Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТ.ЕЛЕКТР.СХЕМИ ТА ДРУКОВАНІ ПЛАТИ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

7.3. Заповнення основного напису.

Оскільки установка елементів є частиною складального креслення, то в основному написі пишеться найменування виробу (наприклад, стабілізатор напруги; підсилювач і т.п.). Плати, виконувані студентами на навчальних кресленнях, можна умовно назвати «Прилад».

У графі буквено-цифрового позначення креслення записуються звичайні 13 знаків (три останні цифри для складального креслення - 000) з додаванням позначення складального креслення «СБ» Таким чином, буквено-цифрове позначення складального креслення плати має 15 знаків: ОКІГ.ХХХХХХ.000 СБ.

У випадку виконання креслень установки на окремому форматі, складальне креслення друкованого вузла виконаний на двох або більше аркушах, в основному написі в графі «Аркушів» треба вказати загальну кількість аркушів, на яких виконані всі необхідні зображення складальної одиниці. У графі «Аркуш» вказується номер аркуша. Номер 1 проставляється на самому складальному кресленні, на кресленнях установки проставляється номер 2 і далі 3 (якщо установка виконана на двох окремих форматах).

8. Виконання складального креслення друкованої плати.

8.1. Загальні відомості.

Складальне креслення призначене для здійснення складання виробу з його складових частин, тому він повинен містити всі відомості для складання й контролю правильності виготовлення даного виробу.

Складальне креслення, виконуваний студентами, містить два зображення плати разом з розміщеними на ній навісними елементами. Друкований монтаж на кресленні не зображується. Зразок складального креслення наведений на рис. 8, с. 30.

Рис. 8. Складальне креслення плати

Крім звичайних для складального креслення позначень, на платі на стороні, призначеної для установки навісних елементів, наносяться додаткові буквено-цифрові позначення: позначення елементів, позначення контактних отворів, позначення для бази, емітера й колектора й т.п.

8.2. Виконання складального креслення.

Складальне креслення виконується в масштабі 2:1 на форматі А3 з основним написом за формою 1.

На головному виді виконується креслення з індивідуального завдання, розташований угорі праворуч, але замість кружечків, що позначала елементи, на кресленні викреслюються спрощені зображення відповідних елементів. Вид спрощеного зображення кожного елемента наведений у дод.3, с. установки елементів.

Елемент зображується по розмірах, узятим із цієї ж таблиці. Незазначені розміри окремих елементів приймаються окомірно.

Примітка! При виконанні зображень елементів варто враховувати, що при зміні напрямку погляду на елемент, його зображення може трохи змінитися. У таблиці показана установка елементів на платі. Якщо дивитися на такий елемент зверху, то провідники під елементом стають не видимими.

Елементи, що викреслюються, розташовуються між відповідними монтажними отворами, а в деяких випадках над ними. Кріпильні отвори викреслюються по своїх розмірах, монтажні й контактні отвори викреслюються діаметром порядку 1 - 1,3 мм.

Праворуч від головного виду викреслюється вид ліворуч із зображенням навісних елементів. Спрощені зображення установки елементів беруться з тої ж таблиці.

Примітка! На виді ліворуч не зображуються елементи, що закриваються елементами, розташованими ближче до ока спостерігача, тобто, на виді ліворуч викреслюються тільки елементи, які на головному виді розташовані ближче всього до лівого краю плати. Виключенням є елемент, у якого розміри по висоті є самими більшими й тому визначають габаритний розмір виробу по його висоті. При будь-якому розташуванні такого елемента його зображення на виді ліворуч є обов'язковим.

При виконанні зображень елементів варто враховувати напрямок погляду стосовно зображуваного елемента. Якщо вісь елемента на головному виді розташована горизонтально, то на виді ліворуч такий елемент видний з торця (див. зразок складального креслення). Якщо вісь елемента на головному виді розташована вертикально або проектується в крапку, то на виді ліворуч установки має такий же вид, як і в дод. 2.