Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТ.ЕЛЕКТР.СХЕМИ ТА ДРУКОВАНІ ПЛАТИ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

1. Короткі відомості про друковану плату.

Плати застосовуються в приладах, що включають радіо- або електричні пристрої слабких струмів. Плата являє собою виготовлену з ізоляційного матеріалу пластину, на якій кріпляться елементи (конденсатори, резистори, транзистори й т.д.).

Електричний зв'язок між елементами здійснюється за допомогою друкованого монтажу, що має вид металізованих доріжок, що наносяться на поверхню плати. У так званих двосторонніх платах елементи розташовують на одній стороні пластини, а друкований монтаж наносять на зворотній її стороні. У цьому випадку провідники елементів виводяться на протилежну сторону через монтажні отвори, розміри яких залежать від виду встановлюваного елемента і його розмірів. У місці виводу провідника на поверхню плати з боку друкованого монтажу навколо кожного монтажного отвору наноситься тонкий шар металу, створюючи так звану контактну площадку.

Сама пластина з монтажними отворами для установки елементів і з нанесеним на ній друкованим монтажем є деталлю, що і називається друкованою платою. Крім монтажних отворів, для електричного зв'язку елементів плати з іншими пристроями передбачають контактні отвори з нумерацією 1, 2, 3 і т.д. Для кріплення плати в пристрої на платі виконуються кріпильні отвори.

Друкована плата разом з розташованими на ній елементами є складальним вузлом, що зветься друкованого вузла. Для здійснення складання друкованого вузла виконується його складальне креслення.

Всі виконувані креслення мають буквено-цифрове позначення. Це позначення складається зі звичайних 13 знаків (ОКІГ.ХХХХХХ.ХХХ). Перші дві букви позначають найменування кафедри (Основ конструювання), на якій виконується завдання. Другі дві букви - найменування графічної дисципліни (Інженерна графіка). Шість цифр підряд визначають номер завдання (дві цифри), номер студента за списком у журналі (дві цифри) і варіант виконуваного завдання (дві цифри). Останні три цифри позначають номер виробу в складальній одиниці. Крім цих 13 знаків додаються знаки, що позначають призначення й специфіку даного документа: умовна позначка складального креслення (СК), умовна позначка переліку елементів (П) і умовна позначка схеми електричної принципової (Е3).

Літерно-цифрове позначення складального креслення на окремий виріб має вигляд: ОКІГ.ХХХХХХ.000СК.

2. Вихідні дані, зміст і обсяг завдання.

При роботі над завданням студентам необхідно виконати наступні креслення:

  1. перелік елементів друкованої плати;

  2. креслення схеми друкованої плати;

  3. креслення друкованої плати;

  4. складальне креслення друкованого вузла з установкою елементів на платі;

  5. специфікацію до складального креслення друкованого вузла.

Завдання виконується по індивідуальних варіантах. Вихідні дані наведені в дод.1 (с. 37) Номер варіанта завдання є номером студента за списком у журналі групи.

Через обмеженість навчального часу, кожне із представлених тут завдань містить значно менше елементів, чим їх розміщають на платі в реальних виробах.

3. Виконання переліку елементів.