Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторний практикум з ФБР , частина 1(А 5).doc
Скачиваний:
150
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

3. Отримання глобулінів з насіння гороху

Хід роботи

20 г горохового борошна засипають в колбу і заливають 50 мл 10% розчину (NH4)2SO4. Колбу закривають пробкою, струшують 10 хвилин на ротаторі і залишають стояти. Білок з групи глобулінів легумін, що знаходиться в гороховому борошні, переходить в розчин.

Через 30 хвилин розчин фільтрують крізь складчастий фільтр, змочений розчином цієї ж солі.

Щоб переконатися в тому, що даний білок не розчиняється у воді, наливають в пробірку 1 мл отриманого розчину білка і надлишок води, з'являється муть внаслідок випадання глобуліну в осад. Якщо додати слабкий розчин нейтральної солі (NH4)2SO4 або NaCl, муть зникне.

2.1.1.2 Визначення амінокислотного складу рослинних білків за допомогою якісних реакцій

1.Биуретова реакція

В лужному середовищі розчин білка при додаванні розбавленого розчину CuSO4 забарвлюється в синьо-фіолетовий колір. Забарвлення обумовлено утворенням комплексів іонів міді з пептидними групами білка.

Біуретову реакцію дають всі білки, а також олігопептиди, що містять не менше 2-х пептидних зв'язків.

Хід роботи

В одну пробірку наливають 1 мл розчину білка, а в другу – 1 мл розчину екстрагенту (дистильована вода; 10% розчин (NH4)2SO4; 70% розчин спирту; 0,2% розчин їдкого натру). В кожну пробірку додають по 5 мл 10% розчину NaOH і по 1 мл 1% розчину CuSO4. У присутності білка спостерігається стійке синьо-фіолетове забарвлення. Результати досліду вносять в таблицю2.1.

2. Реакція на ароматичні амінокислоти (реакція нітрування)

При нагріванні з концентрованою HNO3 білки дають жовте забарвлення. Реакція обумовлена наявністю в білках циклічних амінокислот (фенілаланіну, тірозину, триптофану) і заснована на утворенні нітропохідних цих амінокислот:

Після підлуження розчином NH4OH жовте забарвлення переходить в помаранчеве (утворюються амонійні солі хіноїдної структури).

Реакцію з азотною кислотою дають майже всі білки, за винятком деяких, в яких відсутні названі вище амінокислоти.

Хід роботи

В одну пробірку наливають 1 мл розчину білку, а в другу – 1 мл розчину екстрагенту (дистильована вода; 10% розчин (NH4)2SO4; 70% розчин спирту; 0,2% розчин їдкого натру). В кожну пробірку додають по 1 мл концентрованої азотної кислоти і нагрівають

У присутності білка спостерігається випадіння білого осаду, який при нагріванні забарвлюється в жовтий колір і поступово розчиняється (відбувається гідроліз білка), забарвлюючи розчин у жовтий колір. Пробірки охолоджують, до охолоджених розчинів додають по 2 мл концентрованого розчину аміаку або 30% розчину NaOH і спостерігають зміну забарвлення розчину, що містить білок, внаслідок утворення амонійної солі дінітротірозину.

Результати досліду вносять в таблицю 2.1

3. Реакція на цистеїн (реакція Фоля)

При додаванні до розчину білка розчину NaOH, (CH3COO)2Pb і подальшому кип'ятінні розчин починає темніти. Реакція обумовлена наявністю в білку цистеїновых та напівцистеїнових залишків, які при нагріванні у присутності міцного лугу руйнуються з вивільненням Na2S.

Ацетат свинцю реагує з лугом з утворенням плюмбіту натрію.

Сульфід натрію при взаємодії з плюмбітом дає чорний осад сульфіду свинцю.

Хід роботи

В одну пробірку наливають 1 мл розчину білку, а в другу – 1 мл розчину екстрагенту (дистильована вода, 10% розчин (NH4)2SO4, 70% розчин спирту, 0,2% розчин їдкого натру). В кожну пробірку додають по 1 мл 30% розчину NaOH і по 0,2 мл розчини (CH3C00)2Pb. При інтенсивному кип'ятінні рідина з білком, що містить сірковмісні амінокислоти темніє, оскільки утворюється чорний осад сульфіду свинцю.

Результати досліду вносять в таблицю 2.1

Таблиця 2.1

Група рослинного білка

Якісні реакції

Біуретова

Фоля

Нітрування

Альбуміни

Глобуліни

Проламіни

Глютеліни

Завдання: заповнити таблицю 2.1, відзначивши «+», якщо реакція пройшла і «-», якщо реакція не пройшла. Замалювати кольоровими олівцями якісні реакції на білки.