Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторний практикум з ФБР , частина 1(А 5).doc
Скачиваний:
150
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Розділ II хімічний склад рослин Мета заняття.

Дослідити найбільш важливі фізичні та хімічні властивості основних метаболітів рослинної клітини, зокрема білків, вуглеводів та жирів за схемою: склад – будова - функції, оволодіти основними засобами визначення фракційного складу та функціональної активності речовин в залежності від фізіологічної потреби рослинної клітини.

Питання до обговорення.

1. Функціональні групи рослинних білків. Їх склад та властивості. Ізоелектрична точка.

2. Функціональні групи рослинних вуглеводів. Будова, утворення та мобілізація.

3. Рослинні ліпіди. Жири. Склад. Утилізація.

2.1 Білки

Основна маса протоплазми живих клітин складається з білків. Ферменти, багато гормонів також мають білкову природу. В білках окрім вуглецю, водню і кисню, завжди міститься азот, іноді фосфор і майже завжди сіра. Молекулярна маса білкових речовин може досягати декількох мільйонів. Найвищими кількісними показниками вмісту білку характеризується насіння бобових і олійних культур, наприклад: гороху, квасолі, соняшнику.

Білки рослин розділяють на групи за розчинністю в різних речовинах:

- альбуміни - (добре розчинні у воді);

- глобуліни - (добре розчинні в слабому розчині солей);

- проламіни - (добре розчинні в спирті);

- глютеліни - (добре розчинні в слабому розчині лугу).

2.1.1 Властивості рослинних білків

Матеріали і обладнання: 1) пшеничне і горохове борошно; 2) кристалізатори; 3) 70% розчин етилового спирту; 4) 0,2% розчин їдкого натру; 5) 1% розчин CuSO4; 6) концентрована азотна кислота; 7) аміак; 8) реактив Мілону; 9) 40% розчин їдкого натру; 10) насичений розчин (CH3COO)2Pb; 11) 10% розчин (NH4)2SO4; 12) фільтри; 13) воронки; 14) пробірки в штативах; 15) 10% розчин NaCl.

2.1.1.1 Виділення рослинних білків

1. Отримання проламінів і глютелінів з насіння пшениці

Хід роботи

100 г пшеничного борошна замішують з 50 мл дистильованої води в густе тісто і грудку цього тіста обережно промивають в проточній воді. Промивання ведуть до тих пір, поки вода не перестане каламутніти від крохмалю. У складі отриманої клейковини знаходяться 2 білки: гліадин (з групи проламінів) і глютенін (з групи глютелінів). Клейковину ділять на дві проби.

Першу пробу для екстракції гліадину розчиняють в 70% спирті, а другу, що служить для екстракції глютеніну, - в 0,2% розчині NaOH.

З кожною пробою здійснюють якісні реакції на білки.

2. Отримання альбумінів з бульб картоплі

Хід роботи

100 г бульб картоплі розтирають в ступці до гомогенного стану з 50 мл дистильованої води. Макуху віджимають через 2-3 шари марлі, а рідину фільтрують через паперовий складчастий фільтр, і фільтрат використовують для визначення альбумінів, проте перед цим відділяють альбуміни від всієї решти водорозчинних речовин: моно- і олігосахарів, крохмалю і ін. Для цього білки спочатку висолюють (NH4)2SO4 до повного насичення, а потім розчиняють отриманий осад альбумінів в 5 мл дистильованої води (до 20 мл фільтрату додають 10 г (NH4)2SO4, потім центрифугують розчин при 10  000 g, осад розчиняють в 5 мл дистильованої води). З отриманим розчином альбуміну здійснюють якісні реакцій на білки.