Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТ.ЕЛЕКТР.СХЕМИ ТА ДРУКОВАНІ ПЛАТИ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
33.1 Mб
Скачать

6.3. Заповнення основного напису.

У графі «Найменування» пишеться найменування виробу «Плата в зборі». Буквено-цифрове позначення специфікації таке ж, як і позначення складального креслення, але не містить доповнення «СБ», що позначає складальне креслення, тобто, має 13 знаків «ОКІГ.ХХХХХХ.000».

Рис. 6. Специфікація до складального креслення плати

7. Виконання креслення установки елементів на друкованій платі.

7.1. Загальні відомості.

Як вказувалося вище, навісні елементи розташовуються на платі зі зворотної сторони друкованого монтажу. Провідники кожного елемента в місці монтажних отворів просовують на сторону друкованого монтажу. Тому кожна пара отворів друкованого монтажу є місцем виходу провідників від одного елемента. Транзистори мають три провідники, що виходять із бази, колектора й емітера, і, відповідно, для їхньої установки необхідні три монтажних отвори, які позначаються буквами «Б», «К» і «Е».

При складанні друкованого вузла елементи можуть бути розташовані по-різному щодо друкованої плати. У навчальних цілях студентам необхідно вичертити один з варіантів установки кожного елемента свого індивідуального завдання друкованої плати (рекомендується використання варіанта установки ІІа).

На кресленні установки викреслюється невелика ділянка плати, у якому в місцевому розрізі показані монтажні отвори, через які проходять провідників елемента. Для установки елемента провідники гнуться, як правило, під кутом 90°.

Елементи на кресленні установки викреслюються в спрощеному виді з дотриманням основних розмірів, зазначених у дод.2, с. 61. Зразок оформлення креслення установки на складальному кресленні наведений на рис. 7, с. 28.

7.2. Виконання креслення установки.

Креслення установки можна розташовувати безпосередньо на складальному кресленні друкованого вузла. У навчальних цілях рекомендується виконувати установку на окремому форматі (А4 або А3). Основний напис вибирається за формою 1 (ГОСТ 2.104-68). Креслення установки кожного елементів виконуються в збільшеному масштабі (2,5:1; 4:1 або 5:1).

Студентам із дод.2, с. 61 необхідно перерисувати варіанти установки елементів свого індивідуального завдання, дотримуючи зазначені в таблиці розміри. Якщо який-небудь розмір не зазначений, він вибирається окомірно. При виборі варіанта установки рекомендуються варіанти ІІа, коли елемент ледве піднятий над поверхнею плати.

На накреслених варіантах установки проставляються настановні розміри, до яких ставляться відстань між монтажними отворами, радіус гнучкі проводів, і, якщо елемент не лежить безпосередньо на платі, то відстань від елемента до поверхні плати.

Над зображенням установки виконується напис за прикладом:

Елемент поз. 3,

варіант настанови ІІа

М 5:1

У цьому написі вказується номер позиції встановлюваного елемента, проставлений на складальному кресленні, варіант установки й масштаб, у якому виконане креслення установки. Номер позиції елемента береться зі специфікації до складального креслення.

Рис. 7. Креслення настанови