображення матерії.

Скелет внутрішній — частина опорно-рухової системи, що розміщена всередині організму і до якої кріпляться скелетні м’язи.

111www.e-ranok.com.ua

Скелет зовнішній — частина опорно-рухової системи, що розташована на поверхні організму і до якої кріпляться скелетні м’язи.

Сон — періодичний стан організму людини й тварин, який характеризується виключенням свідомості і зниженням здатності нервової системи відповідати на зовнішні подразнення.

Спорофіт — нестатеве покоління рослин, яким властиве чергування поколінь.

Стебло — осьовий орган вищих рослин, що складається з вузлів та міжвузлів і несе на собі бруньки й листки, разом з якими становить пагін.

Стрес — неспецифічна реакція організму людини і тварин на незвичні або сильні подразнення.

Суцвіття — сукупність квіток із закономірним розміщенням на спільній осі (стеблі).

Темперамент — індивідуальні особливості психіки людини й вищих тварин, в основі яких лежить відповідний природжений тип нервової системи.

Тканини — система клітин і неклітинних елементів, спільних за походженням, будовою та функціями.

Травлення — сукупність процесів, які забезпечують механічну і хімічну обробку їжі в організмі людини і тварин, у результаті чого складні хімічні речовини перетворюються на прості, що легко засвоюються організмом.

Тришарові тварини — тварини, у яких у процесі зародкового розвитку утворюється гаструла, що складається з трьох зародкових листків — ектодерми, ентодерми і мезодерми.

Фауна — сукупність усіх видів тварин, що сформувалася історично в певному зоогеографічному районі суходолу або акваторії чи на всій земній кулі.

Ферменти — білки, кожний з яких здатний вибірково каталізувати певну біохімічну реакцію; відіграють провідну роль у регуляції обміну речовин, впливаючи на перебіг всіх життєвих процесів.

Фотосинтез — утворення рослинними організмами органічних речовин за допомогою світлової енергії, що поглинається хлорофілом та іншими фотосинтетичними пігментами.

Червона книга — перелік видів, які потребують охорони на певній території (Червона книга України) або в межах усього ареалу (міжнародна Червона книга).

Чергування поколінь — закономірна зміна поколінь, що розмножуються статевим шляхом, одним або кількома нестатевими поколіннями.

www112 .e-ranok.com.ua

У 20112012 навчальному році державна підсумкова атестація учнів 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів здійснюється за збірниками, рекомендованими Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України

Пропонуємо комплект видань для успішної підготовки до державної підсумкової атестації:

МАТЕМАТИКА. 9 клас: Розв’язання всіх завдань:

До збірника завдань для державної підсумкової атестації з математики. — X.: Ранок-НТ, 2012

ГЕОГРАФІЯ. 9 клас: Відповіді до збірника завдань для державної підсумкової атестації з географії. —

X.: Ранок-НТ, 2012

БІОЛОГІЯ. 9 клас: Відповіді до збірника завдань для державної підсумкової атестації з біології. —

X.: Ранок-НТ, 2012

АНГЛІЙСЬКА МОВА. 9 клас: Відповіді до збірника завдань для державної підсумкової атестації з англійської мови. — X.: Ранок-НТ, 2012

нІмецька МОВА. 9 клас: Відповіді до збірника завдань для державної підсумкової атестації з англійської мови. — X.: Ранок-НТ, 2012

9

ДЕРЖАВНА

ДЕРЖАВНА

ДЕРЖАВНА

ДЕРЖАВНА

ДЕРЖАВНА

 

ПІДСУМКОВА

ЕКЗАМЕНПІДСУМКОВА

ЕКЗАМЕНПІДСУМКОВА

ЕКЗАМЕНПІДСУМКОВА

ЕКЗАМЕНПІДСУМКОВА

ЕКЗАМЕН

АТЕСТАЦІЯ

БЕЗПРОБЛЕМ

БЕЗПРОБЛЕМ

БЕЗПРОБЛЕМ

БЕЗПРОБЛЕМ

БЕЗПРОБЛЕМ

АТЕСТАЦІЯ

АТЕСТАЦІЯ

АТЕСТАЦІЯ

АТЕСТАЦІЯ

 

9

9

9

9

 

 

МАТЕМАТИКА

РОЗВ’ЯЗАННЯВІДПОВІДІВІДПОВІДІВІДПОВІДІВІДПОВІДІ

А

на всі

на всі

на всі

до збірника

всіх

завдань завданнязавданнязавданнязавдань

 

До збірника

 

 

 

 

 

 

До посібника

До посібника

До посібника

 

 

 

«Збірник завдань для державної«Збірник завдань для державної«Збірник завдань для державної

 

 

підсумкової атестації

підсумкової атестації з біології» підсумкової атестації

 

 

НІМЕЦЬК МОВА

з німецької мови»

АНГЛІЙСЬКА МОВА

з англійської мови»

 

 

БІОЛОГІЯ

ГЕОГРАФІЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

РАНОК-НТ

Своєчасна підготовка — запорука успіху!

www.e-ranok.com.ua

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]