Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота_11.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
358.4 Кб
Скачать

Лабораторна робота №11

Створення структури таблиць бази даних у СУБД MS Access

Мета роботи:

  • навчитися створювати структуру таблиць у базі даних.

  • навчитися створювати зв’язки між таблицями бази даних

  • навчитися редагувати таблиці бази даних

Теоретичні відомості

Зберігання інформації – одна з найважливіших функцій комп’ютера. Одним з найпоширеніших засобів такого зберігання є бази даних. База даних – це файл спеціального формату, який містить інформацію, структуровану певним чином. Комплекс програмних засобів, які призначені для створення структури нової бази, наповнення її вмістом, редагування вмісту і візуалізації інформації, називають системою управління базою даних (СУБД). У даній роботі ми познайомимося з СУБД Microsoft Access і створимо за допомогою неї базу даних (файл) з назвою Biblioteka.mdb (mdb – це формат файлів(баз даних), створених за допомогою СУБД Microsoft Access).

Модель даних це інформаційна модель, яка описує властивості даних, що зберігаються в базі даних, і набір операцій, які можна виконати над цими даними.

Модель даних має три компоненти:

  1. Структура даних – множина можливих типів даних: цілих чисел, дійсних чисел, текстових, мультимедійних даних, масивів чисел тощо. Ця множина повинна бути достатньою для опису властивостей об’єктів бази даних.

  2. Набір операцій, які можна виконувати над певними типами даних, наприклад над числовими –арифметичні, порівняння тощо, а над текстовими – порівняння, об'єднання тощо.

  3. Обмеження цілісності – відповідність даних тим типам, що були визначені, а також обмеженнями на значення певних властивостей, які накладає користувач. Наприклад, обмеження на максимальну кількість символів, або встановлення формату подання дати чи часу.

При плануванні структури даних розробник бази даних повинен визначити:

  • об’єкти, дані про які будуть зберігатися в базі даних;

  • перелік властивостей, які необхідні для опису об’єктів бази даних.

  • типи даних, які будуть використані для збереження значень властивостей.

Незважаючи на те, що розрізняють до 50 різних видів моделей даних, основними вважають 4 види моделей даних: ієрархічна, мережева, реляційна і об’єктно-реляційна.

Ієрархічна (грецьк. hierarchia — священна влада) модель даних описує об’єкти і зв’язки між ними у вигляді дерева. Об'єкти подані у моделі їх певними властивостями, які в свою чергу можуть набувати певних значень. В ієрархічній моделі є один основний (батьківський) об’єкт, якому підпорядковані об’єкти другого рівня, їм в свою чергу – об’єкти третього рівня і т.д.

Для усунення проблем ієрархічної моделі даних в кінці 60-х років ХХ ст. була розроблена мережева модель даних. У цій моделі об’єкти можуть мати зв’язки не тільки по вертикалі, як у ієрархічній моделі, а довільно.

Реляційна модель даних – це модель, яка складається з таблиць і зв’язків між ними. Дані подаються в рядках таблиці і ці рядки можуть інтерпретуватися як сукупність істинних висловлювань (значень властивостей) про якийсь один об’єкт. Наступний рядок містить набір істинних висловлювань про інший об’єкт цієї предметної області і т.д. Дані з однієї таблиці можуть мати зв'язок з даними з іншої таблиці. Можливість пов'язувати дані з однієї таблиці з даними іншої таблиці надає можливість уникнути дублювання даних.