Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТ.ЕЛЕКТР.СХЕМИ ТА ДРУКОВАНІ ПЛАТИ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

5.4. Нанесення розмірів на кресленні.

Шрифтом 3,5 на кресленні наносяться два розміри пластини й чотири розміри, що визначають положення кріпильних отворів (див. зразок). Крім того, треба на полку проставити розміри кріпильних отворів.

Оскільки креслення плати дається в одному зображенні, те третій габаритний розмір - товщина плати 1,5 мм наноситься на полку - винесенню.

5.5. Заповнення таблиці й позначення монтажних отворів.

У правому верхньому куті креслення вичертити таблицю монтажних і контактних отворів по розмірах (див. табл. 2).

Таблиця 2

Для заповнення таблиці спочатку потрібно визначити розміри монтажних отворів і виконати їхнє штрихування. Розмір монтажного отвору залежить від товщини проводів даного елемента. Діаметри проводів, а також інші розміри елементів наведені в дод. 2, с. 61.

Для кожного елемента плати індивідуального завдання (див. дод. 1, с. 37) студентам необхідно в дод. 2 знайти зображення цього елемента й довідатися діаметр приєднувальних проводів.

Отвір у платі повинне бути ледве більше товщини проведення. Розмір отвору підбирається залежно від розміру проведення по табл. 3, с. 21.

Потім варто знайти отвори на платі, призначені для установки даного елемента й заштрихувати їх, відповідно до їх розміру. Вид штрихування залежно від розміру отвору показаний на рис. 5, с. 18.

Всі контактні отвори в завданнях умовно вибираються розміром 1 мм.

Навколо монтажних і контактних отворів створюється контактна площадка у вигляді тонкого металізованого шару. Залежність діаметра контактної площадки від товщини проведення й розміру отвору наведена в табл.2, с. 20.

Таблиця 3

Залежність діаметрів отворів у платі й контактних площадках від діаметра виводів навісних елементів

Діаметри, мм

виводів

0,5-0,6

0,7-0,8

0,9-1,0

1,1-1,3

1,4-1,5

1,6-1,7

1,8-1,9

2,0-2,2

отворів у платі

0,8

1,0

1,3

1,5

1,8

2,0

2,2

2,5

контактних площадок

2,2

2,5

3,0

3,5

4,0

4,5

5,0

5,5

Після штрихування отворів, варто заповнити таблицю монтажних отворів (див. зразок креслення друкованої плати), у якій наводяться дані про розміри отворів, виконуваних у даній платі. Для кожного розміру отвору вказується вид штрихування, діаметр контактної площадки й кількість отворів у платі.

5.6. На кресленні плати проставляється значення шорсткості поверхонь.

Після обробки будь-якої поверхні на останній залишаються нерівності (виступи й западини). Чим менше розмір цих нерівностей, тим чистіше оброблена поверхня. Величини нерівностей визначаються в тисячних частках міліметра. На кресленнях проставляються значення нерівностей, що допускаються, на тій або іншій поверхні деталі.

Для нанесення шорсткості використовуються спеціальні знаки, наведені в табл. 4, с. 22. Над знаками, що визначають шорсткість поверхонь, оброблюваних по даному кресленню, вказується чисельне значення нерівностей, що допускаються.

Знаки шорсткості можуть проставлятися безпосередньо на зображенні деталі. У цьому випадку значення шорсткості допускається ставити до конкретної поверхні деталі. Якщо деталь має поверхні, для яких не зазначене значення шорсткості, то значення припустимих нерівностей вказуються в знаку, розташовуваному в правому верхньому куті креслення.

Таблиця 4

Позначення шорсткості на кресленнях

На виконуваному студентами кресленні плати на зображенні ставиться знак, що вказує на те, що поверхні пластини, на яких наноситься друкований монтаж і встановлюються елементи, не піддані обробці. Тобто, для плати використовується аркуш ізоляційного матеріалу стандартної товщини, з якого вирізьблюється невелика пластина з розмірами плати.

Шорсткість, проставлена в правому верхньому куті креслення, говорить про те, що торці вирізаної пластини, а також внутрішні поверхні всіх отворів повинні бути оброблені так, щоб висота припустимих нерівностей не перевищувала 0,005 мм.