Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторки.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
218.66 Кб
Скачать

Державний вищий навчальний заклад

«ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

О.В. Дубова, О. А. Бойка, Т.М. Пересипкіна, О.В. Самарська

БОТАНІКА. МОРФОЛОГІЯ РОСЛИН

Навчально-методичний посібник

для студентів біологічного факультету

освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр”

напрямів підготовки „Біологія” та „Лісове та садово-паркове господарство”

Запоріжжя 2012

УДК 58(076)

ББК 28.5я73

Дубова О.В., Бойка О.А., Пересипкіна Т.М., Самарська О.В. Ботаніка. Морфологія рослин: навчально-методичний посібник для студентів біологічного факультету освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр” напрямів підготовки „Біологія” та „Лісове та садово-паркове господарство”. - Запоріжжя: ЗНУ, 2012.- 94 с.

Навчально-методичний посібник для студентів 1 курсу біологічного факультету напрямів підготовки „Біологія” та „Лісове та садово-паркове господарство” освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр”, що вивчають загальний курс „Ботаніка”. У посібнику вміщено завдання до лабораторних робіт, завдання для самостійної роботи студентів, наведені питання контролю знань. Також посібник містить плани еколого-морфологічного опису рослин та глосарій з основних понять та термінів морфології рослин.

Посібник призначений для студентів денного та заочного відділення.

Рецензент Н.І. Костюченко

Відповідальний за випуск проф. В.О. Лях

ЗМІСТ

Вступ

4

Правила техніки безпеки

5

Лабораторне заняття № 1

6

Лабораторне заняття № 2

14

Лабораторне заняття № 3

22

Лабораторне заняття № 4

30

Лабораторне заняття № 5

37

Лабораторне заняття № 6

43

Лабораторне заняття № 7

51

Лабораторне заняття № 8

58

Самостійна робота

62

Питання модульного контролю

70

План еколого-морфологічного опису трав’янистих рослин

72

План еколого-морфологічного опису деревних рослин

75

Глосарій

78

Література

92

ВСТУП

Курс “Ботаніка” є необхідною складовою частиною в системі базової вищої освіти при підготовці фахівців галузей знань „Природничі науки” та „Сільське господарство та лісництво”. Він дає студентам комплекс теоретичних знань, необхідних для розуміння ролі рослин на нашій планеті як накопичувачів зв’язаної енергії та органічних речовин, що забезпечують існування інших живих істот.

Мета курсу “Ботаніка” в цілому та зокрема модуля „Морфологія рослин” є ознайомлення студентів з загальними закономірностями будови вищих рослин; багатогранністю їх форм життя, особливостями живлення, типами морфологічної структури і особливостями будови клітин різних відділів рослин; надання уявлення про особливості будови вегетативних та генеративних органів вищих рослин, їх життєві форми, типи розмноження. Основна увага під час викладання дисципліни приділяється створенню системи уявлень про механізми пристосування рослинних організмів до екстремальних факторів, дослідження принципів морфологічної будови органів, що поглиблюють знання про будову рослинних організмів, їх ріст та розвиток, адаптивні можливості.

Для отримання практичних навичок студенти виконують лабораторні роботи. У результаті їх виконання студент повинен вміти: складати формулу та діаграму квітки; визначати тип плоду за різними класифікаційними ознаками; робити морфологічний аналіз рослин, відмічаючи закономірності будови як наслідок тривалої еволюції в певних умовах мешкання.